Geplaatst op: 27 oktober 2021

Het nieuwe distributiecentrum in Echt-Susteren is opgeleverd aan P3 Logistic Parks en laat duidelijk zien wat Pelecon structural engineers op het gebied van gebouwconstructies kan betekenen. Het adviesbureau voor bouwtechnische constructies met vestigingen in Gouda en Amersfoort werd al in de beginfase door Dokvast en Heembouw Architecten bij dit project betrokken. Pelecon is verantwoordelijk voor de berekeningen, tekeningen én controle van de complete staalconstructie.

“We zijn gestart met een schetsontwerp, dat we in samenwerking met Dokvast en Heembouw Architecten hebben uitgewerkt tot wat er nu staat”, vertelt constructeur Bastiaan Hoefnagel. “Naast de standaard eisen voor distributiehallen, zoals grote kolomafstanden en minimale stapelhoogtes voor de stellingen, moesten we in dit project rekening houden met een hoofdwaterleiding op het terrein. Om de constructieveiligheid bij onverhoopte defecten aan deze waterleiding te garanderen, zijn bepaalde hoeken van het gebouw gefundeerd op palen. De rest van het distributiecentrum is gefundeerd op staal. Dit betekent dat wanden en vloeren rechtstreeks op de draagkrachtige zandbodem rusten.”

Het lijkt één groot gebouw
Vanaf de buitenzijde lijkt het nieuwe distributiecentrum één groot gebouw. “Aan de binnenzijde is het echter opgedeeld in vier hallen, met aan de voorzijde de docks, dockdeuren en laadkuilen. Daarboven bevindt zich een mezzaninevloer met kanaalplaten voor de opslag van kleinere goederen. In de buitenste hoeken van het gebouw zijn de kantoren ingedeeld, met een diepte van 22 meter. Daarachter bevinden zich de 150 meter diepe hallen.” Vanwege de vele dockdeuren en raamopeningen in de voorgevels heeft Pelecon ervoor gekozen om grote portaalconstructies te maken. “Hierdoor ontstaat in het gebruik een optimale vrijheid in doorgangen.”

P3 Logistic Parks
Het distributiecentrum is door Dokvast verkocht aan P3 Logistic Parks, dat specifieke eisen stelt aan de controle van de constructie. “Intensiever dan gebruikelijk in Nederland hebben wij op de bouw getoetst of de wapening is aangebracht zoals voorgeschreven”, vertelt Hoefnagel. “Ook controleren we de halconstructie aan ons ontwerp, waarmee de allerhoogste kwaliteit wordt geborgd.”

Geplaatst op: 5 oktober 2021

Stichd – Tilburg is druk bezig met het implementeren van de volgende stap in hun reis naar het toekomstbestendig maken van de Stichd-logistiek. Samen met een team bouwen zij aan een sterk geautomatiseerd fulfillmentcentrum. Waarmee verschillende verkoopkanalen met gelijke efficiëntie kunnen worden bediend. Uiteindelijk worden de doorlooptijden verkort en kunnen zij hun klanten met een hoger serviceniveau bedienen.

Pelecon helpt mee aan het uitvoeren van deze ambitie van Stichd. Waarbij wij het constructief advies hebben gegeven voor het doorontwikkelen van hun eigen, traditionele logistieke hal. Zodat zij er straks hun gemechaniseerde opslag en afhandelingssysteem kunnen inzetten. Dit vraagstuk is niet nieuw voor ons. Neemt niet weg dat wij het steeds opnieuw als een inspirerende uitdaging zien om het zo passend mogelijk te beantwoorden.

Doelen en uitdagingen
Ons overall doel is om een uiterst efficiënt ontwerpadvies neer te leggen voor nieuwe technische vloeren als overbrugging van de shuttlearea richting expeditie gedeelte. De uitdaging voor ons als adviseur is hierbij dat de engineering van de conveyorbanen en trapvoorzieningen efficiënt worden ingepast in een bestaande halconstructie. Waarbij de vloerconstructie niet is versterkt. Het project omvat ca. 100 ton constructiestaal.

Het inpassen van de Shuttle-area is beperkt met een bestaande hoogte van een standaard logistieke hal, deze bedraagt intern 13,5 meter. Dat terwijl een geautomatiseerd shuttlegebouw, wanneer het nieuw gebouwd wordt, tot wel 35 meter hoog kan zijn.

Samenvattend
Wij kijken terug naar een fijne samenwerking. Niet alleen met Stichd, maar ook met partners TGW Systems, Reijerink Staalconstructie, Quadrant4 en ADS Ertner.

Fotografie: Stichd – Tilburg

Renovatie van der Valk in Gorinchem

Geplaatst op: 10 september 2021

Sinds 2018 zijn wij betrokken bij de renovatie van hotel/ restaurant Van der Valk in Gorinchem. Onze opdrachtgever wilde het gebouw herbestemmen en renoveren. Het bestaande pand met de kenmerkende tentdaken bestond uit een restaurant op de begane grond met op de eerste verdieping de keukens en zalen voor grote groepen.

Door de sloop van de kenmerkende dakconstructie en slim rekenwerk van ons engineersbureau was het mogelijk op de eerste verdieping twee nieuwe bouwlagen te plaatsen. Er is gekozen voor lichte, geprefabriceerde units die compleet met interieur in één keer geplaatst konden worden. Door gebruik te maken van de reservedraagkracht van de fundering kon dit zonder extra palen! Omdat de maatvoering van de hotelkamers anders was dan de kolomstructuur op de begane grond is er op de eerste verdieping een staalframe geplaatst. Nu zijn wij bezig met de voorbereiding van nog een uitbreiding van het hotel. Deze wordt geheel nieuw, maar wel met dezelfde geprefabriceerde units.

Bouw uitbreiding warehouse Ploeger Harderwijk op stoom

Geplaatst op: 2 september 2021

Ploeger Logistics breidt haar warehouse in Harderwijk verder uit met nog eens 11.220 m² BVO. Aan de Bellstraat laat de logistiek dienstverlener deze extra vierkante meters bijbouwen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van haar bestaande en nieuwe opdrachtgevers. Als hoofdconstructeur werkt Pelecon mee aan deze opdracht van ontwerp tot en met de uitvoering. 

Als de bouw eind 2021 klaar is, beschikt Ploeger over een hypermodern warehouse. Hiermee komt de totale capaciteit op twee locaties in Harderwijk uit op ruim 55.000 palletplaatsen. Waarbij, net als de bestaande warehouses van Ploeger Logistics, dit nieuwe warehouse energieneutraal is. Iets dat helemaal past bij hun missie en visie. Deze uitbreiding voldoet dan ook aan hoge BREEAM eisen. Het gehele warehouse wordt zelfs het meest duurzame in de regio!

Duurzaamheidsambitie
Ons constructieve ontwerp houdt uiteraard rekening met de duurzaamheidsambitie van Ploeger. De daken zijn in staat om een groot aantal zonnepanelen te dragen en de zeer economische constructie zorgt voor minimaal materiaalgebruik.

Onze uitdaging
Een unieke uitdaging voor Pelecon was het vraagstuk hoe de fundatie kon worden geoptimaliseerd en hoe het totale logistieke gebouw in drie fasen kon worden gebouwd. Waarbij de constructie van fase 1 al was voorbereid op de uitbreidingen. Terugkijkend op het advies zijn wij tevreden over het resultaat. We blijven in de controlerende rol betrokken tot eind 2021, we streven naar een dan net zo’n tevreden blik op het eindresultaat.

Ruwbouw klaar van hoofdkantoor NVM

Geplaatst op: 16 juli 2021

Sinds vorige week is de ruwbouw van het nieuwe hoofdkantoor van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in Onroerende Goederen (NVM) op Papendorp klaar. Voor Pelecon genoeg reden om de bouwplaats een (controle)bezoek te brengen. In zes weken tijd is de gehele constructie vanaf de fundering gerealiseerd. Een unieke combinatie van geprefabriceerd beton, kanaalplaten en staalconstructie zorgt voor een vlotte montage en een schone bouwplaats.

De bouw van dit kantoor laat zien dat een goede voorbereiding loont en dat een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen resulteert in prachtige gebouwen!

Brandweerkazerne Papendrecht opgeleverd

Geplaatst op: 16 juni 2021

De deels transparante kazerne past de brandweerlieden als een jas. Bovendien is het pand, vanaf de circulaire betonfundering tot aan het dak duurzaam ontworpen en gebouwd. 

Samen met architect RoosRos Architecten en aannemer BMN De Klerk vormden wij het bouwteam van de nieuwe brandweerkazerne van Papendrecht. Een intensieve periode van ontwerpen resulteerde in de start bouw eind augustus 2020. Het gebouw staat op hetzelfde terrein pal naast de gemeentewerf die ook door ons is uitgewerkt.

Duurzaam

De gemeente Papendrecht en de architect wilden de nieuwe brandweerkazerne zo duurzaam mogelijk bouwen. Daar is op verschillende wijzen invulling aan gegeven. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘Freement’, dit is een circulaire betonmortel. Gemaakt van gerecycled cement uit betonpuin, die bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. De constructie is eveneens circulair. Deze is aan het eind van de levensduur van het gebouw volledig te demonteren en hergebruiken. Andere duurzame toepassingen zijn zonnepanelen, all-electric installaties, laadpalen voor elektrische fietsen en auto’s en een wadi.

Staal, sandwichpanelen en glas

Met het slaan van de eerste paal ging op 27 augustus 2020 de bouw van de brandweerkazerne officieel van start. Door het toepassen van slimme detaillering en meerdere ontwerpvoorstellen, waarbij snel geschakeld kon worden door het bouwteam, konden wij als Pelecon het verschil maken.

Fotografie: Lucas van der Wee

Bouwvergunning aangevraagd voor foodcourt in Nieuwegein

Geplaatst op: 12 juni 2021

Afgelopen maand is de bouwvergunning aangevraagd voor het Foodcourt in Nieuwegein. Een opvallend gebouw, zichtbaar vanaf de snelweg met een kenmerkende reclametoren van 40 meter hoog. Na oplevering vestigen KFC, De Beren, Happy Italy en McDonald’s zich in dit gebouw.

Wij feliciteren Trovis Architecten met het prachtige ontwerp.

Vlotte bouw nieuw hoofdkantoor NVM in Utrecht, Papendorp

Geplaatst op: 10 juni 2021

HALVERWEGE 2019 ZIJN WIJ BETROKKEN GERAAKT BIJ HET ONTWERP VAN HET NIEUWE HOOFDKANTOOR VAN DE NEDERLANDSE COÖPERATIEVE VERENIGING VAN MAKELAARS EN TAXATEURS IN ONROERENDE GOEDEREN (NVM) IN UTRECHT. WIJ ZIJN IN DIT PROJECT GEZAMENLIJK OPGETROKKEN MET HEEMBOUW KANTOREN ALS AANNEMER, HEEMBOUW ARCHITECTEN EN LOMANS TOTAALTECHNIEK.

Het gebouw, ontworpen door Vivian Meijburg is een maatkostuum voor de NVM. In het gebouw is er ruimte voor werken, leren en ontmoeten en rondom het centrale atrium zijn de vele ruimtes geplaatst. Boven het atrium komt een gigantische glazen overkapping, zodat alle ruimtes voorzien worden van daglicht.

SCHONE BOUWPLAATS

Gezamenlijk is besloten het gehele skelet uit te voeren in geprefabriceerd beton. Deze keuze geeft een hoge bouwsnelheid en een schone bouwplaats, omdat alle elementen direct vanaf de vrachtauto op de eindplaats gezet worden. Zoals op de foto’s te zien is, ziet de ruwbouw er gelijk strak uit met minimale toleranties.

BIJZONDER GEBOUW

Bijzonder aan dit gebouw is de half verdiepte parkeergarage. Door de aanleghoogte van het gebouw aan te passen kon er een parkeergarage worden toegepast met een open bestrating. Door aan te leggen boven de hoogste grondwaterstand kon een betonnen keldervloer worden bespaard!

Laatste controle constructie XXC-DC Echt-Susteren

Geplaatst op: 2 juni 2021

De immense staalconstructie van bijna 100.000  van het XXL-distributiecentrum in de omgeving Echt-Susteren staat. Deze week zijn we naar Limburg afgereisd om de controles uit te voeren van de betonvloer en staalconstructie, gebouwd door Heembouw bedrijfsruimte zuid. Deze laatste controle is goed verlopen; de komende weken wordt het gebouw volledig afgebouwd.
Oplevering vindt op korte termijn plaats en dan zit ons werk erop!
Fotocredits: Gerard Saarberg
Fotocredits vogelvucht: FA. Van de Beeten

De future-proof, smart en duurzame Leestenfabriek opgeleverd

Geplaatst op: 28 mei 2021

Direct naast het station van Oisterwijk ligt de oude Leestenfabriek. Deze is uitgebreid met een future-proef, smart en duurzaam bedrijfsverzamelgebouw. Inmiddels hebben de eerste huurders hun intrede gedaan in de fullservice kantoorunits. Naast en verbonden met de bestaande Leestenfabriek die nu al dienst doet als bedrijfsverzamelgebouw, is op drie bouwlagen een dynamische werkomgeving gecreëerd met veel gedeelde faciliteiten.

Het bestaande gebouw met de metselwerkgevels is gedeeltelijk doorgetrokken in het nieuwbouwdeel. In het ontwerp van architect Quadrant4 is veel groen toegevoegd. De groengevels komen boven de plantenbakken op de eerste verdieping uit. Direct na de entree is een grote open ruimte gemaakt voor een brasserie, wat ook direct grenst aan de bestaande bouw. Ook binnen is er veel ruimte voor groen. Aan de gevelzijden zijn over drie bouwlagen vrij indeelbare ruimte voor kantoren. Op de tweede verdieping is ook een grote ruimte voor een dakterras.

De wens van de opdrachtgever is om het gebouw zoveel als mogelijk flexibel te houden. Daarom is er een kolomstructuur gekozen in het gebouwontwerp dat is opgebouwd uit betongevulde staalkolommen, geïntegreerde vloerliggers in combinatie met kanaalplaatvloeren. Het ontwerp van de constructie kwam geheel uit de koker van Pelecon.

Fotocredits: Gerard Saarberg