Reactie Henk van Vliet inzake instorting tribune dak AZ

Royal HaskoningDHV heeft haar voorlopige conclusie gedeeld inzake instorting tribune dak AFAS stadion AZ. Een deel van het dak van het stadion in Alkmaar stortte op zaterdag 10 augustus in, tijdens een zomerstorm. In de voorlopige conclusie van het ingenieursbureau wordt aangegeven dat de overkapping niet berekend was op de neerwaartse windbelasting met alle gevolgen van dien.

Onder druk van de media heeft de gemeente Alkmaar de constructie en bouwtekeningen van het stadion openbaar gemaakt op hun website. Naar aanleiding van deze stukken, geeft o.a. hoofdconstructeur Henk van Vliet op de website van Bouwen met Staal zijn standpunt over een mogelijke constructieve oorzaak van dit incident.

Reactie Henk van Vliet:
“Het instorten van een deel van AZ-stadion houdt ons ook bezig net zoals veel vakgenoten. Wij zijn het eens met jullie conclusie betreffende de spanningsconcentratie. In de bijlage tref je een detail aan uit de berekening die wij gevonden hebben in de stukken. Of de krachten die hier zijn aangegeven de goede krachten zijn is onduidelijk. De werkelijke krachten in de bezweken spanten zijn waarschijnlijk hoger.

Bij trekkracht 1328 kN in koker 180/8 is de gemiddelde spanning 1328*1000/ 5284 = 251 N/mm2. Bij de aansluiting wordt de spanning geconcentreerd in de onder- en bovenkant en wordt de lokale spanning ongeveer 1328*1000/ 2*150*8 = 553 N/mm wat heel hoog is. Gezien de afrondingen van het kokerprofiel is de effectieve lasbreedte ongeveer 150 mm. Bij een toelaatbare lasspanning van 251 N/mm2 is de benodigde las ca. 17 mm wat fysiek niet mogelijk is omdat het kokerprofiel maar 8 mm dik is.

Als ik de foto’s bekijk lijkt het of de in het detail aangegeven kopplaat niet aanwezig is en er dus direct op elkaar gelast is. Met voorbewerken is er een las mogelijk van 8 mm wat ook berekend is.”