Bouwen met betonblokken

Geplaatst op: 11 februari 2022

Met onze collega’s van Concrete Block Engineers maken we constructieve berekeningen voor gestapelde betonblokken in binnen- en buitenland. De functies van de bouwwerken komen veelal overeen, ze zijn om materiaal tegenaan te plaatsen. Met name voor recyclingbedrijven die materialen tijdelijke opslaan. Nog een overeenkomst? De berekeningen dienen allemaal een belangrijk doel: veiligheid!

Met betonblokken kan duurzaam, flexibel en voor diverse doeleinden worden gebouwd. Denk hierbij aan sleufsilo’s, keermuren, bouwmuren en wegafzettingen. De meest voorkomende toepassing is het opslaan en/of scheiden van bulkmateriaal. De opslaghoogte, oftewel de vulhoogte, is onder andere afhankelijk van de muurbreedte en het soort materiaal dat opgeslagen wordt.

Wat ons nu bezighoudt?
Momenteel rekenen we aan een tweeledige opdracht voor een recyclingbedrijf in Duitsland. Enerzijds rekenen we voor wanden die opslag van diverse materialen mogelijk maken, anderzijds voor een vrijstaande wand die een geluidswerende functie krijgt. Dit bedrijf is een vaste relatie van ons. Eerder dit jaar hebben zij hun terrein uitgebreid waarbij een hoogteverschil overbrugd moest worden met het naastgelegen terrein. Er zijn betonblokmuren geplaatst om het hoogteverschil in de grond te scheiden en te zorgen dat de grond niet hun terrein op komt.

Berekening voor keermuur in Kuweit 
Dit werd voor ons duidelijk toen ons werd gevraagd te rekenen voor een betonblokmuur in Koeweit. Aanvankelijk werd deze gebouwd zonder deze van een goede ondergrond/fundering te voorzien. Omdat de muur, zelfs een lage muur in dit geval, gebouwd is op woestijnzand is deze omgevallen. Woestijnzand is erg rond en daardoor nauwelijks te verdichten. Wij hebben hier vervolgens twee mogelijke adviezen voor gegeven, om zelfs op deze ondergrond, de keermuur door middel van betonblokken mogelijk te maken.

Wilt u ook weten wat de voordelen zijn van het bouwen met betonblokken? Maar vooral waarom een berekening van essentieel belang is? We vertellen er graag meer over in een persoonlijk gesprek!