dgfsfhsh
Geplaatst op: 29 november 2021

Vaak krijgen we hele bijzondere aanvragen, bijvoorbeeld of wij een constructief advies willen uitbrengen voor een pand waar we veel affiniteit mee hebben. Maar onlangs kwam er een aanvraag over een instelling waar we affiniteit mee hebben. Waar we graag ons steentje aan bij willen dragen, in dit geval aan de beleving van de bewoners van Hospice De Wingerd.

Aan de voet van de Amerongse berg en aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt hospice De Wingerd, waar palliatieve terminale zorg wordt geboden. In opdracht van Zorggroep Charim heeft LENGKEEK Architecten en Ingenieurs het tuinhuis ontworpen. Een fijne,lichte plek voorzien van verschillende zorgfaciliteiten. Bewoners kunnen hier, buiten de muren van hun kamer in het hospice, heerlijk van de natuur en het zonlicht genieten. Pelecon heeft voor dit tuinhuis de constructie berekend en getekend.

Geplaatst op: 26 november 2021

In Hoofddorp wordt een nieuw bedrijfsgebouw met kantoor ontwikkeld voor Intralox, de toonaangevende leverancier van transportoplossingen die helpt bij het verplaatsen van ’s werelds meest kritieke producten. De totale oppervlakte bedraagt bijna 25.000 m², waarbij het bedrijfsgebouw bestaat uit een laagbouw van circa 9,5 meter hoog en een hoogbouw van circa 20 meter hoog. Voor Pelecon een mooie uitdaging, waarbij het vraagstuk stabiliteit vooral onze aandacht vroeg.

Hoewel Intralox transportoplossingen aanbiedt betreft het hier geen distributiecentrum. Er vindt echter wel productie/assemblage plaats in de laagbouw en opslag in de hoogbouw van de hal. Het kantoor, wat in het eerste ontwerp groter was maar door het vele thuiswerken in het definitieve ontwerp is verkleind, is tweelaags waarbij de gevel een open structuur heeft met zeer veel glas.

De rol van Pelecon
Pelecon is als hoofdconstructeur bij dit project betrokken vanaf het eerste ontwerp. Tijdens de ontwerpfase was de stabiliteit van het pand onze grootste uitdaging. Het kantoor heeft een hele open structuur waardoor verticale verbanden ongewenst zijn. Hierdoor hebben we met stabiliteitsportalen moeten werken. Bij het bedrijfsgebouw zijn de laag- en hoogbouw niet van elkaar gescheiden en is er op de begane grond vrije doorgang van het ene naar het andere gebouwdeel. Er zit hier dus een grote sprong in de dakconstructie, met hoge vakwerken in de gevel van de hoogbouw tot gevolg. Overdracht van stabiliteitskrachten vanuit de twee dakniveaus vroeg dus onze volle aandacht!

Planning
Het project Intralox Hoofddorp is volop in voorbereiding. De laatste hand wordt komende weken gelegd aan de uitvoeringsstukken. Systabo is reeds gestart met het bouwrijp maken van het terrein, zodat in week drie van het volgende jaar gestart kan worden met het heiwerk.

Fotocredits: Systabo

Bouwaanvraag ingediend voor appartementencomplex Oranje Bolwerck in Oudewater

Geplaatst op: 25 november 2021

Het Bolwerck aan de Sint Janstraat aan de zuidzijde van het historische centrum van Oudewater wordt door de gemeente ter ontwikkeling aangeboden. Het Bolwerck is een bijzondere historische en markante locatie die voor de binnenstad van Oudewater zeer hoge ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteiten bevat. Het Bolwerck wordt omgrenst door het gemeentelijk monument de Grote Gracht en de Sint Janstraat. De locatie bevindt zich in de directe nabijheid van grootschalige monumenten zoals de St. Franciscuskerk en de voormalige openbare school.

Stadswal
Het volume van de nieuwbouw met daarin 50 huur- en koopappartementen en 60 ondergrondse parkeerplaatsen is geïnspireerd op de historische contouren van de vestingwal uit 1747. De gelaagdheid in de opbouw van de doorsnede wekt de suggestie van een stadswal. Langs het water van de Grote Gracht volgt de stadswal de contour van de vesting. Op deze robuuste stadswal verrijst een modern appartementengebouw van twee lagen met daarop een terugliggende laag. Zo wordt in de stedenbouwkundige opzet en de architectonische uitwerking aangesloten bij de historie van de plek.

Constructieve uitdaging
De constructieve uitdaging lag in het feit dat de woningen gesitueerd zijn boven de parkeergarage. Om veel dragende balken in de parkeerkelder te voorkomen is ervoor gekozen om de tussenwanden tussen de appartementen als ’wandligger’ uit te voeren. De bouwmuur is daarmee niet alleen ‘muur’ maar ook ‘balk’. Deze bouwwijze zorgt voor een parkeergarage met een vlak plafond zonder betonbalken.

Bouwaavraag
Afgelopen week is de bouwaanvraag ingediend voor het appartementencomplex. Een prachtig ontwerp van architect Jillis Kinkel waar Pelecon als hoofd constructeur bij betrokken is. Het complex wordt gerealiseerd door Van Baaren aannemers uit Schoonhoven.

Renders: www.grizli.nl

Indrukwekkend werkbezoek Bozhurishte, Bulgarije

Geplaatst op: 12 november 2021

Inspiratie opdoen, werkbezoek, cultuur snuiven, zakenreis….. Hoe je het ook noemt; het bezoek vorige week van de partners André en Henk was indrukwekkend! Voor onze Deense opdrachtgever Jysk zijn wij afgereisd naar Bozhurishte in Bulgarije om daar hun nieuwste, modernste én meest geautomatiseerde distributiecentrum te bezoeken.

Onderscheidend
Het distributiecentrum onderscheidt zich met geautomatiseerde technologie voor transport en opslag van artikelen en integratie van SAP EWM om te voldoen aan de behoeften van JYSK-winkels en de e-commerce-eisen van consumenten in de Balkan. Het resultaat is naadloze omnichannel-distributie vanuit strategische opslag (122.000 pallets), hogere efficiëntie en snelheid (400 europallets per uur) en minder transport naar de winkels met ongeveer 4,5 miljoen km per jaar.

Vertaalslag naar Nederland
Wij zijn natuurlijk niet zomaar naar Bulgarije afgereisd. We hebben inspiratie opgedaan, veel geleerd en inmiddels zijn wij gestart met het constructief ontwerp voor een vergelijkbaar distributiecentrum voor Jysk op Nederlandse bodem. Later hierover meer!

Nieuw, duurzaam distributiecentrum voor Hunkemöller in Almere

Geplaatst op: 4 november 2021

Op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere wordt voor Hunkemöller B.V. een nieuw distributiecentrum gebouwd. Met aangrenzend een volwaardig kantoor, bestaande uit twee verdiepingen met grote luifels aan de buitenzijde. Dé constructieve uitdaging voor dit project? De grote vides in de verdiepingsvloeren, de grondopbouw in Almere en natuurlijk de hoge duurzaamheidsambitie.

Pelecon is als hoofdconstructeur betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe distributiecentrum dat is voorzien van 44 dockposities en een mezzaninevloer van overal 12 meter breed. Vanuit onze expertise gezien is het een mooi project met moeilijke vraagstukken. Zo bevindt het project zich in de gemeente Almere, waar soms een grillige grondopbouw wordt aangetroffen. Hierdoor moet er extra zorg worden besteed aan de fundering. Daarnaast draagt de constructie straks bij aan de beoogde BREEAM Excellent certificering. De focus van Hunkemöller ligt immers op het bouwen van een zo duurzaam mogelijk gebouw dat een laag energieverbruik heeft, weinig onderhoud vergt en waarin duurzame oplossingen worden verwerkt.

Het ontwerp
Het door architect DENC ontworpen distributiecentrum wordt in twee fases gebouwd. Uniek aan fase één zijn de twee inbouwverdiepingen die los van de hoofdconstructie staan en het geautomatiseerd miniload systeem. Hiermee is het geen “standaard” stellingen distributiecentrum, maar wordt er zo goed mogelijk ingespeeld op de toekomst.

De planning
De stukken van fase één en concept fase twee zijn ingediend bij de gemeente. Een grote stap in het proces is dus gezet. De bouw start volgens planning in maart 2022.