PELECON adviseur constructie van Europa’s grootste houten gebouw!

Geplaatst op: 26 oktober 2023

Dit gebouw, het nieuwe logistieke centrum van BESTSELLER in Lelystad beslaat maar liefst 155.000 m2. In de notendop: hier ontstaat het grootste houten gebouw van Europa! 

De architect Henning Larsen, inmiddels onderdeel van Ramboll in Denemarken, heeft vanaf het begin van het ontwerp gekozen voor zoveel mogelijk besparing van CO2 en een verbetering van de biodiversiteit op het terrein, ondanks het gebouw. Als constructiemateriaal is daarom gekozen voor zoveel mogelijk hout. Voor de afbouw werd ook gezocht naar natuurlijke materialen, bijvoorbeeld hooi als isolatiemateriaal. Waar het niet anders kon, door hoge belastingen en/of ruimtebeslag, is gekozen voor prefab beton en CO2-arm geproduceerd staal.

Kennisstap vooruit
Voor Pelecon Amersfoort, door Ramboll Denemarken als lokale partner geselecteerd, is de houtconstructie een enorme kennisstap vooruit. Kennis van de mogelijkheden, de voorwaarden tijdens uitvoering, de (goede) weerstand tegen brand, etc. André Verschoor, register ontwerper van Pelecon: “we verwachten komende jaren een explosieve groei in het toepassen van gelamineerd hout, in combinatie met bijvoorbeeld houten kanaalplaatvloeren”.

Biodiversiteit vergroten
De wens van de architect om de biodiversiteit op het bouwterrein te vergroten in plaats van te verkleinen uit zich in een daktuin van bijna 300 meter lang. Het dak van de hoogbouw ligt (vanzelfsprekend) vol met zonnepanelen.

Partnership tijdens dit project
Naast Pelecon is ook architectenbureau Denc (onderdeel van Sweco) uit Bussum geselecteerd als lokale partner voor bouwkundige uitwerking, bouwvergunning en gebouwinstallaties. Met Denc werkt Pelecon regelmatig samen op grote logistieke projecten. Met een directe communicatie en respect voor elkaars vakgebied vormen we ook op dit project een sterk team.

Heeft u interesse in een houten variant van uw gebouwontwerp? Neem dan contact op met de collega’s van Pelecon in Gouda en in Amersfoort.

📷 Henning Larsen