New, sustainable distribution center for Hunkemöller in Almere

Posted on: 5 November 2021

At the Stichtsekant industrial estate in Almere, Hunkemöller B.V. built a new distribution center. Adjacent is a fully-fledged office, consisting of two floors with large canopies on the outside. The constructive challenge for this project? The large voids in the upper floors, the ground structure in Almere and of course the high sustainability ambition.

As main constructor, Pelecon is involved in the development of the new distribution center, which has 44 dock positions and a mezzanine floor of 12 meters wide throughout. From our expertise, it is a beautiful project with difficult issues. For example, the project is located in the municipality of Almere, where an erratic soil structure is sometimes encountered. As a result, extra care must be taken with the foundation. In addition, the construction will soon contribute to the intended BREEAM Excellent certification. After all, Hunkemöller’s focus is on a new building that is as sustainable as possible, that has low energy consumption, requires little maintenance and in which sustainable solutions are incorporated.

The design
The distribution center designed by architect DENC will be built in two phases. Unique to phase one are the two built-in floors that are separate from the main construction and the automated miniload system. This makes it not a “standard” shelving distribution center, but anticipates the future as well as possible.

The planning
The documents of phase one and concept phase two have been submitted to the municipality. A major step in the process has therefore been taken. Construction is scheduled to start in March 2022.