dgfsfhsh
Geplaatst op: 3 september 2022

Op 2, 3 en 4 september vinden de jaarlijkse Wereldhavendagen plaats. Voor ons een moment om nog eens terug te kijken op de projecten die wij hebben gedaan in de Nederlandse havens. Dat zijn er best wat.

Zo hebben wij bijvoorbeeld gerekend en getekend voor een botenloods aan de Neveritaweg in Amsterdam. Onlangs is deze loods verbouwd, Pelecon werd opnieuw betrokken bij het aanpassen van de constructie van de loods.

Ook zijn wij als constructeur betrokken geweest bij de ontwikkeling van een woontoren in de haven van Zwolle. En ook nu zijn we bezig met een nieuw project in de Nederlandse haven. Hoe kan het ook anders met een land als Nederland, met zoveel water en zoveel bebouwing langs de kade!

Geplaatst op: 31 augustus 2022

Een bedrijfsgebouw met kantoor vraagt altijd extra aandacht. Als de opdrachtgever zelf ook bouwer is, dan wordt het uiterste gevraagd van de creativiteit van de adviseur. De dubbele uitkraging bij het kantoor kwam uit de koker van de architect en is uiteindelijk kostentechnisch vriendelijk opgelost met een kleine extra toevoeging.

We kijken terug op een fijne samenwerking tussen architect, Pelecon en opdrachtgever.

Nationaal monument MH17

Geplaatst op: 21 juli 2022

Het is deze week 8 jaar geleden dat vliegtuig MH17 neerstortte en waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Het vormt nog altijd een onmetelijk verlies voor duizenden nabestaanden. De Stichting Nationaal Monument MH17 wilde aan deze gevoelens een plek geven – een ambitie die dankzij de inzet van velen is verwezenlijkt. Pelecon had de eer om de constructieve berekening van het prachtige gedenkteken te maken.

Het Nationaal Monument MH17 is een bijzonder landschapsobject dat de herinnering aan de 298 slachtoffers levend wil houden. In de parkachtige oase zijn 298 bomen geplant in een groen lint ter nagedachtenis aan slachtoffers; voor elk slachtoffer één. Een plek die samenbindt en dient als oase van bezinning, troost en hoop. Omringd door een krans van zonnebloemen, met een intiem amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken.

Wilt u meer weten over het monument of het eens bezoeken? Op de website van Monument vindt u meer informatie.

Een teamdag met een gouden randje

Geplaatst op: 29 juni 2022

Dat een teamdag belangrijk is hebben wij vorige week aan den lijve ondervonden! Met alle collega’s uit zowel Gouda als Amersfoort hebben we onze talenten op scherp gezet. Onze focus lag daarbij op alle individuele talenten. Wat zijn ieders sterke punten, zwakke punten, waar kunnen we elkaar versterken, waar moeten onze individuele collega’s groeien om een nog sterker team te worden? Welke rol past als een jas en hoe verhouden deze rollen zich tot elkaar? En niet onbelangrijk: wat is het doel van Pelecon?

Mooi om te zien hoe alle collega’s zichzelf en elkaar op beleefde wijze bekritiseerde, zodat we aan het einde van de dag waardevolle input hadden voor de toekomst. Zodat wij als team kunnen groeien en nog beter kunnen worden in ons werk dan we al zijn! We kijken terug op een inspirerende dag en vooruit op een succesvolle toekomst!

Model terminalgebouw Rotterdam The Hague Airport

Geplaatst op: 27 juni 2022

PELECON IS AL CIRCA 25 JAAR TROUW AAN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT. ALS CONSTRUCTEUR VAN KLEINE VERBOUWINGEN ZOALS VAN DE TERMINAL EN HANGAR-GEBOUWEN TOT GROTE VERBOUWINGEN ZOALS DE NIEUWE VERTREKHAL ZIJN WIJ BIJ DIVERSE BOUWPROJECTEN BETROKKEN. ONLANGS MOCHTEN WE VOOR SCHIPHOL, EIGENAAR VAN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT, OOK HET CONSTRUCTIEVE DEEL VAN HET BESTAANDE TERMINALGEBOUW GEHEEL MODELLEREN. DEZE HEBBEN WE OPGEBOUWD IN SAMENWERKING MET ROYAL HASKONING DHV, WELKE HET BOUWKUNDIGE EN INSTALLATIETECHNISCHE DEEL VAN DE OPDRACHT HEEFT GEMODELLEERD.

Het bestaande terminalgebouw is gebouwd in de jaren ‘60. In de periode tot nu zijn er grote en kleine verbouwingen gedaan binnen en naast het terminalgebouw waarvan wij de afgelopen 25 jaar veel hiervoor in 2D (autocad) of op schets hebben uitgewerkt. Al deze data hebben onze modelleurs als onderlegger gebruikt voor de opbouwen van het nieuwe, constructieve model. Tevens is er ook een pointcloud gemaakt, waarmee we het constructieve model visueel konden controleren om te bepalen of het constructiemodel past! Het model is opgebouwd volgens BIM basis ILS 2.0 met LOD300 als uitwerkniveau.

Onlangs is het gebouwmodel gepresenteerd en opgeleverd aan de opdrachtgever. De gemaakte gebouwmodellen (constructief, bouwkundig en installaties) dienen als onderlegger voor toekomstige ontwerpen van in- en externe verbouwingen en ter ondersteuning van de technische dienst Rotterdam The Hague Airport.

Artist impressie: Moen en Van Oosten Architecten

Vernieuwbouw van cultureel centrum Noordam te Amstelveen

Geplaatst op: 23 juni 2022

Het proces van de vernieuwbouw van het cultureel centrum Noordam in Amstelveen startte met torenhoge ambities; kolommen moesten weg, de lichtkoepel werd een diamantvormige museumconstructie en de toneeltoren moest van het kaliber Carré worden. Voor ons als ingenieurs natuurlijk een uitdaging, maar tijdens het overleg met de opdrachtgever (de gemeente Amstelveen) werd al snel duidelijk dat we voorzichtiger met het beschikbare budget moesten omgaan. En dat betekent meestal kiezen. Gelukkig was ook de architect daarvan overtuigd, zodat we alle aandacht konden leggen op de nieuwbouw. Met als referentie de oude school die ooit op die plaats had gestaan kwamen twee puntvormige daken uit het ontwerp, met een gevel die steeds verder open zou gaan. Grote overspanningen en weinig plaats voor constructie dus.

Met een aantal schetsen hebben we de opties aangegeven. En de oplossing is dan altijd: als het constructief moeilijk wordt; draai dan de overspanningsrichting. Op die wijze konden we met een paar zware constructies heel veel opvangen, inclusief de stabiliteit. En kon de pui heel fijn met erg slanke stalen portaaltjes tegen de bestaande theaterzaal worden uitgevoerd. Voor de nieuwe duurzame techniek (warmtepompen e.d.) moest er ook nog van alles gebeuren, maar die constructie zal geen bezoeker terugzien in het ontwerp. Dat is daadwerkelijk de onzichtbare kracht.

Fotografie: Arjen Hoogeveen, Hoogeveen Architecten

Oplossingen voor het “verdozen” van het landschap

Geplaatst op: 22 juni 2022

“Verdozing”, een term die in vastgoedland veel wordt “. Het betekent dat het Nederlandse landschap een hoog aantal distributiecentra bevat en dat er nog steeds fanatiek wordt bijgebouwd. Het is nodig, want het gaat goed met onze groeiende economie en vergaande automatisering. Maar het wakkert ook het gesprek aan over hoe ruimtebeslag zich verhoudt tot economische waarde en duurzame ontwikkeling. En dan nog een belangrijk punt: wat doen al die distributiecentra met het landschap? Wat zijn mogelijke oplossingen en wat is onze rol als constructeur binnen dit vraagstuk?

Een eerste mogelijke oplossing voor het verdozen is het clusteren van gebouwen op één plek, niet alleen horizontaal maar ook verticaal. We gebruiken hiermee zo min mogelijk oppervlak van het landschap waardoor we ver genoeg van de ‘bewoonde wereld’ vandaan kunnen blijven. Het stapelen vraagt ingrijpende technische oplossingen. Waar we vroeger nog ‘lucht’ inpakten hebben we nu te maken met veel techniek binnenin de distributiecentra wat gewicht met zich meebrengt. Een juiste constructie borgt in dit geval niet alleen veiligheid van het gebouw, maar zorgt er ook voor dat het distributiecentrum zo optimaal mogelijk ingericht en gebruikt kan worden.

Duurzaamheidsfunctie

Een tweede mogelijke oplossing is om distributiecentra een duurzaamheidsfunctie te geven. Bijvoorbeeld als energieopwekker. Waarom zouden we de daken niet vol leggen met zonnepanelen die de naast gelegen woonwijk voorziet van energie en wellicht ook van (regen)water? Voor een constructeur levert dit een nieuwe uitdaging op voor de dakconstructie, want zonnepanelen vragen een andere berekening dan een standaard dak.

Architectonische oplossingen

Ook de schoonheid van het landschap behoort tot de discussie. Architectonische oplossingen voor distributiecentra staan in de kinderschoenen. Onze uitdaging is om hierin de best passende oplossing te vinden. Een voorbeeld: we kunnen het distributiecentrum integreren met het parkeren en de rondweg rondom het gebouw. Dit bedekken met groen en afschermen met bomen waardoor het aangezicht van het distributiecentrum veel vriendelijker wordt! Daarbij is het zelfs zo dat wanneer je de parkeerplaats integreert in het gebouw, het totale oppervlak van het distributiecentrum met een kwart verkleind kan worden. En wat dacht je van het bouwen van woningen voor werknemers tegen de blinde gevel van een distributiecentrum? Voor ons als constructeur zijn dit de uitdagingen binnen ons vakgebied, want we moeten een gebouw meerdere functies geven met ieder hun eigen constructiebehoefte.

Wilt u eens met ons sparren over de verdozing van het landschap? Over hoe wij als constructeur mee kunnen denken in een oplossing voor uw dilemma over het nog steeds groeiende aantal distributiecentra? Neem gerust contact met ons op.

Inspiratie voor dit onderwerp hebben wij onder andere gehaald uit een artikel in Vastgoed Journaal

Foto gemaakt tijdens een indrukwekkend werkbezoek aan Bozhurishte, Bulgarije.

 

Constructieberekening voor mos-sedum daken

Geplaatst op: 20 mei 2022

Af en toe maken wij een advies voor een niet alledaags project. Zo maakten wij onlangs een constructieberekening voor de dakvloeren van 44 levensloopbestendige woningen in Zwijndrecht. Daar wordt mos-sedum op aangebracht en toetsen van deze toevoeging van belasting met een controleberekening is daarbij noodzakelijk. Dat betekent dat wij de bestaande betonnen dakvloeren doorrekenden, waarbij wij toetsten of de aanwezige wapening voldoende is. Ook toetsten wij de fundering van de woningen op deze grotere belasting.

Zowel de fundering als de daken keurden wij goed!

Column André Verschoor over tijd, kosten besparing en duurzaamheid

Geplaatst op: 19 mei 2022

Onze collega André Verschoor heeft onlangs weer een column geschreven voor in het vaktijdschrift Bouwen met Staal. Deze gaat over de stroomversnelling van het uitvoeren van bouwprojecten. De kosten die bespaard moeten worden tijdens het ontwerpproces. Beiden leggen een grote druk op een duurzaam ontwerp. Daar zit dus de grote winst; extra aandacht voor het ontwerp, de berekeningen, de afstemming en de beoogde detaillering. Zouden we ingenieursdiensten ook kunnen beoordelen met sterren?

Nieuwsgierig? Lees de volledige column.

Een “maatpak” voor dameskledingmerk Studio Anneloes

Geplaatst op: 14 april 2022

Onlangs is het nieuwe kantoorpand van Nederlands dameskledingmerk Studio Anneloes in Amsterdam Osdorp opgeleverd. Samen met Heembouw Architecten en aannemer Heembouw Kantoren zette zij de eerste stappen voor het ontwerp waarna Pelecon al snel bij dit project werd aangetrokken voor het constructieve vraagstuk. Met name de luifel aan de voorzijde van het pand, maar ook het hart van het kantoor waar de showroom zich bevindt, had een gedegen constructieve onderbouwing nodig. Vooral vanwege de beperkte bouwhoogte uit het bestemmingsplan is er gekozen voor een compacte constructie voor het pand, met kleine overspanningen en geïntegreerde stalen liggers.

Afgelopen 15 jaar is het merk uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Nederlandse modemarkt waardoor de behoefte ontstond naar een eigen, groter pand. Het nieuwe pand van Studio Anneloes bestaat uit circa 1.600 m² kantoorruimte, 2.000 m² magazijn en circa 600 m² showroom. Het ligt op zichtlocatie langs de S106 op een karakteristieke kavel aan het water en is zo ontworpen dat verdere groei in de toekomst mogelijk is.

Constructieve uitdaging
Een uitdaging voor de constructeur waren de grote glasvlakken in het pand wat zorgt voor veel daglicht en een mooi uitzicht vanaf de werkplek. In het magazijn zorgen grote glazen puien en een lichtstraat in het dak voor daglicht en uitzicht, waarmee een prettige werkomgeving voor de magazijnmedewerkers wordt gecreëerd.

Constructieberekeningen voor duurzaamheid
Ook de duurzaamheidsfilosofie van het bedrijf is goed zichtbaar aan zowel de binnen- als buitenzijde van het pand. De gevels zijn bijvoorbeeld opgetrokken uit houtskeletbouw en bekleed met Neolife (92% hout en biobased materiaal en is 100% recyclebaar). De constructie van het dak van het magazijn is zo berekend dat het mogelijk is om er voldoende PV-panelen op te plaatsen om het gebouw volledig energieneutraal te maken. Kortom: het pand is als een ‘maatpak’ voor de activiteiten van het bedrijf.

Fotografie: Laurens Kuipers