Herontwikkeling nieuwbouwwijk Sterrenwachtlaan
Leiden
Wonen op A-locatie in Leiden

Een project op een unieke locatie in Leiden, met diverse type woningen en een woontoren met parkeerkelder. Klikt als een inspirerende opdracht voor een constructeur! Dat was het ook, want de toren zit vol met constructieve uitdagingen; ook omdat er verdiepingen zijn samengevoegd. Onze collega Eric Noorduin, die ook een persoonlijke band met deze plek in Leiden heeft, vertelt er graag meer over.

 

 

Naam: Eric Noorduin
Functie: BIM Modelleur

De hele familie van Eric komt uit Leiden, zijn opa en oma woonden er vroeger om de hoek. Dus deze locatie was voor hem bekend terrein, des te leuker om dan juist op deze plek mee te werken aan een dergelijk gaaf project! Eric vertelt dat de locatie van dit project geschiedenis kent. Het maakte deel uit van de Leidse universiteit waar in het verleden de faculteit Biologie gehuisvest was. Het was dan ook vooral de universiteit die een specifieke behoefte had voor dit stukje Leiden.

Zij wilden allereerst een plan dat recht doet aan de historische locatie naast de Sterrenwacht en nabij de historische binnenstad. En een mooie opbrengst van de grond voor de universiteit die dat al eeuwen in bezig heeft. De gemeente had ook een tweeledige behoefte namelijk de ontwikkeling van het plan binnen de bestaande contouren van de bebouwing die er al stond. En zo min mogelijk overlast voor de kwetsbare wegen, bruggen en bebouwing rond het plan.

Eric vertelt dat alle behoeftes en wensen bij elkaar zijn verzameld en geleid hebben tot het plan zoals dat er nu ligt. "Wij zijn daaropvolgend een aantal mooie uitdagingen aangegaan:
1. de bestaande kantoortoren van Biologie is gesloopt. De nieuwe toren met appartementen is even groot en gebouwd op de bestaande palen van de oude toren. Omdat de nieuwe toren beduidend zwaarder is dan de bestaande toren zijn er wel extra palen bijgemaakt.
2. De gehele paalfundering is grondverdringend en geschroefd uitgevoerd met Omega-palen.
3. Omdat het architectonische ontwerp rijk gedecoreerd was zijn er bijzondere constructies toegepast zoals gelijmde bakstenen balkonhekken".