Geplaatst op: 20 October 2020

THE FOUNDATION, OR FOUNDATION OF A BUILDING, ENSURES THAT THE WEIGHT OF THE BUILDING IS TRANSFERRED TO THE LOADING SUBSTRATE AND / OR POSTS. AT PELECON WE ADVISE PROJECT DEVELOPERS, ARCHITECTS AND CONSTRUCTION COMPANIES ON THE APPLICATION OF CONCRETE FOUNDATIONS, among other things. IN WHICH WE LATTY RECOMMEND THE SUSTAINABLE FOUNDATION, ALSO “FREEMENT”, MORE OFTEN. BUT WHAT IS THAT FREEMENT CONCRETE ACTUALLY?

After water, concrete is the most used product in the world and is made up of the raw materials gravel, sand and cement. A great product, but almost 9 percent of global CO2 emissions originate from concrete. Freement has been developed to reduce this figure. Freement is a circular concrete mortar where recycled cement is used. This is extracted from concrete rubble from demolition buildings.

RECYCLING CONCRETE

Recycling of concrete has been going on for as long as concrete has been used. In the form of rubble granulate, this product serves as a substrate for road construction, among other things. This residual flow is seen as a low-value residual product. Unlike traditional coarse concrete crushers, the Smart Liberator subtly rubs and turns cement stone from concrete debris and “liberates” it into reusable cement. This makes the original components reusable, so that the cement part in particular can again serve as a high-quality product. By re-adding gravel and sand, the correct dosage is again created and ultimately the recycled concrete: “Freement”. The worldwide application of the circular Freement results in up to nine percent less CO2 emissions. And it fully fits in with the ever-increasing desire to build as sustainably as possible.

PELECON APPLIES FREEMENT IN ADVICE

Pelecon was the first in the Netherlands to use this type of concrete in the construction design of a building foundation. We are very enthusiastic about this type of concrete and will therefore always include it in our advice as a potential sustainability solution. But it does not stop there, we generally continue to look for smart solutions to make the buildings for which we constructively calculate increasingly sustainable. After all, we never sit still!

Geplaatst op: 14 October 2020

Yesterday we already announced that we have won the National Steel Award 2020 in the category “Industrial construction”. Today we received the certificate. We are so proud that we naturally want to share this with everyone!

Click here to view the certificate.

At www.pelecon.nl/nieuws you can read all about the New Logic III project in Tilburg, the project with which we won the Steel Prize.

PELECON winner National Steel Prize 2020

Geplaatst op: 14 October 2020

Photo: Project partners of Dokvast, Rhenus, Heembouw, Pelecon and Reijrink.

A PRIZE FOR THE BEST NEW BUILDING, CONVERSION OR RENOVATION PROJECT IN THE NETHERLANDS OR ABROAD WHICH HAS BEEN COMPLETELY OR PARTLY EXECUTED IN STEEL: NOT JUST A PRIZE! WE WON THAT PRIZE! THE “NEW LOGIC III” PROJECT IN TILBURG MEETS ALL THE REQUIREMENTS A WINNER OF THE STEEL PRIZE MUST MEET IN THE “INDUSTRIAL CONSTRUCTION” CATEGORY.

The National Steel Prize has existed since 1971 and is awarded every two years to five projects in five categories. Namely: non-residential construction, industrial construction, housing, infrastructure and characteristic steel building parts. The projects eligible for this prize must, among other things, be wholly or partly executed in steel. The winning New Logic III project met all requirements! The Partners Pelecon structural engineers, Heembouw and Reijrink Staalconstructie, were commissioned by DOKVAST (investor and developer of high-quality and sustainable real estate) to develop this special project for tenant Rhenus Logistics.

HIGH-END DISTRIBUTION CENTER IN SUSTAINABILITY AND ARCHITECTURE

Heembouw Architecten, Heembouw’s own architectural firm, is responsible for the striking design of New Logic III, also known as “The Tube”. The request from the client DOKVAST was challenging: design and realize a high-end distribution center in the field of sustainability and architecture at the Het Laar business park in Tilburg on the A58.

The result is a striking distribution center with a high sustainability score, an eye-catcher and a place where people enjoy working. Taking the dynamics of the motorway as the starting point, the characteristic ellipse shape was created. A large cut-out from the volume makes this shape fascinating and unique for a logistics building. The large canopy on the south side created by the shape of the building acts as sun protection for the large glass surface to allow as much daylight as possible to enter for pleasant working conditions. Circumstances that fits perfect for tenant Rhenus.

STRUCTURAL ENGINEERING: TECHNICAL DESIGN OF THE STEEL CONSTRUCTION

Pelecon structural engineers thought along with Heembouw and DOKVAST in the design phase of The Tube. They also gave direction to the constructive options. A 2-layer mezzanine floor has been applied with a total depth of 33.0 m over the entire front construction. From a structural point of view, Pelecon looked for the limits of the column distances in combination with the storey floors. The building design is therefore geared to the maximum floor span of 16.5m1 with a hollow core slab floor of 400. In the other direction spans of 18 meters have been made with integrated HL1000x642 floor beams. The awning has also been a major challenge. This awning is not completely self-supporting, on both sides of the building the large overhang is supported in 2 positions against the 2nd floor.

After the final design phase, Pelecon worked out the technical design in 3D. The working drawings of the foundation also come from the engineering firm. During the BIM sessions, they transferred the model to the suppliers, who put the model in 3D and from where the work continued. As manager, Pelecon checked whether the parties involved delivered what had been agreed in advance. They also carried out follow-up checks at work. In doing so, they checked, as far as visible, whether the steel construction was assembled as shown in the drawing.

CRAFTSMANSHIP IN STEEL HEAD-BEARING CONSTRUCTION

Reijrink Staalconstructie produced, conserved and installed this strong piece of construction work in less than four months. The total main supporting structure consists of about 2,500 tons of steel. They produced the steel construction parts for the halls – fully automatically – in-house. They also preserved the construction parts.

The steel structure of the office, with its characteristic cylindrical parts, was not produced automatically. The curved, three-dimensional steel trusses are purely handmade. The professionals at Reijrink largely applied the correct dimensions by hand. To ensure that the trusses fit seamlessly into the whole, they laid out the trusses on the work floor. The storey girders in the office and the VAS rooms are made of HL girders and HD columns.

WORK TOGETHER FOR THE SAME PURPOSE

Tenant Rhenus can look back on a pleasant cooperation with all parties. It is really a joint project in which all had the same goal: to build a leading building that is an example for logistics new construction. Not only in terms of design and construction, but also in terms of sustainability and innovation.

BREEAM
For the design phase, this DC received a BREEAM Outstanding certificate with a score of 98.48%. The delivery certificate has an even higher score: 99.48%.

HSC Albert Heijn delivered in Bleiswijk

Geplaatst op: 1 October 2020

Exactly one week ago today, on September 24, Albert Heijn opened a seventh Home Shop Center (HSC) in Bleiswijk. Nice to know is that we have also structurally guided the 5th HSC of Albert Heijn, which is located in Amsterdam. Click here for the article about this project.

The new distribution center has an area of ​​20,000 m² and will process 40,000 orders per week. Everything you don’t see about this building, Pelecon has taken care of it. Partner at Pelecon: Mack Stolwijk talks about this great development.

“For the Home Shop Center in Bleiswijk, we provided the design of the support and stability structure. We have provided “all-in” advice, from design, to calculation and from drawing to verification during implementation. The indoor freezer compartment required extra attention. The ceiling and air coolers will hang entirely from the rafters. When building a new hall, as is the case here, we can immediately include that in the calculations. ”

Distribution centers are an important part of Pelecon’s order book. And it will remain that way for a while, Mack thinks. “We do want to continue to orient ourselves widely, including in the housing sector.”