Zonnepanelen? Check eerst de constructie van je dak!

Geplaatst op: 16 juni 2023

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons Nederlandse straatbeeld: de zonnepanelen. Op huizen, schuren, garages, kantoorgebouwen, in weilanden. Op iedere hoek van de straat wekken we energie op. Dat is fijn, want daardoor zijn we veel minder afhankelijk van de minder duurzame energiebronnen die er zijn. Maar wat betekent het nou voor je gebouw als je zonnepanelen wilt plaatsen? Wij zeggen altijd: check eerst de constructie van je dak!

De eerste types zonnepanelen zijn van glas en wegen bijna net zoveel als het dak van een hal. Er bestaan ook al veel lichtere panelen, maar die mogen niet door wind worden opgetild, door optredende windzuiging. De meeste paneel-draagsystemen voor platte daken worden voorzien van ballasttegels. Dat betekent dat alleen sterkere maar ook stijvere daken deze zonnepanelen kunnen dragen. De oudere gebouwen beschikken vaak niet over een dak met voldoende draagkracht. Maar ook het type dak, ook al is het een nieuwe dak, bepaalt of er voldoende draagkracht aanwezig is voor zonnepanelen. Daarbij speelt het type isolatiepakket ook nog mee.

Constructieberekening
Wij maken constructieberekeningen voor daken, zowel voor oudere als nieuwere daken. Waarbij wij bepalen of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen en waar deze het beste aangebracht kunnen worden. Dat doen wij aan de hand van onze eigen checklist en een visuele schouw, dit alles volgens de geldende veiligheidsnormen. Terugkerende aandachtspunten zijn de te berekenen sneeuwbelasting, welke in sommige gevallen hoger uitvalt door de beperking van het vrij afblazen ervan – dit is van toepassen op de paneel-draagsystemen. Daarnaast is de kans op wateraccumulatie op relatief licht ontworpen dakconstructies een groot aandachtspunt –  voldoende noodoverstorten zijn hierbij een vereiste.

Advies
Wanneer een gebouwconstructie en/of dakconstructie onvoldoende sterk is voor het plaatsen van zonnepanelen, dan maken wij een advies. Vaak in samenspraak met de opdrachtgever en/of eigenaar van het gebouw. Deze heeft immers een energieambitie die bepalend is voor de hoeveelheid zonnepanelen die nodig zijn om die ambitie te behalen.

Voor wie?
Nu zult u denken: Pelecon adviseert grote opdrachtgevers, veelal voor utiliteit en logistiek. Maar wij adviseren ook kleinere opdrachtgevers. Bijvoorbeeld voor een kleiner kantoorpand of voor het verduurzamen van een kleinschalige woonwijk. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Fotocredits: Heembouw – project Reshift