Geplaatst op: 20 oktober 2020

De fundering, of het fundament van een gebouw, zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw wordt overgedragen op de draagkrachtige ondergrond en of palen. Bij Pelecon adviseren we projectontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven over de toepassing van onder andere betonfunderingen. Waarbij wij de laatste tijd de duurzame fundering, ook wel ‘Freement’, steeds vaker aanbevelen. Maar wat is dat Freement beton eigenlijk?

Beton is na water het meest gebruikte product ter wereld en wordt opgebouwd uit de grondstoffen grind, zand en cement. Een mooi product, maar bijna 9 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot vindt zijn oorsprong in beton. Om dit cijfer omlaag te krijgen is Freement ontwikkeld. Freement is een circulaire betonmortel waar gerecycled cement wordt gebruikt. Deze wordt gewonnen uit betonpuin uit slooppanden.

Recyclen van beton

Recyclen van beton gebeurt al zo lang als beton gebruikt wordt. In de vorm van puingranulaat dient dit product als ondergrond voor onder andere wegenbouw. Deze reststroom wordt gezien als een laagwaardig restproduct. Anders dan traditionele grove betonbrekers wrijft en draait de Smart Liberator cementsteen subtiel van betonpuin af en ‘bevrijdt’ het als ‘t ware tot herbruikbaar cement. Hierdoor worden de originele bestanddelen weer herbruikbaar, waardoor met name het cementdeel weer als hoogwaardig product kan dienen. Door het opnieuw toevoegen van grind en zand ontstaat weer een juiste dosering en uiteindelijk het recycelde beton: ‘Freement’. Het wereldwijd toepassen van circulair Freement zorgt voor wel negen procent minder CO2-emissie. En het past volledig binnen de steeds groter wordende wens om zo duurzaam mogelijk te bouwen.

Pelecon past Freement toe in advies

Pelecon heeft ooit als eerste in Nederland deze betonsoort toegepast in het constructieontwerp van een gebouwfundering. Wij zijn enorm enthousiast over deze betonsoort en zullen het dan ook altijd meenemen in ons advies als een potentiële duurzaamheidsoplossing. Maar daar blijft het niet bij, wij blijven in het algemeen zoeken naar slimme oplossingen om de gebouwen waarvoor wij constructief berekenen steeds duurzamer te maken. Wij zitten per slot van rekening nooit stil!

Geplaatst op: 14 oktober 2020

Gisteren vertelden we al dat wij de Nationale Staalprijs 2020 in de categorie ‘Industriebouw’ gewonnen hebben. Vandaag kregen wij het certificaat overhandigd. We zijn zo trots dat we dit natuurlijk met iedereen willen delen!

Klik hier om het certificaat te bekijken.

Op www.pelecon.nl/nieuws leest u alles over het project New Logic III in Tilburg, het project waarmee wij de Staalprijs wonnen.

Pelecon winnaar Nationale Staalprijs 2020

Geplaatst op: 13 oktober 2020

Op de foto: Projectpartners van Dokvast, Rhenus, Heembouw, Pelecon en Reijrink.

 

Een prijs voor het beste nieuwbouw-, verbouw- of renovatieproject in Nederland óf in het buitenland die geheel of gedeeltelijk in staal is uitgevoerd: niet zomaar een prijs! Wij hebben die prijs gewonnen! Het project ‘New Logic III’ in Tilburg voldeed aan alle eisen waar een winnaar van de staalprijs aan moet voldoen in de categorie “Industriebouw”.

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en wordt iedere twee jaar uitgereikt aan vijf projecten binnen vijf categorieën. Te weten: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. De projecten die in aanmerking komen voor deze prijs moeten onder andere geheel of gedeeltelijk in staal zijn uitgevoerd. Het winnende project New Logic III voldeed aan alle eisen! De Partners Pelecon structural engineers, Heembouw en Reijrink Staalconstructie hebben in opdracht van DOKVAST (belegger en ontwikkelaar van hoogwaardig en duurzaam vastgoed), dit bijzondere project ontwikkeld voor huurder Rhenus Logistics.

High-end distributiecentrum op gebied duurzaamheid en architectuur

Heembouw Architecten, het eigen architectenbureau van Heembouw, is verantwoordelijk voor het opvallende ontwerp van New Logic III, ook wel ‘The Tube’ genoemd. De vraag van opdrachtgever DOKVAST was uitdagend: ontwerp en realiseer op bedrijvenpark Het Laar in Tilburg aan de A58 een high-end distributiecentrum op gebied van duurzaamheid en architectuur.

Het resultaat is een opvallend distributiecentrum met een hoge duurzaamheidsscore, een eyecatcher én een plek waar mensen graag werken. Door de dynamiek van de snelweg als uitgangspunt te nemen, ontstond de kenmerkende ellipsvorm. Een grote uitsnede uit het volume maakt deze vorm boeiend en uniek voor een logistiek gebouw. De grote luifel die door de vorm van het gebouw ontstaat aan de zuidzijde fungeert als zonwering voor het grote glasoppervlakte om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. Omstandigheden die huurder Rhenus passen als een jas.

Structural engineering: technisch ontwerp van de staalconstructie

Pelecon structural engineers dacht met Heembouw en DOKVAST mee in de ontwerpfase van The Tube. Ook gaven zij sturing aan de constructieve mogelijkheden. Er is een 2-laagse mezzaninevloer toegepast met een totale diepte van 33,0m over de volledige voorbouw. Constructief gezien zocht Pelecon naar de limieten van de kolomafstanden in combinatie met de verdiepingsvloeren. Het gebouwontwerp is dan ook afgestemd op de maximale vloeroverspanning van 16,5m1 met een kanaalplaatvloer 400. In de andere richting zijn overspanningen van 18 meter gemaakt met geïntegreerde HL1000x642-vloerliggers. De luifel is eveneens een grote uitdaging geweest. Deze luifel is niet volledig vrijdragend, aan weerszijden van het gebouw is het grote overstek op 2 posities afgesteund tegen de 2e verdiepingsvloer.

Na de definitieve ontwerpfase werkte Pelecon het technisch ontwerp uit in 3D. Ook de werktekeningen van de fundering komen van het ingenieursbureau. Tijdens de BIM-sessies droegen zij het model over aan de leveranciers die het model in 3D zette en van waaruit verder werd gewerkt. Als directievoerder keek Pelecon of de betrokken partijen leverden wat van tevoren afgesproken was. Ook voerden zij nacontroles op het werk uit. Daarbij controleerden zij, voor zover zichtbaar, of de staalconstructie gemonteerd was zoals op tekening stond.

Vakmanschap in stalen hoofddraagconstructie

Reijrink Staalconstructie produceerde, conserveerde en monteerde dit sterke staaltje constructiewerk in nog geen vier maanden tijd. De totale hoofddraagconstructie bestaat uit zo’n 2.500 ton staal. De stalen constructiedelen voor de hallen produceerden zij – volledig automatisch – in eigen huis. Ook conserveerden ze de constructiedelen.

De staalconstructie van het kantoor, met zijn kenmerkende cilindervormige delen, werd niet automatisch geproduceerd. De gebogen, driedimensionale stalen spanten zijn puur handwerk. De vakmensen van Reijrink brachten grotendeels met de hand de juiste maatvoering aan. Om er zeker van te zijn dat de spanten naadloos in het geheel pasten, legden ze de spanten uit op de werkvloer. De verdiepingsliggers in het kantoor en de VAS-ruimten zijn uitgevoerd in HL-liggers en HD-kolommen.

Samenwerken voor hetzelfde doel

Huurder Rhenus kijkt terug op een fijne samenwerking met alle partijen. Het is ook echt een gezamenlijk project waarbij allen hetzelfde doel hadden: een toonaangevend pand neerzetten dat een voorbeeld is voor logistieke nieuwbouw. Niet alleen wat betreft design en bouw, maar ook wat betreft duurzaamheid en innovatie.

BREEAM
Voor de ontwerpfase kreeg dit DC een BREEAM Outstanding certificaat met een score van 98.48%. Het oplevercertificaat heeft een nog hogere score: 99.48%!

Spectaculaire opening Brandweerkazerne Rotterdam The Hague Airport

Geplaatst op: 6 september 2020

Op 1 september werd de nieuwe kazerne van de brandweer op Rotterdam The Hague Airport feestlijk en spectaculair geopend. Daarmee is deze opdracht officieel afgerond! Wij zijn trots op het eindresultaat!!

Benieuwd naar de spectaculaire opening? Klik hier voor de video.

Pelecon werkt mee aan nieuw hoofdkantoor voor NVM

Geplaatst op: 25 juni 2020

De Nederlandse Vereniging van Makelaars, ook wel NVM, tekende een overeenkomst voor het ontwerp en de realisatie van hun nieuwe hoofdkantoor op Papendorp in Utrecht. Het prachtige en uiterst duurzame ontwerp is van Heembouw Architecten en wordt gebouwd door Heembouw Kantoren.

Als strategisch partner is Pelecon vanaf de schetsfase betrokken bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor. Wij hebben de constructie vanaf de fundering tot en met het dak ontworpen en daarvoor hebben wij nauw samengewerkt met de architect en aannemer.

Onze complimenten gaan uit naar Vivian Wijburg, zij is vanuit Heembouw Architecten verantwoordelijk voor het zeer fraaie ontwerp.

Project GMLP op Schiphol is volop in aanbouw, helft reeds opgeleverd

Geplaatst op: 16 juni 2020

Bij Schiphol-Zuidoost, vlak naast de Aalsmeerbaan, worden vier warehouses gerealiseerd in opdracht van Borghese Logistics. Dat betekent dat er in totaal ±100.000 m2 warehouse wordt gerealiseerd met 9.000 m2 optionele mezzanine en ±100 docks.

De vier panden zijn door Pelecon constructief ontworpen en hebben alle vier een bijna identieke constructieve opzet. Een staalconstructie met in twee richtingen dakspanten, waarbij in de voorgevel een portaalsysteem is ontworpen. Ieder Warehouse kan weer verdeeld worden in meerdere units. De warehouse units zijn geschikt voor opslag door middel van stellingen met een stapelhoogte van 12,2m.

Warehouse één is in 2017 opgeleverd, warehouse twee in 2019 en warhouse drie en vier zijn nu in aanbouw.
Mies Architectuur is de architect van dit project en Pleijsier Bouw is de aannemer.

Fotocredits: Marc Maurer

Uniek gebouw voor City Bioscoop in Roosendaal in aanbouw

Geplaatst op: 16 juni 2020

Voor C-Cinemas wordt in het centrum van Roosendaal gebouwd aan een nieuwe City Bioscoop. Deze filmtempel bevat zes zalen van verschillende grootte. Drie zalen bevinden zich op het eerste verdiepingsniveau, deels boven het buitenterrein en deels boven het grand café en keuken. Op het complex worden twee penthouses met dakterras gerealiseerd. Voor de energie voorzieningen worden de daken benut om zonnepanelen te plaatsen.

Het gebouw is opgetrokken uit een hollewand-systeem in combinatie met kanaalplaatvloeren. Waar geen wanden toegepast konden worden daar is een staalconstructie ontworpen. Juist daar ligt de toegevoegde waarde van Pelecon. Samen met Mies Architectuur hebben wij de plantekeningen en een model voor de algehele constructie gemaakt.

Ook nu de bouw nog volop bezig is zijn wij met de constructeurs van Pelecon betrokken bij het correct uitvoeren van de stukken van de leverancier. Dit unieke gebouw aan de Nieuwstraat wordt nog dit jaar opgeleverd.

Duurzame constructie voor Hordijk Verpakkingen

Geplaatst op: 11 juni 2020

Als strategisch partner van bouwbedrijf Heembouw berekende en tekende Pelecon de constructie voor het nieuwe pand van Hordijk Verpakkingen. Het betreft hier een nieuwe bedrijfshal, pal tegenover de bestaande vestiging aan de Daalderweg in Zaandam. De in staal opgetrokken hal heeft een oppervlak van 22.500 m2, het kantoorgedeelte omvat 1.300 m2.

“Voor dit project hebben we de hele constructie, zowel de fundering als de opouwconstructie van staal berekend en getekend”, vertelt Piet Peters, Adviseur bij Pelecon. “Op basis daarvan hebben de staalleveranciers en de leverancier van de kanaalplaten hun eigen werktekeningen en legplannen gemaakt. Het palenplan en de fundering hebben we wel helemaal uitgewerkt. Bijzonder aan het project is toch wel het kantoor met de grote overkapping. Daarvoor hebben we in overleg met de architect de constructie ontworpen met een heel eigen karakter.”

Piet vertelt verder: “er zijn grote, zwarte schoren aangebracht om die overstek te realiseren. “Een ander opvallend aspect is het constructieve onderscheid dat is gemaakt in de bedrijfshal, tussen het productiegedeelte en het distributiedeel. De kolommen in het productiegedeelte staan twee keer zo ver uit elkaar als die in het distributiedeel.”

“Zo bouwen we zo economisch en dus ook zo duurzaam mogelijk, wat uiteraard gewenst is als een duurzaam gebouw als dit.”

Lange samenwerking voor nieuwbouw hofwoningen in Montfoort

Geplaatst op: 9 juni 2020

Pelecon staat niet stil! Vanaf de eerste plannen voor de woningen tot nu, tijdens de bouw, adviseren wij in opdracht van De Vries en Verburg Ontwikkeling over de bouwtechnische constructies van 9 riante hofwoningen in Montfoort. Het betreft hier vrijstaande, geschakelde woningen en twee- onder-één-kapwoningen gesitueerd rondom een besloten hof, ontworpen door Quadrant Architecten. Alle woningen zijn gasloos en energiezuinig en voldoen aan alle eisen die aan moderne huizen anno 2020 worden gesteld.