High-end distributiecentrum op gebied duurzaamheid en architectuur
Heembouw Architecten, het eigen architectenbureau van Heembouw, is verantwoordelijk voor het opvallende ontwerp van New Logic III, ook wel ‘The Tube’ genoemd. De vraag van opdrachtgever DOKVAST was uitdagend: ontwerp en realiseer op bedrijvenpark Het Laar in Tilburg aan de A58 een high-end distributiecentrum op gebied van duurzaamheid en architectuur.
Het resultaat is een opvallend distributiecentrum met een hoge duurzaamheidsscore, een eyecatcher én een plek waar mensen graag werken. Door de dynamiek van de snelweg als uitgangspunt te nemen, ontstond de kenmerkende ellipsvorm. Een grote uitsnede uit het volume maakt deze vorm boeiend en uniek voor een logistiek gebouw. De grote luifel die door de vorm van het gebouw ontstaat aan de zuidzijde fungeert als zonwering voor het grote glasoppervlakte om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. Omstandigheden die huurder Rhenus passen als een jas.
Structural engineering: technisch ontwerp van de staalconstructie
Pelecon structural engineers dacht met Heembouw en DOKVAST mee in de ontwerpfase van The Tube. Ook gaven zij sturing aan de constructieve mogelijkheden. Er is een 2-laagse mezzaninevloer toegepast met een totale diepte van 33,0m over de volledige voorbouw. Constructief gezien zocht Pelecon naar de limieten van de kolomafstanden in combinatie met de verdiepingsvloeren. Het gebouwontwerp is dan ook afgestemd op de maximale vloeroverspanning van 16,5m1 met een kanaalplaatvloer 400. In de andere richting zijn overspanningen van 18 meter gemaakt met geïntegreerde HL1000x642-vloerliggers. De luifel is eveneens een grote uitdaging geweest. Deze luifel is niet volledig vrijdragend, aan weerszijden van het gebouw is het grote overstek op 2 posities afgesteund tegen de 2e verdiepingsvloer.
Na de definitieve ontwerpfase werkte Pelecon het technisch ontwerp uit in 3D. Ook de werktekeningen van de fundering komen van het ingenieursbureau. Tijdens de BIM-sessies droegen zij het model over aan de leveranciers die het model in 3D zette en van waaruit verder werd gewerkt. Als directievoerder keek Pelecon of de betrokken partijen leverden wat van tevoren afgesproken was. Ook voerden zij nacontroles op het werk uit. Daarbij controleerden zij, voor zover zichtbaar, of de staalconstructie gemonteerd was zoals op tekening stond.
Vakmanschap in stalen hoofddraagconstructie
Reijrink Staalconstructie produceerde, conserveerde en monteerde dit sterke staaltje constructiewerk in nog geen vier maanden tijd. De totale hoofddraagconstructie bestaat uit zo’n 2.500 ton staal. De stalen constructiedelen voor de hallen produceerden zij – volledig automatisch – in eigen huis. Ook conserveerden ze de constructiedelen.
De staalconstructie van het kantoor, met zijn kenmerkende cilindervormige delen, werd niet automatisch geproduceerd. De gebogen, driedimensionale stalen spanten zijn puur handwerk. De vakmensen van Reijrink brachten grotendeels met de hand de juiste maatvoering aan. Om er zeker van te zijn dat de spanten naadloos in het geheel pasten, legden ze de spanten uit op de werkvloer. De verdiepingsliggers in het kantoor en de VAS-ruimten zijn uitgevoerd in HL-liggers en HD-kolommen.
Samenwerken voor hetzelfde doel
Huurder Rhenus kijkt terug op een fijne samenwerking met alle partijen. Het is ook echt een gezamenlijk project waarbij allen hetzelfde doel hadden: een toonaangevend pand neerzetten dat een voorbeeld is voor logistieke nieuwbouw. Niet alleen wat betreft design en bouw, maar ook wat betreft duurzaamheid en innovatie.
BREEAM
Voor de ontwerpfase kreeg dit DC een BREEAM Outstanding certificaat met een score van 98.48%. Het oplevercertificaat heeft een nog hogere score: 99.48%!