Geplaatst op: 6 december 2023

“Verdozing”, een term die in vastgoedland veel wordt gebruikt. Het betekent dat het Nederlandse landschap een hoog aantal distributiecentra bevat en dat er nog steeds fanatiek wordt bijgebouwd. Het is nodig, want het gaat goed met onze groeiende economie en vergaande automatisering. Maar het wakkert ook het gesprek aan over hoe ruimtebeslag zich verhoudt tot economische waarde en duurzame ontwikkeling. En dan nog een belangrijk punt: wat doen al die distributiecentra met het landschap? Wat zijn mogelijke oplossingen en wat is onze rol als constructeur binnen dit vraagstuk?

Een eerste mogelijke oplossing voor het verdozen is het clusteren van gebouwen op één plek, niet alleen horizontaal maar ook verticaal. We gebruiken hiermee zo min mogelijk oppervlak van het landschap waardoor we ver genoeg van de ‘bewoonde wereld’ vandaan kunnen blijven. Het stapelen vraagt ingrijpende technische oplossingen. Waar we vroeger nog ‘lucht’ inpakten hebben we nu te maken met veel techniek binnenin de distributiecentra wat gewicht met zich meebrengt. Een juiste constructie borgt in dit geval niet alleen veiligheid van het gebouw, maar zorgt er ook voor dat het distributiecentrum zo optimaal mogelijk ingericht en gebruikt kan worden.

Duurzaamheidsfunctie

Een tweede mogelijke oplossing is om distributiecentra een duurzaamheidsfunctie te geven. Bijvoorbeeld als energieopwekker. Waarom zouden we de daken niet vol leggen met zonnepanelen die de naast gelegen woonwijk voorziet van energie en wellicht ook van (regen)water? Voor een constructeur levert dit een nieuwe uitdaging op voor de dakconstructie, want zonnepanelen vragen een andere berekening dan een standaard dak.

Architectonische oplossingen

Ook de schoonheid van het landschap behoort tot de discussie. Architectonische oplossingen voor distributiecentra staan in de kinderschoenen. Onze uitdaging is om hierin de best passende oplossing te vinden. Een voorbeeld: we kunnen het distributiecentrum integreren met het parkeren en de rondweg rondom het gebouw. Dit bedekken met groen en afschermen met bomen waardoor het aangezicht van het distributiecentrum veel vriendelijker wordt! Daarbij is het zelfs zo dat wanneer je de parkeerplaats integreert in het gebouw, het totale oppervlak van het distributiecentrum met een kwart verkleind kan worden. En wat dacht je van het bouwen van woningen voor werknemers tegen de blinde gevel van een distributiecentrum? Voor ons als constructeur zijn dit de uitdagingen binnen ons vakgebied, want we moeten een gebouw meerdere functies geven met ieder hun eigen constructiebehoefte.

Wilt u meer weten over hoe wij als constructeur mee kunnen denken over bovenstaande dilemma’s? Neem gerust contact met ons op.

Foto gemaakt tijdens een indrukwekkend werkbezoek aan Bozhurishte, Bulgarije.

 

Geplaatst op: 23 november 2023

Een distributiecentrum ontwikkelen dat past binnen het landschap was de doelstelling van de eigenaar, projectontwikkelaar, architect en constructeur Pelecon. Er ontstond een distributiecentrum met alle functionaliteiten die bij een distributiecentrum horen, maar dankzij een ecologisch natuurscherm van bijna één kilometer lang en 15 meter hoog krijgt het distributiecentrum een prachtige ecologische strik én bevordert zij de biodiversiteit in het gebied.

Het ecologische natuurscherm is deels tegen het gebouw, deels vrijstaand en deels boven de dockposities geprojecteerd. “Aan de basis van het natuurscherm staat een indrukwekkend stalen frame, dat in de komende maanden en jaren begroeid zal worden door een grote diversiteit aan planten”, vertelt Stolwijk. “Samen met de architect hebben wij de eerste ontwerpschetsen hiervoor gemaakt en steeds verder verfijnd, met oog voor esthetiek, stabiliteit en uitvoerbaarheid. Zo komen natuur, architectuur, technologie en functionaliteit mooi samen.”

Ontwerp en constructieadvies komen samen
Diederik de Jonge van Heembouw Architecten, ontwierp een diagonaal lijnenspel in het natuurscherm, vertelt hij. “Uitvoeringstechnisch was dit constructief gezien echter vrij lastig. Daarom hebben wij een alternatieve oplossing uitgedacht, met verticale basisportalen waartegen een diagonaal lijnenspel van staalframe is aangebracht. Hiertussen zitten stalen netten, waartussen de begroeiing straks gericht omhoog kan klimmen. Samen met de landschapsadviseur en B-smart fundering is de fundering van het natuurscherm zodanig geoptimaliseerd, dat alle planten goed kunnen wortelen en groeien.”

Van grof naar fijn
In de VO-fase werd ons adviesbureau door architect Heembouw al betrokken voor de bouwtechnische constructies. Wij dachten naast de constructie van het natuurscherm mee over de staalconstructie van het gehele distributiecentrum. “Hierbij hebben we van grof naar fijn gewerkt”, vertelt Mack Stolwijk. “Het distributiecentrum is opgebouwd uit vier units. Grootste uitzondering hierop betreft het lage dak boven de mezzanine, dat op mijn advies is vervallen. In plaats hiervan is het hoge dak doorgetrokken tot de voorgevel, waardoor twee gevel- naar dakovergangen zijn uitgespaard.”

Fotografie: Heembouw en B-Smart

Geplaatst op: 13 november 2023

Alle ingrediënten voor een mooi feestje konden we afvinken. Op 1 november vierden wij ons 25 jarig bestaan met onze eigen club mensen die samen verantwoordelijk zijn voor ons succes! Met een drankje en een heerlijk diner proostten we op de mooie werken die we de voorgaande jaren hebben opgeleverd. De successen die we behaald hebben en de soms onmogelijke vraagstukken die we toch wisten op te lossen.

Niet alleen Henk en Mack wilde het team bedanken voor hun inzet, het team wilde de heren ook bedanken voor het vertrouwen. Zij overhandigden een prachtig beeldje, uitgesneden uit S235 staal en staat symbool voor onze onzichtbare kracht. Collega Ingmar heeft het uitgetekend en collega Fjorder heeft de drie onderdelen zelf aan elkaar gelast.

Wij bedanken nogmaals ons eigen team, onze partners en opdrachtgevers voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren. Op naar nog vele mooie, succesvolle inspirerende jaren. Op naar de volgende 25 jaar!

Geplaatst op: 3 november 2023

Directielid André zet zijn carrière voort als docent Constructie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en als senior projectleider nieuwbouw van woningcorporatie Vivare in Arnhem.

Na tien jaar werkzaam te zijn geweest voor Reijneveld Engineering en later PELECON structural engineers neemt André met veel energie deze volgende stap. Neemt niet weg dat hij terugkijkt op een waardevolle periode waarin hij (sinds 1993) heeft geadviseerd voor grote en kleinere gebouwenconstructies door heel Nederland en binnen Europa. En niet te vergeten de talloze samenwerkingen met gerenommeerde architecten en aannemers.

Wij bedanken André voor de fijne jaren dat we hebben samengewerkt en zijn kennis en enthousiasme voor het constructeursvak die hij bij ons heeft binnengebracht. Wij zijn dan ook verheugd dat hij voor ons als adviseur op afstand beschikbaar blijft.

Geplaatst op: 1 november 2023

Precies vandaag bestaat Pelecon Gouda 25 jaar! Dat betekent 25 jaar ervaring als adviseur op het gebied van bouwtechnische constructies. Al 25 jaar berekenen, tekenen, controleren en adviseren wij over  draag- en stabiliteitsconstructies van architectonische ontwerpen, zoals distributiecentra, gebouwen, kantoren, winkelcentra, woningen en scholen. Daarom viert ons hele team van Pelecon vanmiddag feest!

Pelecon Gouda is in 1998 opgericht door Wim van Leeuwen en Piet Peters; twee mannen met een passie voor constructies van gebouwen. In de bijlage vind je het krantenartikel uit de Rijn en Gouwe van dinsdag 22 september 1998 over de inschrijving van deze vijftigduizendste onderneming in het Handelsregister. Leuk om te weten is dat Zowel Wim en Piet destijds al 25 jaar ervaring hadden in het constructeursvak. Voldoende kennis aan boord dus om het succesvolle Pelecon te starten!

Groei door de jaren heen
Door de jaren heen werd onze dienstverlening alleen maar beter. Zo zijn wij sterk geworden op het gebied van logistiek vastgoed, (food en zuivel) industrie en complexe woongebouwen. Ook hebben wij onze kennis en capaciteit uitgebreid door in juni 2021 te fuseren met de 47 jaar ervaring van ingenieursbureau Reijneveld uit Amersfoort. Vanaf dat moment hebben wij twee vestigingen met ieder een eigen klantenpakket, maar waarbij de kennis van mensen uit Gouda en Amersfoort over en weer wordt ingezet! Dat maakt dat we van elkaar leren en bij blijven bij de huidige marktontwikkelingen.

Zonder opdrachtgevers en Peleconners geen Pelecon
Bedankt opdrachtgevers en partners voor het vertrouwen in de afgelopen 25 jaar. Maar bovenal bedankt Peleconners voor jullie loyaliteit en inspiratie! Op naar de komende 25 jaar PELECON!

PELECON adviseur constructie van Europa’s grootste houten gebouw!

Geplaatst op: 26 oktober 2023

Dit gebouw, het nieuwe logistieke centrum van BESTSELLER in Lelystad beslaat maar liefst 155.000 m2. In de notendop: hier ontstaat het grootste houten gebouw van Europa! 

De architect Henning Larsen, inmiddels onderdeel van Ramboll in Denemarken, heeft vanaf het begin van het ontwerp gekozen voor zoveel mogelijk besparing van CO2 en een verbetering van de biodiversiteit op het terrein, ondanks het gebouw. Als constructiemateriaal is daarom gekozen voor zoveel mogelijk hout. Voor de afbouw werd ook gezocht naar natuurlijke materialen, bijvoorbeeld hooi als isolatiemateriaal. Waar het niet anders kon, door hoge belastingen en/of ruimtebeslag, is gekozen voor prefab beton en CO2-arm geproduceerd staal.

Kennisstap vooruit
Voor Pelecon Amersfoort, door Ramboll Denemarken als lokale partner geselecteerd, is de houtconstructie een enorme kennisstap vooruit. Kennis van de mogelijkheden, de voorwaarden tijdens uitvoering, de (goede) weerstand tegen brand, etc. André Verschoor, register ontwerper van Pelecon: “we verwachten komende jaren een explosieve groei in het toepassen van gelamineerd hout, in combinatie met bijvoorbeeld houten kanaalplaatvloeren”.

Biodiversiteit vergroten
De wens van de architect om de biodiversiteit op het bouwterrein te vergroten in plaats van te verkleinen uit zich in een daktuin van bijna 300 meter lang. Het dak van de hoogbouw ligt (vanzelfsprekend) vol met zonnepanelen.

Partnership tijdens dit project
Naast Pelecon is ook architectenbureau Denc (onderdeel van Sweco) uit Bussum geselecteerd als lokale partner voor bouwkundige uitwerking, bouwvergunning en gebouwinstallaties. Met Denc werkt Pelecon regelmatig samen op grote logistieke projecten. Met een directe communicatie en respect voor elkaars vakgebied vormen we ook op dit project een sterk team.

Heeft u interesse in een houten variant van uw gebouwontwerp? Neem dan contact op met de collega’s van Pelecon in Gouda en in Amersfoort.

📷 Henning Larsen

Van oud woonhuis tot modern kantoorgebouw

Geplaatst op: 25 oktober 2023

Ken je dat; dat je heel blij wordt van een opdracht waaraan je mag werken? Bij Pelecon in Amersfoort kennen we dat gelukkig, want daar rekenden en tekenden we voor een oud gebouw dat aan de Stadsring in Amersfoort staat. De wens van onze opdrachtgever was om het voormalige woonhuis te transformeren tot een modern en duurzaam kantoorgebouw. Een uitgebreid constructieonderzoek was van levensbelang om een toekomstbestendig constructieadvies op tafel te kunnen leggen.

De belangrijkste wens van onze opdrachtgever was het moderniseren van het gebouw. Dat kwam tot uiting in onder andere het realiseren van een moderne verdiepingshoogte in het souterrain waardoor het een volwaardige verblijfsruimte werd. Maar omdat er geen tekeningen en constructieberekeningen van het gebouw bestaan, hebben wij deze ter plaatse moeten inmeten. Leuk om te vermelden hierbij is dat we in het archief wél tekeningen hebben gevonden van eerdere verbouwingen van het gebouw die hebben plaatsgevonden in 1927 en 1935. Een prachtig aandenken dat eigenlijk in een lijstje aan de wand moet in het kantoor aan de Stadsring.

De uitdagingen van een oud gebouw
Tijdens ons werk liepen we best tegen wat uitdagingen aan. Wat wil je als je een oud gebouw wilt vernieuwen wat in alle opzichten niet voldoet aan de moderne veiligheidsnormen. Een voorbeeld van een constructuele uitdaging is dat we de keldervloer wilden verdiepen. Dat kon, maar niet zo ver als we hoopten. Om voor de gebruiker een bruikbare én moderne verdiepingshoogte te creëren is de keldervloer uiteindelijk gesloopt tot een maximum waarmee de nieuwe keldervloer net niet onder het niveau van de bestaande fundering kwam te liggen. Omdat we het gebouw wilden verduurzamen is de keldervloer ook direct geïsoleerd, uiteraard is het gehele pand verder ook voorzien van de modernste isolatie. En het bewaren van het oude gebouw is al stap één in het verduurzamen van de plek in het mooie Amersfoort.

Constructeur Elise vertelt…..

Geplaatst op: 4 oktober 2023

Ruim vier jaar hebben wij Elise Booms al aan boord bij Pelecon. Net afgestudeerd aan de TU Delft (Civiele Techniek met een master Building Engineering) startte Elise bij ons in Gouda. Haar eerste opdracht was het ontwikkelen van een constructieadvies voor een woningbouwproject en al vrij snel kreeg zij ConcreteBlockEngineers (CBE) in haar portefeuille. “In het begin onderhield ik vooral het contact met de klanten van CBE en maakte een collega de constructieberekeningen; inmiddels doe ik beiden zelf. Fijn om te merken dat ik bij Pelecon alle kansen krijg om mezelf te ontwikkelen!”

Elise vervult bij Pelecon de functie ‘Project Constructeur’ en maakt de constructieve berekeningen, met name voor woningbouwprojecten. “Ik vind het rekenen voor nieuwbouwwoningen en verbouwingen het leukst! Voor deze projecten voer ik ook de controles van stukken van derden uit en soms keur ik ook de wapening op locatie.

De meest uitdagende projecten
“Momenteel werk ik aan een appartementencomplex in Leiden, een project vol lastige vraagstukken. Het is de eerste hoogbouw waaraan ik werk. Er komen berekeningen voor hoge wandliggers bij kijken en het is gewoon een complex gebouw waarbij je goed moet blijven opletten hoe alles in elkaar zit. Hier leer ik veel van, omdat je toch met andere dingen rekening moet houden dan bij ’standaard’ woningen.”

Mijn trots
“Ik kijk met trots naar het project Ringfazant in Nieuwegein. Dit is een nieuwbouwproject voor een woon-zorglocatie voor 30 cliënten. Bij dit project is er vanaf het begin duidelijke communicatie geweest tussen alle partijen, waardoor het project soepel verloopt en er nu in de uitvoering aan een mooi resultaat gewerkt wordt. Daarnaast ben ik trots op de nieuwbouwwoningen De Perken in Hoogvliet, Rotterdam. Door de slechte ondergrond was er een behoorlijke uitdaging wat betreft de fundering van de woningen. Onder andere door koppelpalen (om een lange paallengte te bereiken) hebben we dit kunnen oplossen en is er een mooi resultaat neergezet.”

Van monteren tot creëren

Geplaatst op: 21 september 2023

Contentspecialist Reshift heeft een nieuwe werkplek met werkcafé gevonden in een voormalige oude R.A.C. garage aan de Nijverheidsweg in Haarlem. Het prachtige gebouw met karakter werd eind 2021 opgeleverd. Het zit bomvol stijlelementen en is dus geschikt voor een creatieve club als Reshift.

Het gebouw van Reshift werd ooit gebouwd als onderhoudsplek voor auto’s van de Rijksoverheid. Enige verbouwing was dus noodzakelijk. Om van deze garage een passende huisvestiging te maken heeft Reshift voor het ontwerp Vakwerk Architecten uit Delft ingeschakeld. Waarbij wij zijn ingestapt voor het constructie-advies. Een mooie uitdaging bleek al snel.

Beperkingen zijn er om aan te pakken
Met de beperkingen van de bestaande constructie, maar ook met zorg voor het behoud van de bestaande constructie, hebben we het renovatie- en nieuwbouwplan constructief ontworpen. Daarbij hebben we geadviseerd om duurzame producten toe te passen met zoveel mogelijk behoud van de bestaande constructie. De dakconstructie is een houten balklaag, gesteund door een staalframe welke in het zicht zit, blijft gelijk aan de bestaande dakconstructie. Een leuk detail is dat er een wenteltrap uit een donorgebouw is geoogst. Vanwege de beperkte werkruimte op de bouwplaats, is er gebruik gemaakt van een kleine heistelling en een lichte systeemvloer op de begane grond. Het toepassen van licht hijsmaterieel was waarom een pré.

Intensief project
Om tot een goed advies te komen hebben we een aardige tijd gemodelleerd en geclashed, waarbij binnen het BIM-model de verschillende disciplines input hebben geleverd. Grondig is ons advies dus wel te noemen. Tijdens de bouw bleven wij actief betrokken, waardoor we konden bijsturen waar nodig en maakt dat we kunnen zeggen dat wij van A tot Z onze kennis en kunde hebben ingezet binnen dit project. En….. het resultaat mag er zijn!

Fotocredits: Heembouw

Check, check, dubbelcheck!

Geplaatst op: 12 september 2023

Ontwerpen, modelleren en berekenen voor constructies van gebouwen is ons sterkste punt. Ons advies geven wij door aan de partij die het uitvoert. Maar dan stellen wij onszelf vaak de vraag: worden de verbindingen uit ons advies wel goed uitgevoerd? Wordt het staal wel conform tekening gemonteerd? Omdat wij staan voor de onzichtbare kracht van een gebouw vinden we het belangrijk om er ook op toe te zien dat die onzichtbare kracht wordt geborgd. Daarom voeren wij controles uit op bouwplaatsen van onze projecten. Niet om belerend te zijn en om het beter te weten, maar gewoon om samen voor het allerbeste eindresultaat te gaan.

We noemen onze controle daarom niet voor niets een kwaliteitscontrole van het bouwwerk. Het is iets wat voor ons belangrijk is, voor de eindgebruiker van onze projecten, maar ook voor onze opdrachtgever(s) en investeerder(s). We bezoeken de bouwplaats dan ook steeds vaker op verzoek, wanneer er problemen zijn zoals bijvoorbeeld scheurvorming in het metselwerk of funderingsproblemen. We komen ook niet één keer langs. Eerst voor de fundering is gestort om de wapening te controleren, later als de vloeren/ wanden en of de staalconstructie gemonteerd is. Staalcontroles voor bedrijfsgebouwen voeren we meestal uit voordat alle installaties erin zitten, maar nadat de gevels en het dak is gemonteerd en de bedrijfsvloer is gestort en uitgehard. Het bedrijfsgebouw is dan goed toegankelijk voor een algehele controle door middel van een hoogwerker.

Waarom
Met deze kwaliteitscontrole sorteren we vast voor op de nieuwe Wet kwaliteitsborging (Wkb), welke stapsgewijs wordt ingevoerd vanaf 1 januari 2024. Daarnaast hebben deze controles ook als doel om samen met de uitvoerende partijen (met name met staalleveranciers en de bouwers) de kwaliteit van de geleverde producten op een zo hoog mogelijk niveau te brengen, zodat het zo nauwkeurig mogelijk gemonteerd kan worden. Maar ook ontwerpende partijen, de constructeurs en modelleurs van Pelecon, leren ontzettend veel van deze kwaliteitscontroles.

Specifieke controles voor nieuwbouw én bestaande bouw
Wapening van de fundering en vloeren van nieuwe gebouwen krijgt onze aandacht, vooral op punten waarvan de constructeur van tevoren heeft aangegeven dat die extra aandacht nodig hebben. Is de betondekking goed en hoe zitten de ankers erin voor de staalconstructie? Voeren wij een staalcontrole uit, dan controleren wij in steekproeven de gehele staalconstructie. Zijn alle bouten aanwezig, kloppen de details, staat de verbinding ‘open’ en wat is de kwaliteit van het laswerk?  We kijken naar de profielen; is alles aanwezig en hebben we te maken met scheefstand of zijn er zaken krom? Voor deze controle houden we onze tekeningen en die van het staalbedrijf aan.

Het komt ook voor dat er problemen met de constructie van bestaande gebouwen zijn. We voeren dan op locatie een onderzoek uit, vaak in combinatie met een  archiefonderzoek bij de gemeente. Dat is nodig om, samen met de huidige situatie een doordacht rapport op te stellen voor het verbouwen of herstellen van het pand.

Zorgvuldig vastleggen
Het is maar goed dat onze collega’s die de controles uitvoeren een scherpe blik hebben, want het gros van de controles wordt gedaan met het blote oog. Maar we gebruiken ook ED-Controls, hiermee maken we dan foto’s op locatie om alles wat we zien vast te leggen. Scheurvorming en scheefstand meten we in met een waterpas, verbindingen controleren we met de hand en/of gereedschap.

We vinden het belangrijk dat onze bevindingen in een rapport worden vastgelegd. Daarvoor hebben we een checklist die we zorgvuldig afvinken, vaak voorzien van een voorstel tot herstel. Het rapport delen we intern met de constructeur, extern met de opdrachtgever en eventueel met de partij die de herstelwerkzaamheden gaat uitvoeren.

Wie heeft nou die scherpe blik?
Dat is een kleine club binnen Pelecon met onder andere Constructief Modelleur Eric Noorduin. Samen hebben ze zoveel kennis en ervaring opgebouwd in de afgelopen jaren dat ze al snel zien of herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn. En dat is helaas nog wel eens het geval, de bouw blijft immers mensenwerk! Daarom zijn wij blij met collega’s zoals Eric en kunnen wij altijd zorgdragen voor de veiligheid van de gebruikers van de gebouwen en kunnen wij blijven zeggen dat wij staan voor die #onzichtbarekracht.