DUURZAAM BOUWEN IS DE NORMAALSTE ZAAK VAN DE WERELD IN NEDERLAND. MAAR WIJ WILLEN MET PELECON GRAAG HET VERSCHIL MAKEN. DAAROM HEEFT ONZE HAAGSE HOGESCHOOL AFSTUDEER-STUDENT BAS VAN DEN DOOL ONDERZOEK GEDAAN NAAR HET DUURZAAM BOUWEN VAN LOGISTIEKE CENTRA. WIJ WILLEN NAMELIJK IN 2030 50% MINDER CO2 UITSTOTEN TIJDENS DE BOUW VAN DE CONSTRUCTIE OM ZO AAN DE DAN GELDENDE RICHTLIJNEN VAN HET KLIMAATAKKOORD TE VOLDOEN. EEN MOOIE AMBITIE EN OM DIE WAAR TE MAKEN MOETEN WE STAPPEN ZETTEN. WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR!
Bas heeft specifiek onderzoek gedaan naar CO2 besparende ontwikkelingen die toepassing hebben binnen de constructie van een logistiek gebouw. Uit zijn onderzoek blijkt dat op het gebied van beton er twee duurzame oplossingen zijn die de schaduwkosten van een gebouw omlaag kunnen brengen. Hierbij is gekeken naar het toepassen van ‘Freement’, maar ook gekeken naar het toepassen van geopolymeren als cementvervangers. Freement is een product dat al in veel ontwerpen van ons is toegepast, het is sinds vorig jaar ook Komo gekeurd. Geopolymeer als cementvervanger staat nog in de kinderschoenen en er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar vooral de lange termijn effecten, maar kan het duurzame alternatief worden voor Portlandcement.
STERKERE STAALSOORTEN
Ook op het gebied van staal is er een CO2-reductie gerealiseerd door nog sterkere staalsoorten bij staalconstructies toe te passen dan we nu gebruiken. Door de constructie met sterker staal te ontwerpen is er minder staal nodig om dezelfde draagkracht voor de constructie te behalen. Op deze manier bespaar je dus staal en dus ook CO2 uitstoot!
EEN TWEEDE LEVEN
Door een constructie een tweede leven te geven, realiseer je eveneens een sterke CO2-reductie. Als laatste zijn er ontwikkelingen op het gebied van ontwerp/beleid onderzocht. Met als eerste het principe “remontabel bouwen”, ook wel “circulair bouwen” genoemd. Hier worden constructie-elementen gerealiseerd die aan het eind van de levensduur zonder sloophamer uit elkaar gehaald kunnen worden. Een gebouw volledige de- en remontabel maken is voorlopig nog ver weg. Maar door met alle projectpartners en productleveranciers te onderzoeken naar de mogelijkheden komen we elk project een stap verder.
ADVISERING DUURZAME CONSTRUCTIES
Dit is natuurlijk een snelle samenvatting van het complete onderzoek van Bas. We hebben de keiharde getallen weggelaten, die houden we voor ons zelf. Advies over duurzame, de- en remontabele constructies zijn voor ons dagelijkse kost. Wilt u hierover advies; neem dan contact op via onze mail info@pelecon.nl of bel met onze adviseurs naar 0182-231400.
DE TOEKOMST VAN BAS
We nemen het complete onderzoek van Bas ter harte; het is voor ons van grote toegevoegde waarde. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat Bas na zijn afstuderen een uitdagende baan vindt, zijn toekomstig werkgever haalt in ieder geval een goede kracht in huis. En wie weet zijn wij dat zelf wel!