Geplaatst op: 8 april 2021

Zoals eerder al verteld gaan wij zo af en toe naar onze projecten om op de bouwplaats te controleren of onze adviezen daadwerkelijk uitgevoerd worden zoals wij ze gegeven hebben. Vorige week reden wij, voor de tweede keer, langs bij de nieuwbouwlocatie van het XXL-distributiecentrum in Echt-Susteren. De bouw is eind vorig jaar gestart.

Zoals te zien is op de foto’s hebben wij de door Reijrink gemonteerde staalconstructie van Unit 1.2 gecontroleerd op constructie-uitgangspunten en montage-uitvoering. Als constructeur hadden wij weinig opmerkingen, de constructie zag er keurig uit.

In totaal moeten wij vier units controleren, in week 15 gaan wij weer op pad om unit 2.2 te controleren.

Geplaatst op: 29 maart 2021

Voor onze opdrachtgever Vida-XL zijn deze week op de bouwplaats de funderingsstroken en poeren gecontroleerd van hun nieuwe distributiecentrum in Horst aan de Maas. Het betreft hier fase 4 van het opslaggebouw van ruim 150.000 m² BVO op een footprint van totaal 123.000 m².

Het unieke is de grootte van het gebouw samen met de logistieke brug, die fase 3 aan fase 4 verbindt over de openbare weg. Deze brug is nog in voorbereiding. Onze conclusie na het bezoek: de constructiesite ziet er zeer verzorgd uit!

Krachtige constructie

De kracht van het constructieontwerp is de samenwerking van de portaalspanten boven de mezzanine in combinatie met de dakverbanden. Door de lengte van de 6 gebouwdelen en de wens van de opdrachtgever om geen windverbanden in het gebouw toe te passen, is het reduceren van de opwaartse en horizontaal-krachten in de zij- en tussengevels zeker gewenst. Op deze wijze reduceren we een aanmerkelijke hoeveelheid kilo’s dakverbanden en zijn de trekkrachten op de zij- en tussengevels, zodat er geen trekpalen ontstaan.

Opdrachtgever:
VidaXL

Architect:
Denc Netherlands

Aannemer:
Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling

Grondwerker:
vd Beeten

Staalleverancier:
GS Staalwerken

Stage met een grote toegevoegde waarde!

Geplaatst op: 26 februari 2021

Jaarlijks is de bouwsector verantwoordelijk voor 38 procent van de totale CO2-uitstoot. In deze sector valt er dus veel winst te behalen op de reductie hiervan. Daarom gaat onze stagiair Bas van den Dool onderzoeken hoe wij met onze constructieve ontwerpen, van in eerste instantie distributiecentra, een bijdrage kunnen leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot.

Bas is student aan de opleiding “Ruimtelijke Ontwikkeling en Climate Management” aan de Haagse Hogeschool en is uiterst geïnteresseerd in hoeverre wij als constructeur/modelleur door het gebruik van duurzamere materialen en beleidstechnische aanpassingen de uitstoot van CO2 kunnen verminderen. Daarom onderzoekt hij doorbrekende technieken in het productieproces, als ook ontwerpkeuzes voor zowel beton als staal.

Onderzoeksvragen

Bas onderzoekt welke CO2 reducerende ontwikkelingen van invloed zijn op beton- en staalconstructies. Daarnaast wil Bas weten welke veranderingen in beleid en ontwerp leiden tot een CO2 besparing op de realisatie van gebouwconstructies.

Een relevant onderzoek

Interessant en voor ons een uiterst relevant onderzoek. Rond 23 april presenteert Bas ons de resultaten, we kijken ernaar uit. Want “duurzaamheid” is een onderwerp waar wij ons dagelijks mee bezig houden en waarin we ons steeds verder verdiepen. Uiteindelijk willen wij een bijdrage leveren aan het verlagen van die CO2-uitstoot, doet u mee?

Ontwikkelingen XXL-DC in Echt-Susteren

Geplaatst op: 10 februari 2021

Nieuwsgierig als wij zijn naar onze projecten, zijn wij na een aantal donkere dagen, vorige week langs de nieuwbouwlocatie van het XXL-distributiecentrum in Echt-Susteren gereden. Dit was de eerste keer dat wij dit project bezochten, nadat de bouw is gestart eind vorig jaar.

Zoals te zien op de foto’s is het bouwproces goed georganiseerd. De fundering zit er volledig in, inclusief het instorten van de ankers. Ook zijn de T- en P-elementen voor de dockshelters op hun positie. Nu wordt hard gewerkt aan het monteren van de staalconstructie, als ook het leggen van de vloer- en dakplaten.

 

 

 

Aanpassingen in nieuw gebouwd warehouse 4 GMLP

Geplaatst op: 29 januari 2021

Green Mountains Logistics Park bestaat uit vier warehouses en is een immens project op het voormalig Groenland terrein nabij de Aalsmeerbaan op Schiphol. De eerste drie warehouses zijn officieel opgeleverd en in gebruik. Het vierde warehouse is wind en waterdicht, alleen de bedrijfsvloer zit er nog niet in. Omdat de huurder pas getekend heeft nádat het warehouse gereed was, wordt het nu verbouwd zodat het straks voldoet aan alle wensen van deze nieuwe gebruiker.

De grootste uitdaging voor de verbouwing zit in de nieuwe dockposities aan de zijkant van het warehouse. Hierdoor kunnen we de stabiliteit niet meer uit de zijgevels halen. Deze uitdaging werd nog eens versterkt, nadat de drie windverbandposities in het gebouw ongewenst bleken. (Zie de foto in de hal waar in de verte de windverbanden zichtbaar zijn). Door beide wensen van de nieuwe huurder moest de stabiliteit in het geheel opnieuw worden getoetst waarbij we ook rekening moesten houden met de toekomstige koelplafonds die op 6,0m+ worden gemonteerd.

CONSTRUCTIEVE BEREKENING

Ons constructief advies bestaat onder anderen uit het plaatsen van vijf nieuwe stabiliteitsportalen tussen de bestaande kolomstructuur in het magazijndeel, waardoor de totale constructie na oplevering weer voldoende stabiel is. Uiteraard met oog voor een optimale gebruiksvriendelijkheid; de huurder heeft nog alle vrijheid om zich tussen het stalen frame te bewegen.
De huurder heeft voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden elf prefab putten van ca. vier bij vier meter en twee meter diep in de hal nodig en vier verlengde docks ten behoeve van luchtvracht. Tot slot komt er een extra verdiepingsvloer van circa 600 vierkante meter in de hal tegen de zijgevel. Ook deze specifieke wensen vormen een belangrijke voorwaarde voor de berekening van de nieuwe constructie van dit vierde warhouse.

BETROKKEN TOT EN MET DE OPLEVERING

Pelecon blijft tot en met de oplevering verantwoordelijk voor het verbouwen van de bestaande staalconstructie, zodat uiteindelijk niet alleen veiligheid maar ook gebruiksvriendelijkheid geborgd worden in het warehouse.

In de 3D tekening is de visuele verandering in 3D duidelijk gemaakt.

Korte engineeringstijd voor nieuw pand VSVK

Geplaatst op: 26 januari 2021

Het nieuwe pand voor VSVK in Berkel en Rodenrijs, bestaande uit 1.000 m² kantoorruimte en 9.500 m² bedrijfsruimte met een werkplaats en stalling, is in hele korte tijd ontwikkeld. Concreet: samen met onze partners hebben we in minder dan een jaar een prachtig pand ontworpen en het vergunningstraject doorlopen. Uiteindelijk heeft de daadwerkelijke bouw zelfs maar zes maanden geduurd. Dat het allemaal zo snel moest had als reden dat VSVK hun huidige pand binnen één jaar moest verlaten.

We zijn er trots op dat we, vooral door de soepele samenwerking met alle partners binnen dit project, de deadline van oplevering ruimschoots hebben gehaald. Doordat wij voor dit project een korte engineeringstijd nodig hadden en de uitvoering zeer voorspoedig verliep, was het zelfs mogelijk om het pand twee maanden eerder op te leveren waardoor wij de vraag van de klant zelfs konden overtreffen!

Immense staalconstructie voor XXL-DC in Echt-Susteren

Geplaatst op: 11 januari 2021

Nog voor de jaarwisseling in 2020 is gestart met de bouw van een XXL-distributie centrum in de omgeving Echt-Susteren, Limburg. Pelecon heeft in opdracht van Heembouw Architecten de constructieve berekeningen gemaakt voor dit immense DC van bijna 100.000 m².

Nog steeds zijn wij betrokken bij deze ontwikkeling. Totdat het laatste staalprofiel is gemonteerd hebben wij een controlerende rol als het gaat om de constructie van het pand. Waardoor het gebouw niet alleen zijn veiligheid kan borgen, maar ook de duurzaamheidsdoelstellingen kan behalen. Want, naast het gebruik van onder andere duurzame materialen en installaties, draagt een perfect berekende constructie straks bij aan een BREEAM Outstanding certificering (het hoogst haalbare BREEAM-certificaat).

Voor dit project werken wij samen met inmiddels een aantal goede bekenden van ons: Heembouw Architecten, Bouwbedrijf Heembouw, ontwikkelaar DOKVAST B.V., Van Berlo funderingstechnieken en Reijrink Staalconstructie.

De komende tijd nemen we u mee in de ontwikkelingen in Echt-Susteren.

De toekomst: duurzaamheid met staal

Geplaatst op: 20 december 2020

Al eerder schreven wij over het gebruik van duurzame grondstoffen voor de betonconstructie. Pelecon heeft ooit als eerste in Nederland “Freement” toegepast in het constructieontwerp van een gebouwfundering. Freement is een gerecyclede betonsoort. Naast duurzaam beton is het ook steeds gebruikelijker om duurzaam staal van hoogwaardigere kwaliteit toe te passen in een staalconstructie.

Staal met een hogere sterktekwaliteit produceren is al tijdenlang mogelijk, maar op dit moment is er echt een positieve trend te ontdekken. Dat komt met name, omdat het voor de staalproducenten niet altijd mogelijk is om alle verschillende staalkwaliteiten met regelmatige leveringstermijnen te walsen. Ze gaan daarom steeds meer over op een rationalisatie van hun productenpakket. Waarbij de staalsoorten met de laagste vloeigrens (S235 en S275) minder geproduceerd worden. Deze worden dan vervangen door staalkwaliteit S355.

Voordelen staalkwaliteiten S235 – S355

De materiaalkosten voor de productie van staalkwaliteiten S235 – S355 zijn grofweg gelijk. Door de productie van het hoge kwaliteitsstaal steeds te verhogen komen de kosten naar elkaar toe. De huidige kostenverhouding in de markt tussen S235 en S355 is circa. 2-5% duurder voor de hogere kwaliteit. De sterktecapaciteit van S355 is 50% sterker ten opzichte van S235 staal. Door het toepassen van S355 staal in plaats van S235 staal in het rekenontwerp kan het staalgewicht van een gebouwconstructie circa 20-25% verlaagd worden, wat een directe kosten- en milieubesparing is.

Energieneutraal

Een stalen constructie-element is maat- en slijtvast. Doordat er strak gebouwd kan worden, is het eindresultaat van het bouwwerk luchtdicht. Wat uiteraard, samen met een goede isolatie en het plaatsen van zonnepanelen, zorgt voor een uiteindelijk energieneutraal gebouw.

Lagere milieubelasting

Staal wordt industrieel vervaardigd, bouwafval is er niet of nauwelijks. Maar er zijn meer redenen waarom duurzaam staal een lagere milieubelasting hebben.

  1. De- en remontabel

Het is heel gemakkelijk om staal opnieuw te gebruiken. Dan moet er wel een eenvoudig ontwerp zijn waaruit het staal gedemonteerd kan worden. Bij Pelecon zijn we binnen onze laatste constructieontwerpen al bezig om de staalconstructie in combinatie met vloerelementen de- en remontabal te ontwerpen.

  1. Databank voor gebouwen

Een ander belangrijk onderdeel is het creëren van een databank voor gebouwen die we nu en ook in de toekomst gaan neerzetten. De huidige gebouwen zijn volledig BIM geëngineerd. Zodoende kunnen alle gebouwelementen eenvoudig te herleiden zijn, op afmeting en ook op kwaliteit. Mocht het gebouw aan het einde van zijn levensduur zitten, kunnen door middel van de BIM-modellen de gebouwelementen eruit gekozen worden. Die kunnen in een ander gebouw of kunstwerk een tweede leven krijgen.

  1. Biocoat

Wat ook bijdraagt aan de duurzaamheid is het coaten van de staalconstructie met binnenklimaat door middel van Biocoat. Deze transparante coating van staalconstructies, geeft het staal een robuuste en natuurlijke look. Deze coating is milieuvriendelijker dan de traditionele coatings. (www.circulairstaal.nl)

  1. Skellet

Een duurzame manier van bouwen kan door het toepassen van het “Skellet bouwsysteem”. Een Skellet profiel heeft gaten op een raster van 25 mm die worden gebruikt om de profielen te verbinden door middel van blindklinknagels. Het Skellet bouwsysteem bestaat daardoor enkel uit geboute en geriveteerde verbindingen die gemonteerd én gedemonteerd kunnen worden zonder de verbindingsstukken te beschadigen. Het resultaat is een maatvastheid en flexibiliteit in ontwerp en tijdens de bouw en de mogelijkheid tot hergebruik van de profielen. (www.skellet.com)

Positieve invloed op milieubesparing

Kortom: De staalconstructies van tegenwoordig hebben een steeds kleinere impact op het milieu tijdens de productie van de bouwdelen tot en met demontage en recycling of het hergebruik. Pelecon houdt altijd rekening met duurzame staalconstructies tijdens het ontwerpen. Duurzaamheid is per slot van rekening in de bouw een sleutelwoord voor de toekomst!

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met ons via info@pelecon.nl of +31(0)182 231 400.

 

Vakwerk in staalconstructies voor Qumey

Geplaatst op: 4 december 2020

In Maarssen is metaalindustrie Qumey van de familie Meijers gevestigd. Zo’n 50 jaar geleden bouwden zij hun eerste pand aan de Handelsweg in Maarssen. De afgelopen jaren is het bedrijf gestaag gegroeid waardoor uitbreiding van het pand onvermijdelijk werd. Daarom worden er drie moderne producthallen bijgebouw en wordt het kantooroppervlak fors uitgebreid. Een geheel wat straks voldoet aan alle hypermoderne eisen van nu en de toekomst!

UITDAGENDE STAALCONSTRUCTIE  

Het pand wordt volledig voorzien van zonnepanelen, moderne installaties en voldoet uiteraard aan hoge isolatienormen. Bij het ontwerpen van de nieuwbouw heeft Mies Architectuur getracht een visitekaartje in materialisatie af te geven welke weerspiegelt waar metaalindustrie Qumey voor staat. Dit vakwerk in staalconstructie, waarbij Pelecon verantwoordelijk is voor de berekening van de gehele constructie, hebben zij terug laten komen in de luifel over het kantoordeel en de diverse stalen producten binnen en buiten het gebouw. In de bedrijfshal zijn er voorzieningen getroffen voor 9 bovenloopkranen over 3 kraanbanen, een halfportaalkraan en 4 wandkranen.

TOEKOMSTBESTENDIG

De eerste paal is op 12 november jl. geslagen door Maud en Bram Meijers, de kleinkinderen van Lex Meijers, die precies 50 jaar geleden de eerste paal van hun huidige pand heeft geslagen. Een mooie stap voor Qumey, zij zijn straks helemaal klaar voor de toekomst!

De oplevering staat geplant voor eind 2021.

Pelecon werkt mee aan toekomstbestendig hoogbouwmagazijn in Culemborg

Geplaatst op: 17 november 2020

Het aantal bestellingen neemt toe, terwijl het volume van de bestellingen afneemt. Een volledig gemechaniseerd bakkenmagazijn is hiervoor een goede oplossing, zo dacht CB (het voormalige Centraal Broekhuis). Zij vroegen Denc en Pelecon mee te denken over de constructie van het nieuwe hoogbouwmagazijn. Wij maakten alle hoofdberekeningen, planmodel en de constructietekeningen.

Het nieuwe hoogbouwmagazijn van 30 x 100 meten en een hoogte van 34 meter is tegen het bestaande bedrijfspand aangebouwd. De uitbreiding is onderverdeeld in een werkgebied van 30 x 17 meter met liften, conveyors, trappen, een personen/goederenlift, een kantoorruimte, een pantryruimte en sanitaire voorzieningen. De uitbreiding is opgebouwd uit een staalconstructie, sandwichpanelen en vijf verdiepingsvloeren (kanaalplaatvloeren) met druklaag in het werkgebied.

De rol van Pelecon

In het hoogbouwmagazijn stond het ontwerp van de constructie los van de stellingen. Dat maakte het ontwerp relatief eenvoudig met uitzonderingen van de hoogte van het hoogbouwmagazijn. Projectconstructeur Bastiaan Hoefnagel geeft aan dat door de hoogte van 34 meter de kolommen zwaarder en in delen moesten worden opgebouwd. Ook de windvang doet op die hoogte een duit in het zakje. Door de bestaande hoogbouwconstructie te laten stabiliseren aan de nieuwbouw, konden veel kilo’s bespaard worden en werd een stuk duurzaamheid gewaarborgd.

Uitdaging

Voor het werkgebied – het gedeelte waar de bakken met de bestellingen binnenkomen en worden verwerkt – berekende wij de gehele fundering en staalconstructie van de vijf bouwlagen. Hier was het door de bestaande bebouwing een uitdaging om de zware kolomlasten op de funderingspalen te krijgen wat is gerealiseerd door zware vloerbalken toe te passen.

Wij kijken terug op een uitdagend, maar geslaagd project!

Klik hier voor specifieke informatie over dit project.