Geplaatst op: 27 oktober 2021

Het nieuwe distributiecentrum in Echt-Susteren is opgeleverd aan P3 Logistic Parks en laat duidelijk zien wat Pelecon structural engineers op het gebied van gebouwconstructies kan betekenen. Het adviesbureau voor bouwtechnische constructies met vestigingen in Gouda en Amersfoort werd al in de beginfase door Dokvast en Heembouw Architecten bij dit project betrokken. Pelecon is verantwoordelijk voor de berekeningen, tekeningen én controle van de complete staalconstructie.

“We zijn gestart met een schetsontwerp, dat we in samenwerking met Dokvast en Heembouw Architecten hebben uitgewerkt tot wat er nu staat”, vertelt constructeur Bastiaan Hoefnagel. “Naast de standaard eisen voor distributiehallen, zoals grote kolomafstanden en minimale stapelhoogtes voor de stellingen, moesten we in dit project rekening houden met een hoofdwaterleiding op het terrein. Om de constructieveiligheid bij onverhoopte defecten aan deze waterleiding te garanderen, zijn bepaalde hoeken van het gebouw gefundeerd op palen. De rest van het distributiecentrum is gefundeerd op staal. Dit betekent dat wanden en vloeren rechtstreeks op de draagkrachtige zandbodem rusten.”

Het lijkt één groot gebouw
Vanaf de buitenzijde lijkt het nieuwe distributiecentrum één groot gebouw. “Aan de binnenzijde is het echter opgedeeld in vier hallen, met aan de voorzijde de docks, dockdeuren en laadkuilen. Daarboven bevindt zich een mezzaninevloer met kanaalplaten voor de opslag van kleinere goederen. In de buitenste hoeken van het gebouw zijn de kantoren ingedeeld, met een diepte van 22 meter. Daarachter bevinden zich de 150 meter diepe hallen.” Vanwege de vele dockdeuren en raamopeningen in de voorgevels heeft Pelecon ervoor gekozen om grote portaalconstructies te maken. “Hierdoor ontstaat in het gebruik een optimale vrijheid in doorgangen.”

P3 Logistic Parks
Het distributiecentrum is door Dokvast verkocht aan P3 Logistic Parks, dat specifieke eisen stelt aan de controle van de constructie. “Intensiever dan gebruikelijk in Nederland hebben wij op de bouw getoetst of de wapening is aangebracht zoals voorgeschreven”, vertelt Hoefnagel. “Ook controleren we de halconstructie aan ons ontwerp, waarmee de allerhoogste kwaliteit wordt geborgd.”

Geplaatst op: 5 oktober 2021

Stichd – Tilburg is druk bezig met het implementeren van de volgende stap in hun reis naar het toekomstbestendig maken van de Stichd-logistiek. Samen met een team bouwen zij aan een sterk geautomatiseerd fulfillmentcentrum. Waarmee verschillende verkoopkanalen met gelijke efficiëntie kunnen worden bediend. Uiteindelijk worden de doorlooptijden verkort en kunnen zij hun klanten met een hoger serviceniveau bedienen.

Pelecon helpt mee aan het uitvoeren van deze ambitie van Stichd. Waarbij wij het constructief advies hebben gegeven voor het doorontwikkelen van hun eigen, traditionele logistieke hal. Zodat zij er straks hun gemechaniseerde opslag en afhandelingssysteem kunnen inzetten. Dit vraagstuk is niet nieuw voor ons. Neemt niet weg dat wij het steeds opnieuw als een inspirerende uitdaging zien om het zo passend mogelijk te beantwoorden.

Doelen en uitdagingen
Ons overall doel is om een uiterst efficiënt ontwerpadvies neer te leggen voor nieuwe technische vloeren als overbrugging van de shuttlearea richting expeditie gedeelte. De uitdaging voor ons als adviseur is hierbij dat de engineering van de conveyorbanen en trapvoorzieningen efficiënt worden ingepast in een bestaande halconstructie. Waarbij de vloerconstructie niet is versterkt. Het project omvat ca. 100 ton constructiestaal.

Het inpassen van de Shuttle-area is beperkt met een bestaande hoogte van een standaard logistieke hal, deze bedraagt intern 13,5 meter. Dat terwijl een geautomatiseerd shuttlegebouw, wanneer het nieuw gebouwd wordt, tot wel 35 meter hoog kan zijn.

Samenvattend
Wij kijken terug naar een fijne samenwerking. Niet alleen met Stichd, maar ook met partners TGW Systems, Reijerink Staalconstructie, Quadrant4 en ADS Ertner.

Fotografie: Stichd – Tilburg

Ruwbouw klaar van hoofdkantoor NVM

Geplaatst op: 16 juli 2021

Sinds vorige week is de ruwbouw van het nieuwe hoofdkantoor van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in Onroerende Goederen (NVM) op Papendorp klaar. Voor Pelecon genoeg reden om de bouwplaats een (controle)bezoek te brengen. In zes weken tijd is de gehele constructie vanaf de fundering gerealiseerd. Een unieke combinatie van geprefabriceerd beton, kanaalplaten en staalconstructie zorgt voor een vlotte montage en een schone bouwplaats.

De bouw van dit kantoor laat zien dat een goede voorbereiding loont en dat een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen resulteert in prachtige gebouwen!

De keuring; een belangrijk moment tijdens de bouw

Geplaatst op: 6 juli 2021

We hebben opnieuw een bezoek gebracht aan de bouwplaats van BMW MINI Renova in Tilburg. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het wind- en waterdicht maken van de showroom, werkplaats en de kantoren. Alleen de begane grondvloer moet nog gestort worden. Pas als wij deze grondvloer hebben goedgekeurd, kunnen de werkzaamheden hier worden afgerond.

Klik hier voor een eerder nieuwsbericht over dit project.

Vlotte bouw nieuw hoofdkantoor NVM in Utrecht, Papendorp

Geplaatst op: 10 juni 2021

HALVERWEGE 2019 ZIJN WIJ BETROKKEN GERAAKT BIJ HET ONTWERP VAN HET NIEUWE HOOFDKANTOOR VAN DE NEDERLANDSE COÖPERATIEVE VERENIGING VAN MAKELAARS EN TAXATEURS IN ONROERENDE GOEDEREN (NVM) IN UTRECHT. WIJ ZIJN IN DIT PROJECT GEZAMENLIJK OPGETROKKEN MET HEEMBOUW KANTOREN ALS AANNEMER, HEEMBOUW ARCHITECTEN EN LOMANS TOTAALTECHNIEK.

Het gebouw, ontworpen door Vivian Meijburg is een maatkostuum voor de NVM. In het gebouw is er ruimte voor werken, leren en ontmoeten en rondom het centrale atrium zijn de vele ruimtes geplaatst. Boven het atrium komt een gigantische glazen overkapping, zodat alle ruimtes voorzien worden van daglicht.

SCHONE BOUWPLAATS

Gezamenlijk is besloten het gehele skelet uit te voeren in geprefabriceerd beton. Deze keuze geeft een hoge bouwsnelheid en een schone bouwplaats, omdat alle elementen direct vanaf de vrachtauto op de eindplaats gezet worden. Zoals op de foto’s te zien is, ziet de ruwbouw er gelijk strak uit met minimale toleranties.

BIJZONDER GEBOUW

Bijzonder aan dit gebouw is de half verdiepte parkeergarage. Door de aanleghoogte van het gebouw aan te passen kon er een parkeergarage worden toegepast met een open bestrating. Door aan te leggen boven de hoogste grondwaterstand kon een betonnen keldervloer worden bespaard!

De future-proof, smart en duurzame Leestenfabriek opgeleverd

Geplaatst op: 28 mei 2021

Direct naast het station van Oisterwijk ligt de oude Leestenfabriek. Deze is uitgebreid met een future-proef, smart en duurzaam bedrijfsverzamelgebouw. Inmiddels hebben de eerste huurders hun intrede gedaan in de fullservice kantoorunits. Naast en verbonden met de bestaande Leestenfabriek die nu al dienst doet als bedrijfsverzamelgebouw, is op drie bouwlagen een dynamische werkomgeving gecreëerd met veel gedeelde faciliteiten.

Het bestaande gebouw met de metselwerkgevels is gedeeltelijk doorgetrokken in het nieuwbouwdeel. In het ontwerp van architect Quadrant4 is veel groen toegevoegd. De groengevels komen boven de plantenbakken op de eerste verdieping uit. Direct na de entree is een grote open ruimte gemaakt voor een brasserie, wat ook direct grenst aan de bestaande bouw. Ook binnen is er veel ruimte voor groen. Aan de gevelzijden zijn over drie bouwlagen vrij indeelbare ruimte voor kantoren. Op de tweede verdieping is ook een grote ruimte voor een dakterras.

De wens van de opdrachtgever is om het gebouw zoveel als mogelijk flexibel te houden. Daarom is er een kolomstructuur gekozen in het gebouwontwerp dat is opgebouwd uit betongevulde staalkolommen, geïntegreerde vloerliggers in combinatie met kanaalplaatvloeren. Het ontwerp van de constructie kwam geheel uit de koker van Pelecon.

Fotocredits: Gerard Saarberg

Buurten bij het nieuwe clubhuis van de NVM op Papendorp

Geplaatst op: 19 mei 2021

Zoals wij vaker doen bij onze projecten, zijn wij vorige week langs de bouwplaats gereden van het nieuwe gebouw van de NVM op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht. Als strategisch partner is Pelecon vanaf de schetsfase betrokken bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor. Wij hebben de constructie vanaf de fundering tot en met het dak ontworpen en daarvoor hebben wij nauw samengewerkt met de architect en aannemer.

Het betreft hier een omvangrijk project waarvan de bouw al een eind vordert. Eind juni moet het volledige prefab beton casco staan, inclusief het dak. Zodat medio 2021 de medewerkers het nieuwe, duurzame en gezonde clubhuis van de NVM kunnen bewonen. Het nieuwe kantoor past perfect in de groene omgeving van Papendorp, met een transparante plint en een ruim atrium. Dit atrium is de verbindende schakel tussen de kantoren en de opleidingslokalen voor de Academie voor Vastgoed cursisten en is het kloppend hart van het gebouw.

Controle unit 1.2 bij de nieuwbouwlocatie XXL-DC Echt-Susteren

Geplaatst op: 8 april 2021

Zoals eerder al verteld gaan wij zo af en toe naar onze projecten om op de bouwplaats te controleren of onze adviezen daadwerkelijk uitgevoerd worden zoals wij ze gegeven hebben. Vorige week reden wij, voor de tweede keer, langs bij de nieuwbouwlocatie van het XXL-distributiecentrum in Echt-Susteren. De bouw is eind vorig jaar gestart.

Zoals te zien is op de foto’s hebben wij de door Reijrink gemonteerde staalconstructie van Unit 1.2 gecontroleerd op constructie-uitgangspunten en montage-uitvoering. Als constructeur hadden wij weinig opmerkingen, de constructie zag er keurig uit.

In totaal moeten wij vier units controleren, in week 15 gaan wij weer op pad om unit 2.2 te controleren.

Distributiecentrum VidaXL goedgekeurd!

Geplaatst op: 29 maart 2021

Voor onze opdrachtgever Vida-XL zijn deze week op de bouwplaats de funderingsstroken en poeren gecontroleerd van hun nieuwe distributiecentrum in Horst aan de Maas. Het betreft hier fase 4 van het opslaggebouw van ruim 150.000 m² BVO op een footprint van totaal 123.000 m².

Het unieke is de grootte van het gebouw samen met de logistieke brug, die fase 3 aan fase 4 verbindt over de openbare weg. Deze brug is nog in voorbereiding. Onze conclusie na het bezoek: de constructiesite ziet er zeer verzorgd uit!

Krachtige constructie

De kracht van het constructieontwerp is de samenwerking van de portaalspanten boven de mezzanine in combinatie met de dakverbanden. Door de lengte van de 6 gebouwdelen en de wens van de opdrachtgever om geen windverbanden in het gebouw toe te passen, is het reduceren van de opwaartse en horizontaal-krachten in de zij- en tussengevels zeker gewenst. Op deze wijze reduceren we een aanmerkelijke hoeveelheid kilo’s dakverbanden en zijn de trekkrachten op de zij- en tussengevels, zodat er geen trekpalen ontstaan.

Opdrachtgever:
VidaXL

Architect:
Denc Netherlands

Aannemer:
Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling

Grondwerker:
vd Beeten

Staalleverancier:
GS Staalwerken

Montage staalconstructie voor BMW MINI Renova Tilburg van start gegaan

Geplaatst op: 10 maart 2021

Dat wij graag betrokken blijven tijdens de bouw van een project waarvoor wij de constructie getekend en berekend hebben, steken wij niet onder stoelen of banken. Zo zijn wij vorige week ook langs de nieuwbouw voor BMW MINI Renova gereden. Hier wordt een nieuw pand met een prachtige showroom, werkplaats, kantoren en parkeerdek gerealiseerd.

Een groot deel van de staalconstructie van de showroom is inmiddels gemonteerd. Hierdoor was voor ons goed te zien of de constructie zoals deze er nu staat, conform tekeningen en berekeningen is. Naast het feit dat wij graag de controlerende rol op ons nemen, vinden we het ook gewoon leuk om langs de bouwplaats te rijden. En…. het uiteindelijke resultaat; daar doen we het natuurlijk allemaal voor!