Van oud woonhuis tot modern kantoorgebouw

Geplaatst op: 25 oktober 2023

Ken je dat; dat je heel blij wordt van een opdracht waaraan je mag werken? Bij Pelecon in Amersfoort kennen we dat gelukkig, want daar rekenden en tekenden we voor een oud gebouw dat aan de Stadsring in Amersfoort staat. De wens van onze opdrachtgever was om het voormalige woonhuis te transformeren tot een modern en duurzaam kantoorgebouw. Een uitgebreid constructieonderzoek was van levensbelang om een toekomstbestendig constructieadvies op tafel te kunnen leggen.

De belangrijkste wens van onze opdrachtgever was het moderniseren van het gebouw. Dat kwam tot uiting in onder andere het realiseren van een moderne verdiepingshoogte in het souterrain waardoor het een volwaardige verblijfsruimte werd. Maar omdat er geen tekeningen en constructieberekeningen van het gebouw bestaan, hebben wij deze ter plaatse moeten inmeten. Leuk om te vermelden hierbij is dat we in het archief wél tekeningen hebben gevonden van eerdere verbouwingen van het gebouw die hebben plaatsgevonden in 1927 en 1935. Een prachtig aandenken dat eigenlijk in een lijstje aan de wand moet in het kantoor aan de Stadsring.

De uitdagingen van een oud gebouw
Tijdens ons werk liepen we best tegen wat uitdagingen aan. Wat wil je als je een oud gebouw wilt vernieuwen wat in alle opzichten niet voldoet aan de moderne veiligheidsnormen. Een voorbeeld van een constructuele uitdaging is dat we de keldervloer wilden verdiepen. Dat kon, maar niet zo ver als we hoopten. Om voor de gebruiker een bruikbare én moderne verdiepingshoogte te creëren is de keldervloer uiteindelijk gesloopt tot een maximum waarmee de nieuwe keldervloer net niet onder het niveau van de bestaande fundering kwam te liggen. Omdat we het gebouw wilden verduurzamen is de keldervloer ook direct geïsoleerd, uiteraard is het gehele pand verder ook voorzien van de modernste isolatie. En het bewaren van het oude gebouw is al stap één in het verduurzamen van de plek in het mooie Amersfoort.