Brandweerkazerne
Papendrecht
De kazerne past de brandweerlieden als een jas

De deels transparante kazerne past de brandweerlieden als een jas. Bovendien is het pand, vanaf de circulaire betonfundering tot aan het dak duurzaam ontworpen en gebouwd.

Samen met architect RoosRos Architecten en aannemer BMN De Klerk vormden wij het bouwteam van de nieuwe brandweerkazerne van Papendrecht. Een intensieve periode van ontwerpen resulteerde in de start bouw eind augustus 2020. Het gebouw staat op hetzelfde terrein pal naast de gemeentewerf die ook door ons is uitgewerkt.

Naam: Mack Stolwijk
Functie: Constructeur en Partner

Duurzaam
De gemeente Papendrecht en de architect wilden de nieuwe brandweerkazerne zo duurzaam mogelijk bouwen. Daar is op verschillende wijzen invulling aan gegeven. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘Freement’, dit is een circulaire betonmortel. Gemaakt van gerecycled cement uit betonpuin, die bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. De constructie is eveneens circulair. Deze is aan het eind van de levensduur van het gebouw volledig te demonteren en hergebruiken. Andere duurzame toepassingen zijn zonnepanelen, all-electric installaties, laadpalen voor elektrische fietsen en auto’s en een wadi.

Staal, sandwichpanelen en glas
Met het slaan van de eerste paal ging op 27 augustus 2020 de bouw van de brandweerkazerne officieel van start. Door het toepassen van slimme detaillering en meerdere ontwerpvoorstellen, waarbij snel geschakeld kon worden door het bouwteam, konden wij als Pelecon het verschil maken.