Bouwaanvraag ingediend voor appartementencomplex Oranje Bolwerck in Oudewater

Geplaatst op: 25 november 2021

Het Bolwerck aan de Sint Janstraat aan de zuidzijde van het historische centrum van Oudewater wordt door de gemeente ter ontwikkeling aangeboden. Het Bolwerck is een bijzondere historische en markante locatie die voor de binnenstad van Oudewater zeer hoge ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteiten bevat. Het Bolwerck wordt omgrenst door het gemeentelijk monument de Grote Gracht en de Sint Janstraat. De locatie bevindt zich in de directe nabijheid van grootschalige monumenten zoals de St. Franciscuskerk en de voormalige openbare school.

Stadswal
Het volume van de nieuwbouw met daarin 50 huur- en koopappartementen en 60 ondergrondse parkeerplaatsen is geïnspireerd op de historische contouren van de vestingwal uit 1747. De gelaagdheid in de opbouw van de doorsnede wekt de suggestie van een stadswal. Langs het water van de Grote Gracht volgt de stadswal de contour van de vesting. Op deze robuuste stadswal verrijst een modern appartementengebouw van twee lagen met daarop een terugliggende laag. Zo wordt in de stedenbouwkundige opzet en de architectonische uitwerking aangesloten bij de historie van de plek.

Constructieve uitdaging
De constructieve uitdaging lag in het feit dat de woningen gesitueerd zijn boven de parkeergarage. Om veel dragende balken in de parkeerkelder te voorkomen is ervoor gekozen om de tussenwanden tussen de appartementen als ’wandligger’ uit te voeren. De bouwmuur is daarmee niet alleen ‘muur’ maar ook ‘balk’. Deze bouwwijze zorgt voor een parkeergarage met een vlak plafond zonder betonbalken.

Bouwaavraag
Afgelopen week is de bouwaanvraag ingediend voor het appartementencomplex. Een prachtig ontwerp van architect Jillis Kinkel waar Pelecon als hoofd constructeur bij betrokken is. Het complex wordt gerealiseerd door Van Baaren aannemers uit Schoonhoven.

Renders: www.grizli.nl