Delektro en Van van Ee
Ede
Een prachtig pand, al zeggen we het zelf!

Het prachtige gebouw van Delektro en Van van Ee schittert pal langs de A12 bij Ede. Pelecon was vanaf de ontwerpfase tot en met de oplevering betrokken als hoofdconstucteur. Een mooie opdracht voor een spraakmakend gebouw dat past bij de uitstraling van beide bedrijven en toch één geheel is.

Delektro is een E-installateur voor Elektra, domotica, verlichting, beveiligingsinstallatie en energieopslag. Van van Ee (voorheen Jumbo living comfort) is leverancier van exclusieve tuinkamers. Samen hebben zij met Mies Architectuur een prachtig energieneutraal bedrijfspand ontworpen op het industrieterrein Schuttersveld in Ede. Het ontwerp bevat een grote ruimte die volledig uit vliesgevel lijkt opgetrokken. Over deze grote ruimte, welke licht gedraaid staat ten opzichte van de wegas A12, is een groot wit dak met grote dakoverstekken ontworpen. Aan de linkerzijde (gezien van de A12) is de witte wand de ondersteuning voor de grote dakconstructie en het gebouw bevat veel overgangen tussen beton, glas en staal. Dat zijn altijd lastige dingen, maar Pelecon heeft het constructieve ontwerp succesvol uitgewerkt.

Naam: Mack Stolwijk
Functie: Constructeur en Partner

Onze uitdagingen voor de constructie
Het resultaat is een slanke staalconstructie in combinatie met kanaalplaatvloeren. De constructie is tot en met de tweede verdiepingsvloer 60 minuten volledig  brandwerend uitgevoerd en deze zitten ook aan elkaar vast. Boven de tweede verdiepingsvloer zijn de constructies voor beide gebouwdelen (Delektro – Van van Ee) brandtechnisch gescheiden, dit vanwege de 60min. WBDBO eis van de tussenwand. De dakconstructie is opgebouwd uit staal in combinatie met stalen dakplaten. Het dakafschot is enveloppe om een zo slank mogelijke dakrand te kunnen maken. De verdiepingdragende kolommen zijn uitgevoerd in betongevulde buiskolommen om voldoende brandwerendheid te bieden. De stalen liggers zijn op de meeste posities geïntegreerd in het vloerpakket, om zoveel mogelijk hoogte te kunnen maken.

Gebruikersvoordelen door een slimme constructie
Door grote vloeroverspanningen te maken met de kanaalplaatvloer tot 15,0 meter zijn er grote ruimtes ontstaan met relatief weinig interne kolommen. Deze keuze is aan de ene kant economisch gekozen, om zo optimaal gebruik te maken van de relatief voordelige kanaalplaatvloer. Daarnaast worden de ruimtes zoveel als mogelijk kolomvrij, wat veel bewegingsvrijheid geeft voor de onderliggende ruimtes. De gebouwfundering is gebaseerd op avegaarpalen, deze keuze is vanwege de zware grondlagen waardoor heen geboord moest worden. Bij toepassen van traditioneel heiwerk, zouden er veel hinderlijke trillingen direct aan het grondoppervlak ontstaan. Wat niet alleen hinderlijk is, maar waar ook (gevolg)schade uit kan ontstaan aan omliggende bebouwing.

De bouw is heel plezierig en voortvarend opgetrokken door bouwer R&R Bouw in Veenendaal.