Groots advies voor kleine vragen

Geplaatst op: 5 februari 2024

Een oud woonhuis verbouwen is een droom voor veel mensen. Maar het omarmen van de charme en het karakter van een huis brengt vaak constructieve uitdagingen met zich mee. Een goed constructieadvies is onmisbaar om zo’n verbouwing soepel te laten verlopen. Wij denken graag mee in dergelijke processen, waarbij duurzaamheid altijd een belangrijk punt van aandacht is. Want ook al lijkt het alsof wij alleen voor grote constructieve vraagstukken ons bed uit komen. Deze kleine vraagstukken zijn voor ons net zo inspireren als grote vraagstukken voor kantoren en distributiecentra.

Oude huizen kunnen verborgen gebreken hebben die tijdens een verbouwing aan het licht komen. Wij adviseren altijd om vooraf een grondige inspectie uit te laten voeren om de algehele staat van het huis te beoordelen. Alle onderdelen van de constructie komen daarbij aan bod. Dit omvat alle dragende delen zoals de fundering, balklagen, dragende muren, metaalconstructies en houten kappen en zijn daardoor van wezenlijk belang voor de stabiliteit. Het opsporen en aanpakken van problemen bij deze dragende delen voor de verbouwing en zelfs aankoop kan latere complicaties voorkomen.

Constructieadvies voor verbouwing
Naast controle van de huidige status van het huis is een constructieadvies ook raadzaam voor de toekomstige status. Dus na de verbouwing. Wanneer een vergunning voor de verbouwing verplicht is, mag een constrtuctieberekenning wettelijk ook niet ontbreken. Een constructieberekening is namelijk een verplicht onderdeel van een aanvraag voor de omgevingswet. Aan de hand van de constructieberekening wordt gecontroleerd of het woonhuis voldoet aan de veiligheidseisen. Veel mensen weten alleen niet dat je in veel vergunningsvrije gevallen ook verplicht bent een constructie te laten berekenen. Dit is namelijk het geval wanneer je aanpassingen doet aan de draagconstructie zoals bijvoorbeeld het verwijderen van een draagmuur, het realiseren van een aanbouw zoals een erker, bij het maken van een dakkapel of dakopbouw en om te berekenen hoeveel zonnepanelen jouw dak kan dragen.

De onzichtbare kracht
Sta je op het punt om een oud woonhuis te kopen en/of verbouwen? Schroom dan niet om een constructeur in de arm te nemen. Pelecon helpt je graag bij het realiseren van een veilige thuissituatie. Dat is immers waar wij met ons werk garant voor staan.