Foto: de uitstraling van hout in het algemeen – het betreft hier een voorbeeld
“Duurzaam bouwen is de toekomst”; net als onze collega’s binnen de bouw zijn wij ons daar bewust van. Wij stellen onszelf dan ook zeer geregeld de vraag: hoe kunnen wij een constructie zó ontwikkelen dat het zo min mogelijk impact heeft op het milieu? Eén van de oplossingen is het ontwerpen van een constructie in hout. Het interessante daarbij is dat onze opdrachtgevers ons geregeld vragen of wij ook constructies van hout kunnen tekenen en berekenen. Het antwoord is duidelijk: ja!
Hout is als bouw- en constructiemateriaal een goede keuze vanwege het onuitputtelijke en hernieuwbare karakter. Zeker wanneer het gebruikte hout voorzien is van een FSC- of PEFC-label; dan is het zeker dat het uit een duurzaam beheerd bos afkomstig is. Daarnaast weegt hout bijvoorbeeld relatief weinig, maar is het toch ontzettend sterk. Met gelamineerde liggers maken we ook al best grote overspanningen. Hout draagt bij aan een architectonische flexibiliteit en snellere uitvoering. Echter, een constructie van hout maken kan niet zomaar, dat vraagt gespecialiseerde kennis van een constructeur.
Kennis van hout en haar eigenschappen
Bij het ontwerpen in houten constructies moet rekening worden gehouden met de specifieke eigenschappen van hout. Dat betekent dat de stramienen net iets kleiner zijn dan bij staalconstructies. Soms zelfs kleiner dan ideaal; de voordelen van het gebruik van hout maakt dit weer goed. Een voordeel van hout is namelijk dat het opgeslagen CO2 is en het heeft een gunstige verhouding van het gewicht ten opzichte van het draagvermogen. Tevens heeft een gelamineerde houtconstructie geen afwerking meer nodig en tegen de verwachtingen in gedraagt een houten constructie zich goed bij brand.
Wilt u meer weten over houten constructies voor uw eigen ontwerp en over wat Pelecon hierin voor u kan betekenen? Bel ons en we maken een afspraak voor een kop koffie!