Pelecon genomineerd voor Nationale Staalprijs 2020

Geplaatst op: 15 juli 2020

Tweejaarlijks wordt de Nationale Staalprijs uitgereikt aan het beste project – nieuwbouw, verbouw of renovatie – in Nederland of in het buitenland, dat geheel of gedeeltelijk in staal is uitgevoerd. In de categorie Industriebouw is Pelecon genomineerd met het project Rhenus New Logic III in Tilburg.

Sturing
Samen met de partners Heembouw Architecten en Reijrink Staalconstructie hebben wij dit bijzondere project ontwikkeld. Partner bij Pelecon, Mack Stolwijk vertelt: “In de ontwerpfase dachten we met DOKVAST en architect Hung Tran van Heembouw Architecten mee. Ook gaven we sturing aan de mogelijkheden. Constructief gezien zochten we naar de limieten van de kolomafstanden in combinatie met de verdiepingsvloeren. Om de overspanningen van 18 meter te overbruggen, voorzien we de verdiepingsvloeren van zware HL-liggers. Het gebouwontwerp is verder afgestemd op de maximale vloeroverspanning van 16,5m1 met een kanaalplaatvloer 400. Een andere uitdaging was de ovale dakconstructie aan de voorzijde met het grote overstek.”

Technisch ontwerp
Na de DO-fase werkte Pelecon het technisch ontwerp uit in 3D. Ook de werktekeningen van de fundering komen van het ingenieursbureau. Mack gaat verder: “Tijdens de BIM-sessies dragen we het model over aan de leveranciers. Zij kunnen dan hun eigen producten in het 3D-model zetten en van daaruit werken.”

(Na)controles
Als directievoerder kijkt Pelecon of de betrokken partijen leveren wat van tevoren afgesproken is. “Ook voeren we nacontroles op het werk uit”, zegt Mack. “Daarbij controleren we, voor zover zichtbaar, of de staalconstructie gemonteerd is zoals op tekening staat.” Pelecon voerde al één nacontrole uit.

BREEAM
Voor de ontwerpfase kreeg dit DC een BREEAM Outstanding certificaat met een score van 98.48%. Het oplevercertificaat heeft een nog hogere score, de hoogste duurzaamheidsscore ooit voor een DC in Nederland: 99.48%!

Klik hier voor meer foto’s en specificaties van het project.