Geplaatst op: 14 April 2022

Recently, the new office building of Dutch women’s clothing brand Studio Anneloes in Amsterdam Osdorp was completed. Together with Heembouw Architects and contractor Heembouw offices, they took the first steps for the design after which Pelecon was quickly brought in for the constructional issue. Especially the canopy at the front of the building, but also the heart of the office where the showroom is located, needed a solid structural foundation. Especially because of the limited building height, a compact construction was chosen for the building, with small spans and integrated steel beams.

Over the past 15 years, the brand has grown into a major player on the Dutch fashion market, which created the need for its own larger premises. The new building of Studio Anneloes consists of approximately 1,600 m² of office space, 2,000 m² of warehouse and approximately 600 m² of showroom. It is situated at a visible location along the S106 on a characteristic plot near the water and is designed in such a way that further growth is possible in the future.

Structural challenge
A challenge for the constructor were the large glass surfaces in the building, which ensure a lot of daylight and a beautiful view from the workplace. In the warehouse, large glass facades and a skylight in the roof provide daylight and views, creating a pleasant working environment for warehouse workers.

Structural calculations for sustainability
The company’s sustainability philosophy is also clearly visible on both the inside and outside of the building. For example, the facades have been constructed from a timber frame and clad with Neolife (92% wood and bio-based material and 100% recyclable). The construction of the warehouse roof has been calculated in such a way that it is possible to place sufficient PV panels on it to make the building completely energy-neutral. In short: the building is like a ‘tailor-made suit’ for the company’s activities.

Photography: Laurens Kuipers

Geplaatst op: 7 March 2022

The construction of Jan Zandbergen Group’s new food development centre in Veenendaal is in full swing. The foundation and the floor of the parking garage had already been poured, as had the basement walls, which were installed some time ago. Because Pelecon was in discussion with all parties involved from the very beginning of this assignment, we had ample influence on the supporting structure. One of the challenges was to make the parking garage as user-friendly as possible. This means that the supporting structure has to be optimal and that the column structure of the superstructure has to be adjusted accordingly.

In our advice, we suggested, among other things, designing the supporting structure as hollow-core slabs with girders, so that installations would not be impeded. Prefabricated façade elements were used for the stability of three façades, so that the floor plans can be freely arranged. During construction, Pelecon not only provided the structural design but also the detailed calculations of the steel structure and the prefabricated façade elements.

QUMEY in MAARSSEN takes new premises into use

Geplaatst op: 21 February 2022

THE MODERN PRODUCTION HALL AND THE EXPANDED OFFICE AREA OF QUMEY METAALINDUSTRIE HAVE BEEN PUT INTO USE. THE BUILDING WAS DESIGNED BY MIES ARCHITECTURE AND IS COMPLETELY TAILORED TO THE WISHES OF THE STEEL PROCESSOR FROM MAARSSEN. PELECON MADE THE STRUCTURAL DESIGN FOR THIS SPLENDID BUILDING, AND QUMEY PRODUCED AND ASSEMBLED THE STEEL THEMSELVES.

The office section is constructively separated from the hall construction for reasons of fire resistance and sound transmission between the building sections. The new building is positioned next to an existing production hall of Qumey, for which a neighbouring building was purchased. In the production hall, provisions were made for nine overhead cranes over three crane tracks, one half-gantry crane and four wall cranes.

A CONTRIBUTION OF ITS OWN
There is, however, one comment to be made. When designing the new building, the architect issued a calling card in materialisation which reflects what metal industry Qumey stands for. This is exactly why they are also putting the finishing touches to their own building. The steel canopy, which will characterise the building, will be produced and installed in March. Of course, by Qumey itself.

Photography: Gerard Saarberg

REPORTAGE NEW HEADQUARTERS NVM IN INDUSTRIAL BUILDING

Geplaatst op: 3 February 2022

In the January edition of the trade journal Industriebouw, an extensive article appeared on the development of the new headquarters of the Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) at the Papendorp business park in Utrecht. A development in which Pelecon was involved as the main structural engineer.

We are proud to share this article, written by Astrid Berkhout on behalf of Industriebouw.

The start of the construction of M&G Group in Assen

Geplaatst op: 3 February 2022

THE FIRST PILE HAS BEEN DRIVEN INTO THE GROUND FOR THE NEW BUILDING OF THE M&G GROUP IN ASSEN. M&G GROUP IS ACTIVE IN THE DEVELOPMENT, PRODUCTION AND MARKETING OF FLUE GAS EXHAUST AND VENTILATION SYSTEMS. IT IS BUILDING A NEW FACTORY AND LOGISTICS HALL OF AROUND 39,000 SQUARE METRES FOR THE EUROPEAN MARKET AT A VISIBLE LOCATION ALONG THE A28 MOTORWAY IN THE BUSINESS PARK SOUTH. M&G CURRENTLY OPERATES FROM ELEVEN LOCATIONS, ALL IN THE NORTH OF THE NETHERLANDS. AFTER COMPLETION, ALL THESE LOCATIONS WILL MOVE TO THE NEW BUILDING IN ASSEN.

The new building will have various functions. Logistics and production with crane gantries will have a place in the hall, which makes it anything but a standard logistics hall. This is also the challenge for Pelecon; M&G would like to have the option of converting this production area into a logistics hall/storage facility in the future. To this end, the necessary provisions have been made, such as the preparation of dock positions, column positions and the internal heights are attuned to a logistics hall. In addition, the limited eaves height of twelve metres creates a challenge to develop a three-storey, high-quality office. This has been solved by applying the thinnest possible floor in combination with integrated floor layers.

For this project, Pelecon is working together with developer Borghese Logistics and architect Mies Architectuur. Pleijsier Bouw is responsible for the realisation of the project, with Linneman Bouw en Advies monitoring the BREEAM score.

Transformation for municipality of nijkerk

Geplaatst op: 21 December 2021

Years ago we were involved in the construction of the Rabobank building in Nijkerk from the former Pelecon Amersfoort (Reijneveld Engineering). Now this building is being transformed into the town hall of Nijkerk. So we know this building well and that makes the consulting process for the construction easier. For this assignment, Pelecon is working together with LSa (representation of the municipality of Nijkerk) and Van Bokhorst Architects from Nijkerk. A fine team for an inspiring project in which we, as engineers, have our role.

Changes within an existing building are always challenging. That also applies to the building of the municipality of Nijkerk, where in this case the council chamber is an important issue for us. It stands on sloping concrete columns that also guarantee the stability of the council chamber in an inventive way. In addition, the facade is completely covered with glass, so that we literally create a transparent government! The stability of the building must be adapted in such a way that this transparent facade can actually be realized. Therefore, a Senior Structural Engineer and 3D Modeler from Pelecon joined the drawing board for the design. An Advisor to Building Structures helped with the sketches for the columns, literally with a sketch roller and felt-tip pens.

Now that the City Council has agreed to the Final Design, we will quickly move on to producing specification documents and implementation drawings in 2022.

First pole distribution center Vomar

Geplaatst op: 14 December 2021

Vomar, a successful supermarket organization with 91 branches in North Holland, Flevoland, North and South Holland and Utrecht, is a good example of a rapidly growing company! The expansion of their distribution center in Alkmaar is therefore a logical step!

As a constructor, we have been involved in the development of their existing distribution center in Alkmaar since 2000. As a constructor, we have contributed to all adjustments and extensions that were implemented after 2000.

A selection of our activities for Vomar:
2020: Development of main distribution center totaling 40,000 m2
2006: Realization of the “cold warehouse”
2008: Installation of a floor ‘Flowers’ in the distribution center
2010: Expansion with butchery and potato-vegetable-fruit department
2016: Installation of a large number of solar panels
2020: Expansion of the bakery department

First pole
Last week Vomar celebrated the first pole for the latest expansion, namely the ‘advertising warehouse’. As a structural engineer we also worked on this project, so we congratulate Vomar with this new step!

We wish everyone a successful construction and thank you Vomar for again trusting in our cooperation!

START CONSTRUCTION DEVELOPMENT CENTER JAN ZANDBERGEN GROUP

Geplaatst op: 12 December 2021

In Veenendaal, the construction has started of the Food development center of the Jan Zandbergen Group; a European player in meat and vegetable meat substitutes. Innovative developments are normal for them. Their growing ambition and position in the market created the need for a new development location. Because of Pelecon’s long-standing relationship with the Jan Zandbergen Group, we were also involved in this project as consultants, from the design phase up to and including the detailed structural calculations.

We completed the calculation and drawing phase and in the meantime the construction has started. The foundation and the floor of the parking garage have been poured, the basement walls have been placed. The superstructure with large spans will soon offer space for presentations and developments from a modern kitchen.

We experienced the cooperation during the design phase with Van Bronkhorst Architects BNA and Dijkham Bouw from Nijkerk as pleasant and we are looking forward to a successful construction process!

NEW NVM HEADQUARTERS IN UTRECHT ALMOST READY

Geplaatst op: 9 December 2021

That the construction of the new NVM head office in Utrecht is going fast, is proven by the photos! Last week we visited the construction site where the finishing phase is almost completed. For us as constructors, such visits are very inspiring to be involved in the project during this phase as well!

Start of construction of the Intralox industrial building in Hoofddorp

Geplaatst op: 26 November 2021

In Hoofddorp, a new office building is being developed for Intralox, the leading provider of transportation solutions that helps move the world’s most critical products. The total surface area is almost 25,000 m², with the industrial building consisting of a low-rise building of approximately 9.5 meters high and a high-rise building of approximately 20 meters high. A great challenge for Pelecon, in which the issue of stability primarily demanded our attention.

Although Intralox offers transport solutions, this is not a distribution center. However, production/assembly does take place in the low-rise building and storage in the high-rise of the hall. The office, which was larger in the first design but has been reduced in the final design due to many working from home, is two-storey, with the facade having an open structure with a lot of glass.

The role of Pelecon
Pelecon has been involved in this project as the main structural engineer from the first design. During the design phase, the stability of the building was our biggest challenge. The office has a very open structure, which makes vertical connections undesirable. As a result, we had to work with stability portals. In the industrial building, the low- and high-rise buildings are not separated from each other and there is free passage on the ground floor from one part of the building to the other. So there is a big leap in the roof construction here, resulting in high trusses in the facade of the high-rise building. The transfer of stability forces from the two roof levels therefore required our full attention!

Schedule
The Intralox Hoofddorp project is in full preparation. The final touches will be put on the implementation documents in the coming weeks. Systabo has already started preparing the site for construction, so that the piling work can start in week three of the following year.

Photo credits: Systabo