dgfsfhsh
Geplaatst op: 21 December 2021

Years ago we were involved in the construction of the Rabobank building in Nijkerk from the former Pelecon Amersfoort (Reijneveld Engineering). Now this building is being transformed into the town hall of Nijkerk. So we know this building well and that makes the consulting process for the construction easier. For this assignment, Pelecon is working together with LSa (representation of the municipality of Nijkerk) and Van Bokhorst Architects from Nijkerk. A fine team for an inspiring project in which we, as engineers, have our role.

Changes within an existing building are always challenging. That also applies to the building of the municipality of Nijkerk, where in this case the council chamber is an important issue for us. It stands on sloping concrete columns that also guarantee the stability of the council chamber in an inventive way. In addition, the facade is completely covered with glass, so that we literally create a transparent government! The stability of the building must be adapted in such a way that this transparent facade can actually be realized. Therefore, a Senior Structural Engineer and 3D Modeler from Pelecon joined the drawing board for the design. An Advisor to Building Structures helped with the sketches for the columns, literally with a sketch roller and felt-tip pens.

Now that the City Council has agreed to the Final Design, we will quickly move on to producing specification documents and implementation drawings in 2022.

Geplaatst op: 14 December 2021

Vomar, a successful supermarket organization with 91 branches in North Holland, Flevoland, North and South Holland and Utrecht, is a good example of a rapidly growing company! The expansion of their distribution center in Alkmaar is therefore a logical step!

As a constructor, we have been involved in the development of their existing distribution center in Alkmaar since 2000. As a constructor, we have contributed to all adjustments and extensions that were implemented after 2000.

A selection of our activities for Vomar:
2020: Development of main distribution center totaling 40,000 m2
2006: Realization of the “cold warehouse”
2008: Installation of a floor ‘Flowers’ in the distribution center
2010: Expansion with butchery and potato-vegetable-fruit department
2016: Installation of a large number of solar panels
2020: Expansion of the bakery department

First pole
Last week Vomar celebrated the first pole for the latest expansion, namely the ‘advertising warehouse’. As a structural engineer we also worked on this project, so we congratulate Vomar with this new step!

We wish everyone a successful construction and thank you Vomar for again trusting in our cooperation!

START CONSTRUCTION DEVELOPMENT CENTER JAN ZANDBERGEN GROUP

Geplaatst op: 12 December 2021

In Veenendaal, the construction has started of the Food development center of the Jan Zandbergen Group; a European player in meat and vegetable meat substitutes. Innovative developments are normal for them. Their growing ambition and position in the market created the need for a new development location. Because of Pelecon’s long-standing relationship with the Jan Zandbergen Group, we were also involved in this project as consultants, from the design phase up to and including the detailed structural calculations.

We completed the calculation and drawing phase and in the meantime the construction has started. The foundation and the floor of the parking garage have been poured, the basement walls have been placed. The superstructure with large spans will soon offer space for presentations and developments from a modern kitchen.

We experienced the cooperation during the design phase with Van Bronkhorst Architects BNA and Dijkham Bouw from Nijkerk as pleasant and we are looking forward to a successful construction process!

NEW NVM HEADQUARTERS IN UTRECHT ALMOST READY

Geplaatst op: 9 December 2021

That the construction of the new NVM head office in Utrecht is going fast, is proven by the photos! Last week we visited the construction site where the finishing phase is almost completed. For us as constructors, such visits are very inspiring to be involved in the project during this phase as well!

A special request….

Geplaatst op: 29 November 2021

Often we receive very special requests, for example whether we want to provide constructive advice for a property with which we have an affinity. But recently we received an application about an institution with which we have an affinity. To which we would like to contribute, in this case to the experience of the residents of Hospice De Wingerd.

Hospice De Wingerd is located at the foot of the Amerongse mountain and on the edge of the Utrechtse Heuvelrug, where palliative terminal care is offered. LENGKEEK Architects and Engineers designed the garden house on behalf of Zorggroep Charim. A nice, bright place with various care facilities. Residents can enjoy nature and the sunlight here, outside the walls of their room in the hospice. Pelecon calculated and drew the construction for this garden house.

Start of construction of the Intralox industrial building in Hoofddorp

Geplaatst op: 26 November 2021

In Hoofddorp, a new office building is being developed for Intralox, the leading provider of transportation solutions that helps move the world’s most critical products. The total surface area is almost 25,000 m², with the industrial building consisting of a low-rise building of approximately 9.5 meters high and a high-rise building of approximately 20 meters high. A great challenge for Pelecon, in which the issue of stability primarily demanded our attention.

Although Intralox offers transport solutions, this is not a distribution center. However, production/assembly does take place in the low-rise building and storage in the high-rise of the hall. The office, which was larger in the first design but has been reduced in the final design due to many working from home, is two-storey, with the facade having an open structure with a lot of glass.

The role of Pelecon
Pelecon has been involved in this project as the main structural engineer from the first design. During the design phase, the stability of the building was our biggest challenge. The office has a very open structure, which makes vertical connections undesirable. As a result, we had to work with stability portals. In the industrial building, the low- and high-rise buildings are not separated from each other and there is free passage on the ground floor from one part of the building to the other. So there is a big leap in the roof construction here, resulting in high trusses in the facade of the high-rise building. The transfer of stability forces from the two roof levels therefore required our full attention!

Schedule
The Intralox Hoofddorp project is in full preparation. The final touches will be put on the implementation documents in the coming weeks. Systabo has already started preparing the site for construction, so that the piling work can start in week three of the following year.

Photo credits: Systabo

Construction application submitted for apartment complex Oranje Bolwerck in Oudewater

Geplaatst op: 25 November 2021

The Bolwerck on Sint Janstraat on the south side of the historic center of Oudewater is being offered for development by the municipality. The Bolwerck is a special historic and striking location that contains very high spatial and cultural-historical qualities for the city center of Oudewater. The Bolwerck is bordered by the municipal monument the Grote Gracht and the Sint Janstraat. The location is in close proximity to large-scale monuments such as the St. Franciscuskerk and the former public school.

City ​​wall
The volume of the new building, containing 50 rental and owner-occupied apartments and 60 underground parking spaces, is inspired by the historic contours of the ramparts from 1747. The layered structure of the cross-section suggests a city wall. The city wall follows the contour of the fortress along the water of the Grote Gracht. A modern two-storey apartment building with a recessed layer on top of this robust city wall is being built. In this way, the urban design and the architectural elaboration are in line with the history of the place.

Constructive Challenge
The constructive challenge lay in the fact that the houses are situated above the parking garage. In order to avoid many load-bearing beams in the parking basement, it was decided to design the partitions between the apartments as ‘wall beams’. The building wall is therefore not only a ‘wall’ but also a ‘beam’. This construction method provides a parking garage with a flat ceiling without concrete beams.

Construction request
The planning application for the apartment complex was submitted last week. A beautiful design by architect Jillis Kinkel, in which Pelecon is involved as chief engineer. The complex is being built by Van Baaren contractors from Schoonhoven.

Renders: www.grizli.nl

Impressive visit Bozhurishte, Bulgaria

Geplaatst op: 12 November 2021

GET INSPIRATION, WORK VISIT, SNIP CULTURE, BUSINESS TRIP… WHATEVER YOU CALL IT; LAST WEEK THE PARTNERS ANDRÉ AND HENK’S VISIT WAS IMPRESSIVE! FOR OUR DANISH CLIENT JYSK WE TRAVELED TO BOZHURISHTE IN BULGARIA TO VISIT THEIR LATEST, MOST MODERN AND MOST AUTOMATED DISTRIBUTION CENTER.

DISTINCTIVE
The distribution center distinguishes itself with automated technology for transport and storage of items and integration of SAP EWM to meet the needs of JYSK stores and the e-commerce demands of consumers in the Balkans. The result is seamless omnichannel distribution from strategic storage (122,000 pallets), higher efficiency and speed (400 euro pallets per hour) and less transport to the stores at approximately 4.5 million km per year.

TRANSLATION TO THE NETHERLANDS
Of course we didn’t just travel to Bulgaria. We have gained inspiration, learned a lot and we have now started the constructive design for a comparable distribution center for Jysk on Dutch soil. More on this later!

New, sustainable distribution center for Hunkemöller in Almere

Geplaatst op: 5 November 2021

At the Stichtsekant industrial estate in Almere, Hunkemöller B.V. built a new distribution center. Adjacent is a fully-fledged office, consisting of two floors with large canopies on the outside. The constructive challenge for this project? The large voids in the upper floors, the ground structure in Almere and of course the high sustainability ambition.

As main constructor, Pelecon is involved in the development of the new distribution center, which has 44 dock positions and a mezzanine floor of 12 meters wide throughout. From our expertise, it is a beautiful project with difficult issues. For example, the project is located in the municipality of Almere, where an erratic soil structure is sometimes encountered. As a result, extra care must be taken with the foundation. In addition, the construction will soon contribute to the intended BREEAM Excellent certification. After all, Hunkemöller’s focus is on a new building that is as sustainable as possible, that has low energy consumption, requires little maintenance and in which sustainable solutions are incorporated.

The design
The distribution center designed by architect DENC will be built in two phases. Unique to phase one are the two built-in floors that are separate from the main construction and the automated miniload system. This makes it not a “standard” shelving distribution center, but anticipates the future as well as possible.

The planning
The documents of phase one and concept phase two have been submitted to the municipality. A major step in the process has therefore been taken. Construction is scheduled to start in March 2022.

DC Echt Susteren delivered to full satisfaction

Geplaatst op: 29 October 2021

The new distribution center in Echt-Susteren has been delivered to P3 Logistic Parks and clearly shows what Pelecon structural engineers can do in the field of building constructions. The consultancy for technical constructions with offices in Gouda and Amersfoort was involved in this project by Dokvast and Heembouw Architecten from the start. Pelecon is responsible for the calculations, drawings and checks of the complete steel construction.

“We started with a sketch design, which we developed in collaboration with Dokvast and Heembouw Architects into what it is now,” says constructor Bastiaan Hoefnagel. “In addition to the standard requirements for distribution halls, such as large column distances and minimum stacking heights for the racks, we had to take into account a main water pipe on the site in this project. In order to guarantee construction safety in the event of unexpected defects in this water pipe, certain corners of the building are founded on piles. The rest of the distribution center is founded on steel. This means that walls and floors rest directly on the load-bearing sandy bottom.”

It looks like one big building
From the outside, the new distribution center looks like one large building. “On the inside, however, it is divided into four halls, with the docks, dock doors and loading pits at the front. Above this is a mezzanine floor with hollow core slabs for the storage of smaller goods. The offices are arranged in the outer corners of the building, with a depth of 22 meters. Behind it are the 150-metre-deep halls.” Because of the many dock doors and window openings in the facades, Pelecon has chosen to make large portal structures. “This creates optimum freedom in passageways in use.”

P3 Logistic Parks
The distribution center was sold by Dokvast to P3 Logistic Parks, which sets specific requirements for the control of the construction. “We tested more intensively than usual in the Netherlands on the construction site whether the reinforcement was installed as prescribed,” explains Hoefnagel. “We also check the hall construction for our design, which guarantees the highest quality.”