dgfsfhsh
Geplaatst op: 29 juni 2022

Dat een teamdag belangrijk is hebben wij vorige week aan den lijve ondervonden! Met alle collega’s uit zowel Gouda als Amersfoort hebben we onze talenten op scherp gezet. Onze focus lag daarbij op alle individuele talenten. Wat zijn ieders sterke punten, zwakke punten, waar kunnen we elkaar versterken, waar moeten onze individuele collega’s groeien om een nog sterker team te worden? Welke rol past als een jas en hoe verhouden deze rollen zich tot elkaar? En niet onbelangrijk: wat is het doel van Pelecon?

Mooi om te zien hoe alle collega’s zichzelf en elkaar op beleefde wijze bekritiseerde, zodat we aan het einde van de dag waardevolle input hadden voor de toekomst. Zodat wij als team kunnen groeien en nog beter kunnen worden in ons werk dan we al zijn! We kijken terug op een inspirerende dag en vooruit op een succesvolle toekomst!

Geplaatst op: 27 juni 2022

PELECON IS AL CIRCA 25 JAAR TROUW AAN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT. ALS CONSTRUCTEUR VAN KLEINE VERBOUWINGEN ZOALS VAN DE TERMINAL EN HANGAR-GEBOUWEN TOT GROTE VERBOUWINGEN ZOALS DE NIEUWE VERTREKHAL ZIJN WIJ BIJ DIVERSE BOUWPROJECTEN BETROKKEN. ONLANGS MOCHTEN WE VOOR SCHIPHOL, EIGENAAR VAN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT, OOK HET CONSTRUCTIEVE DEEL VAN HET BESTAANDE TERMINALGEBOUW GEHEEL MODELLEREN. DEZE HEBBEN WE OPGEBOUWD IN SAMENWERKING MET ROYAL HASKONING DHV, WELKE HET BOUWKUNDIGE EN INSTALLATIETECHNISCHE DEEL VAN DE OPDRACHT HEEFT GEMODELLEERD.

Het bestaande terminalgebouw is gebouwd in de jaren ‘60. In de periode tot nu zijn er grote en kleine verbouwingen gedaan binnen en naast het terminalgebouw waarvan wij de afgelopen 25 jaar veel hiervoor in 2D (autocad) of op schets hebben uitgewerkt. Al deze data hebben onze modelleurs als onderlegger gebruikt voor de opbouwen van het nieuwe, constructieve model. Tevens is er ook een pointcloud gemaakt, waarmee we het constructieve model visueel konden controleren om te bepalen of het constructiemodel past! Het model is opgebouwd volgens BIM basis ILS 2.0 met LOD300 als uitwerkniveau.

Onlangs is het gebouwmodel gepresenteerd en opgeleverd aan de opdrachtgever. De gemaakte gebouwmodellen (constructief, bouwkundig en installaties) dienen als onderlegger voor toekomstige ontwerpen van in- en externe verbouwingen en ter ondersteuning van de technische dienst Rotterdam The Hague Airport.

Artist impressie: Moen en Van Oosten Architecten

Vernieuwbouw van cultureel centrum Noordam te Amstelveen

Geplaatst op: 23 juni 2022

Het proces van de vernieuwbouw van het cultureel centrum Noordam in Amstelveen startte met torenhoge ambities; kolommen moesten weg, de lichtkoepel werd een diamantvormige museumconstructie en de toneeltoren moest van het kaliber Carré worden. Voor ons als ingenieurs natuurlijk een uitdaging, maar tijdens het overleg met de opdrachtgever (de gemeente Amstelveen) werd al snel duidelijk dat we voorzichtiger met het beschikbare budget moesten omgaan. En dat betekent meestal kiezen. Gelukkig was ook de architect daarvan overtuigd, zodat we alle aandacht konden leggen op de nieuwbouw. Met als referentie de oude school die ooit op die plaats had gestaan kwamen twee puntvormige daken uit het ontwerp, met een gevel die steeds verder open zou gaan. Grote overspanningen en weinig plaats voor constructie dus.

Met een aantal schetsen hebben we de opties aangegeven. En de oplossing is dan altijd: als het constructief moeilijk wordt; draai dan de overspanningsrichting. Op die wijze konden we met een paar zware constructies heel veel opvangen, inclusief de stabiliteit. En kon de pui heel fijn met erg slanke stalen portaaltjes tegen de bestaande theaterzaal worden uitgevoerd. Voor de nieuwe duurzame techniek (warmtepompen e.d.) moest er ook nog van alles gebeuren, maar die constructie zal geen bezoeker terugzien in het ontwerp. Dat is daadwerkelijk de onzichtbare kracht.

Fotografie: Arjen Hoogeveen, Hoogeveen Architecten

Oplossingen voor het “verdozen” van het landschap

Geplaatst op: 22 juni 2022

“Verdozing”, een term die in vastgoedland veel wordt “. Het betekent dat het Nederlandse landschap een hoog aantal distributiecentra bevat en dat er nog steeds fanatiek wordt bijgebouwd. Het is nodig, want het gaat goed met onze groeiende economie en vergaande automatisering. Maar het wakkert ook het gesprek aan over hoe ruimtebeslag zich verhoudt tot economische waarde en duurzame ontwikkeling. En dan nog een belangrijk punt: wat doen al die distributiecentra met het landschap? Wat zijn mogelijke oplossingen en wat is onze rol als constructeur binnen dit vraagstuk?

Een eerste mogelijke oplossing voor het verdozen is het clusteren van gebouwen op één plek, niet alleen horizontaal maar ook verticaal. We gebruiken hiermee zo min mogelijk oppervlak van het landschap waardoor we ver genoeg van de ‘bewoonde wereld’ vandaan kunnen blijven. Het stapelen vraagt ingrijpende technische oplossingen. Waar we vroeger nog ‘lucht’ inpakten hebben we nu te maken met veel techniek binnenin de distributiecentra wat gewicht met zich meebrengt. Een juiste constructie borgt in dit geval niet alleen veiligheid van het gebouw, maar zorgt er ook voor dat het distributiecentrum zo optimaal mogelijk ingericht en gebruikt kan worden.

Duurzaamheidsfunctie

Een tweede mogelijke oplossing is om distributiecentra een duurzaamheidsfunctie te geven. Bijvoorbeeld als energieopwekker. Waarom zouden we de daken niet vol leggen met zonnepanelen die de naast gelegen woonwijk voorziet van energie en wellicht ook van (regen)water? Voor een constructeur levert dit een nieuwe uitdaging op voor de dakconstructie, want zonnepanelen vragen een andere berekening dan een standaard dak.

Architectonische oplossingen

Ook de schoonheid van het landschap behoort tot de discussie. Architectonische oplossingen voor distributiecentra staan in de kinderschoenen. Onze uitdaging is om hierin de best passende oplossing te vinden. Een voorbeeld: we kunnen het distributiecentrum integreren met het parkeren en de rondweg rondom het gebouw. Dit bedekken met groen en afschermen met bomen waardoor het aangezicht van het distributiecentrum veel vriendelijker wordt! Daarbij is het zelfs zo dat wanneer je de parkeerplaats integreert in het gebouw, het totale oppervlak van het distributiecentrum met een kwart verkleind kan worden. En wat dacht je van het bouwen van woningen voor werknemers tegen de blinde gevel van een distributiecentrum? Voor ons als constructeur zijn dit de uitdagingen binnen ons vakgebied, want we moeten een gebouw meerdere functies geven met ieder hun eigen constructiebehoefte.

Wilt u eens met ons sparren over de verdozing van het landschap? Over hoe wij als constructeur mee kunnen denken in een oplossing voor uw dilemma over het nog steeds groeiende aantal distributiecentra? Neem gerust contact met ons op.

Inspiratie voor dit onderwerp hebben wij onder andere gehaald uit een artikel in Vastgoed Journaal

Foto gemaakt tijdens een indrukwekkend werkbezoek aan Bozhurishte, Bulgarije.