Samenwerken; de drijvende kracht achter een fijn partnerschap

Geplaatst op: 13 maart 2023

Met diverse partners werken wij vaker samen, Jan Snel – Daiwa House is daar een goed voorbeeld van. Sinds zij zijn gestart met een aparte bedrijfstak als unitbouwer is onze samenwerking alleen maar geïntensiveerd. Waarbij hun eigen producten en diensten een grote verbeterslag doormaakte. Inmiddels spreken we niet meer over units, maar over modulair bouwen. Want de modulaire bouw is veel meer doordacht en vernieuwend dan de units die we kennen uit het verleden. Door in vaste modulematen een gebouw te ontwerpen, kunnen door middel van unitbouw of elementenbouw kantoren-, appartementen- of woningen gebouwd worden. We vertellen u er graag meer over.

Vanuit Pelecon werkt Bastiaan Hoefnagel veel samen met Jan Snel – Daiwa House. We vragen hem graag het hemd van het lijf over de samenwerking. Bastiaan vertelt dat Jan Snel, Daiwa en Medexs drie aparte bedrijven zijn onder de vlag van DaiwaModulairHousing Group (DHME). Alle drie werken ze binnen een specifieke markt. Hun producten zijn met name interessant voor kleinschalige appartementenbouw, kantoren, operatiekamers (Medexs) en seriematige woningbouw. Jan Snel (JS) voorziet de markt bijvoorbeeld van tijdelijke gebouwen, aardbevingsbestendige woningen in Groningen, tijdelijke klaslokalen of migrantencentra. DHME focust zich meer op grootschalige projecten als studentenhuisvesting. DHME is één van de bedrijven die door de overheid is uitgekozen om snel woningen te bouwen. Dit was vorige maand ook in het nieuws”, aldus Bastiaan.

Een geschiedenis samen
Bastiaan gaat verder: “we werken al zeker 20 jaar samen, waarbij de verschillende modulaire bouwsystemen van JS/DHME steeds professioneler de markt bedienen. Module bouw is een specialisatie welke in de afgelopen jaren is doorontwikkeld. Veel disciplines komen samen, waarbij altijd productie, (maakbaarheid), seriematigheid en remontabelheid de belangrijkste speerpunten zijn. We zijn meegegroeid met JS/DHME tot één van de specialisten onder modulair bouwen”

De toegevoegde waarde van Pelecon voor Jan Snel – DH
Snelheid van onze dienstverlening en service zijn zeer belangrijk voor JS/DHME. Bastiaan vertelt dat in het ontwerpproces al vaak veel keuzes zijn gemaakt door JS/DHME. “Het is onze taak om het gebouw zoveel mogelijk binnen de DHME standaard te berekenen, mocht het constructief niet mogelijk zijn dan moet de impact geminimaliseerd worden. Gemaakte keuzes en principes worden op basis van eerdere uitgevoerde projecten bepaald. Waarbij de fundering vrijwel altijd de grote variabele is. De modulaire bouwsystemen van JS/DHME hebben een laag eigen gewicht ten opzichte van traditionele bouw. Door de lichte constructieopbouw en de vaak niet permanente huisvesting is een fundering op ‘staal’ vaak wenselijk. Funderingen kunnen in sommige situaties ook remontabel worden aangebracht in de vorm van betonplaten op een zandbed. Zodoende kan het complete gebouw bij einde gebruik weggehaald worden en ergens anders teruggeplaatst worden. Het toepassen van een remontabele fundering op ‘staal’ lukt alleen niet in heel Nederland. Daarom is een paalfundering in sommige gevallen onoverkomelijk.”

Pelecon wil graag het verschil maken
“De bouwsystemen welke zijn doorontwikkeld door Jan Snel, zijn al dan niet samen met ons engineersbureau ontwikkeld. Waarbij de input van Pelecon altijd de constructieve veiligheid betreft, maar ook de maakbaarheid en remontabelheid een uitgangspunt zijn. De verschillende modulaire bouwsystemen van JS/DHME hebben voor- en nadelen, waarbij de gebouwontwerpen altijd in modules en remontabelheid de belangrijkste uitgangspunten zijn. Op dit moment werkt een HBO-student aan een afstudeeronderzoek over hoogbouw met de bouwsystemen van JS/DHME. De kracht van DHME is dat zij modulair kunnen bouwen, wat voldoet aan de strengste normen en na gebruik altijd herbruikbaar zijn. Duurzaamheid ten top!”

De toekomst
Bastiaan is er trots op dat de ambities van zowel Pelecon als Jan Snel – Daiwa House grenzeloos zijn! “Er zijn recent nieuwe fabrieken gebouwd in Montfoort en Bunnik waar we ook het constructieve advies voor hebben geleverd. DHME wil de grootste modulaire bouwer van Europa worden, Pelecon wil hieraan als constructief adviseur graag zijn steentje bijdragen!”