De future-proof, smart en duurzame Leestenfabriek opgeleverd

Geplaatst op: 27 mei 2021

Direct naast het station van Oisterwijk ligt de oude Leestenfabriek. Deze is uitgebreid met een future-proef, smart en duurzaam bedrijfsverzamelgebouw. Inmiddels hebben de eerste huurders hun intrede gedaan in de fullservice kantoorunits. Naast en verbonden met de bestaande Leestenfabriek die nu al dienst doet als bedrijfsverzamelgebouw, is op drie bouwlagen een dynamische werkomgeving gecreëerd met veel gedeelde faciliteiten.

Het bestaande gebouw met de metselwerkgevels is gedeeltelijk doorgetrokken in het nieuwbouwdeel. In het ontwerp van architect Quadrant4 is veel groen toegevoegd. De groengevels komen boven de plantenbakken op de eerste verdieping uit. Direct na de entree is een grote open ruimte gemaakt voor een brasserie, wat ook direct grenst aan de bestaande bouw. Ook binnen is er veel ruimte voor groen. Aan de gevelzijden zijn over drie bouwlagen vrij indeelbare ruimte voor kantoren. Op de tweede verdieping is ook een grote ruimte voor een dakterras.

De wens van de opdrachtgever is om het gebouw zoveel als mogelijk flexibel te houden. Daarom is er een kolomstructuur gekozen in het gebouwontwerp dat is opgebouwd uit betongevulde staalkolommen, geïntegreerde vloerliggers in combinatie met kanaalplaatvloeren. Het ontwerp van de constructie kwam geheel uit de koker van Pelecon.

Fotocredits: Gerard Saarberg