Distributiecentrum voor Hunkemöller
Almere
Constructief een flinke uitdaging

PELECON HEEFT HET CONSTRUCTIEF ONTWERP GEMAAKT VOOR HET ONLANGS OPGELEVERDE NIEUWE DISTRIBUTIECENTRUM VAN HUNKEMÖLLER OP BEDRIJVENTERREIN STICHTSEKANT IN ALMERE. DE NEDERLANDSE LINGERIEKETEN MET FLINK WAT GROEIAMBITIES HAD RUIMTE NODIG! ARCHITECT DENC NETHERLANDS IS VERANTWOORDELIJK VOOR HET CREATIEVE ONTWERP VAN HET DC EN BETROK PELECON BIJ DIT PROJECT. WAARBIJ ONZE KRACHT LAG IN HET ZO ECONOMISCH MOGELIJK ONTWERPEN WAT RESULTEERDE IN EEN SLANKE, MAAR TOCH ROBUUSTE STAALCONSTRUCTIE. VOOR DEZE OPDRACHT HEEFT DE WAARDEVOLLE SAMENWERKING TUSSEN ARCHITECT EN CONSTRUCTEUR GERESULTEERD IN EEN FRAAI EINDRESULTAAT; EEN MODERN WAREHOUSE MET KANTOOR WAT EEN ECHTE TOEVOEGING IS TUSSEN DE SOMS WAT ‘SAAIE’ DISTRIBUTIECENTRA.

Het nieuwe DC voor Hunkemöller bestaat uit twee gescheiden warehouses welke aan de voorzijde voorzien zijn van in totaal 44 docks en een mezzaninevloer van wel 12 meter diep. Fase 1 van de warehouses is in gebruik genomen door Hunkemöller zelf waarbij er in het warehouse twee entresolvloeren zijn aangebracht en een geautomatiseerd miniload systeem. Het nieuwe DC bevat ook een meerlaags kantoor dat bestaat uit een losse constructie met drie bouwlagen, op elke verdieping voorzien van een luifel die op sommige posities ook beloopbaar is.

Naam: Pascal Ruivenkamp
Functie: Senior Constructeur

CONSTRUCTIEF EEN FLINKE UITDAGING
Onder de mezzaninevloer in de warehouses zijn zo min mogelijk kolommen toegepast, waardoor er grote vloer dragende spanten toegepast moesten worden met een vrije overspanning van 22,8 meter. Het kantoor is een echte eye-catcher met zeer slanke luifels en kolommen en een gevel met rondom volledig glas. Dit had onze expliciete aandacht nodig voor de detaillering. De stabiliteit van het kantoor is geregeld in de kern van het gebouw rond de lift en het trappenhuis, doordat er rondom vliesgevels zijn toegepast.

GEEN GEBREK AAN DUURZAAMHEID
Het DC krijgt een BREEAM certificering (duurzaamheid), gericht op het Excellent certificaat (BRL 2020). De focus ligt op een zo duurzaam mogelijk gebouw dat een laag energieverbruik heeft en weinig onderhoud vergt. Het volledige dak van het warehouse is geschikt voor het plaatsen van PV-panelen, in de staalconstructie is rekening gehouden met het extra gewicht van deze panelen en benodigde ballast.

Deze projecten zullen u mogelijk ook interesseren: