Tyson Foods
Oosterwolde
Groot project, weinig tijd

Sinds eind vorig jaar werken wij als hoofdconstructeur voor Tyson Foods, zij bouwen een nieuwe fabriek in Oosterwolde van in totaal 4.500 m². Hier bouwen zij aan hun snel groeiende portfolio van op eiwit gerichte merken. Dat betekent dat we hier niet zomaar een fabriek bouwen, maar één waar voedselveiligheid erg belangrijk is. Waar vooral de klanten van Tyson ook veel waarde aan hechten. Dat stelt ook eisen aan de constructie. De grote hoeveelheid luchtbehandeling vraagt om zware kasten op de constructie. Dergelijke vrieshallen zijn een echte specialiteit van Pelecon Amersfoort. Als het binnen -25 graden is, stelt dat specifieke eisen aan de constructieve opbouw.

Naam: Mark van der Meijden
Functie: Constructeur

Groot project, weinig tijd

De tijd die wij voor het project Tyson hadden was kort, gezien de grootte van de fabriek. Maar wij werken in een markt waar snel geschakeld moet worden, Pelecon heeft haar dienstverlening daar dan ook volledig op ingericht. Vooral bij industriële projecten is er vaak een leveringscontract getekend, nog voordat het ontwerp van de fabriek is gestart. Samen met een architect moeten wij het ontwerp dan in korte tijd gereed hebben. Zoals bij Tyson Foods het geval was.

Arjen vertelt: "met een team van Constructeurs en Modelleurs hebben wij in korte tijd het 3D model gereed gemaakt. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en worden de machines de fabriek in gereden en gemonteerd. Tyson is een voedingsbedrijf, dus hygiëne is voor hen onmisbaar binnen het productieproces. Dat betekent dat de belangrijkste (productie)ruimtes met roestvrijstaal worden afgewerkt. Boven het beloopbare plafond vindt vervolgens luchtbehandeling plaats. Ook steken leidingbruggen de grote overspanningen over."

Opnieuw een bezoek
André loopt binnenkort weer eens met Tyson door hun eigen fabriek, die momenteel nog in aanbouw is. Zowel voor hen als voor ons is dat een leermoment, vooral wanneer een project onder tijdsdruk moet worden afgerond. Samen bepalen we waar verbeterpunten zitten, die we voor Tyson nog kunnen aanpassen of die wij mee kunnen nemen naar een volgende opdracht.