“Verdozing”, een term die in vastgoedland veel wordt gebruikt. Het betekent dat het Nederlandse landschap een hoog aantal distributiecentra bevat en dat er nog steeds fanatiek wordt bijgebouwd. Het is nodig, want het gaat goed met onze groeiende economie en vergaande automatisering. Maar het wakkert ook het gesprek aan over hoe ruimtebeslag zich verhoudt tot economische waarde en duurzame ontwikkeling. En dan nog een belangrijk punt: wat doen al die distributiecentra met het landschap? Wat zijn mogelijke oplossingen en wat is onze rol als constructeur binnen dit vraagstuk?
Een eerste mogelijke oplossing voor het verdozen is het clusteren van gebouwen op één plek, niet alleen horizontaal maar ook verticaal. We gebruiken hiermee zo min mogelijk oppervlak van het landschap waardoor we ver genoeg van de ‘bewoonde wereld’ vandaan kunnen blijven. Het stapelen vraagt ingrijpende technische oplossingen. Waar we vroeger nog ‘lucht’ inpakten hebben we nu te maken met veel techniek binnenin de distributiecentra wat gewicht met zich meebrengt. Een juiste constructie borgt in dit geval niet alleen veiligheid van het gebouw, maar zorgt er ook voor dat het distributiecentrum zo optimaal mogelijk ingericht en gebruikt kan worden.
Duurzaamheidsfunctie
Een tweede mogelijke oplossing is om distributiecentra een duurzaamheidsfunctie te geven. Bijvoorbeeld als energieopwekker. Waarom zouden we de daken niet vol leggen met zonnepanelen die de naast gelegen woonwijk voorziet van energie en wellicht ook van (regen)water? Voor een constructeur levert dit een nieuwe uitdaging op voor de dakconstructie, want zonnepanelen vragen een andere berekening dan een standaard dak.
Architectonische oplossingen
Ook de schoonheid van het landschap behoort tot de discussie. Architectonische oplossingen voor distributiecentra staan in de kinderschoenen. Onze uitdaging is om hierin de best passende oplossing te vinden. Een voorbeeld: we kunnen het distributiecentrum integreren met het parkeren en de rondweg rondom het gebouw. Dit bedekken met groen en afschermen met bomen waardoor het aangezicht van het distributiecentrum veel vriendelijker wordt! Daarbij is het zelfs zo dat wanneer je de parkeerplaats integreert in het gebouw, het totale oppervlak van het distributiecentrum met een kwart verkleind kan worden. En wat dacht je van het bouwen van woningen voor werknemers tegen de blinde gevel van een distributiecentrum? Voor ons als constructeur zijn dit de uitdagingen binnen ons vakgebied, want we moeten een gebouw meerdere functies geven met ieder hun eigen constructiebehoefte.
Wilt u meer weten over hoe wij als constructeur mee kunnen denken over bovenstaande dilemma’s? Neem gerust contact met ons op.
Foto gemaakt tijdens een indrukwekkend werkbezoek aan Bozhurishte, Bulgarije.