dgfsfhsh
Geplaatst op: 21 juli 2022

Het is deze week 8 jaar geleden dat vliegtuig MH17 neerstortte en waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Het vormt nog altijd een onmetelijk verlies voor duizenden nabestaanden. De Stichting Nationaal Monument MH17 wilde aan deze gevoelens een plek geven – een ambitie die dankzij de inzet van velen is verwezenlijkt. Pelecon had de eer om de constructieve berekening van het prachtige gedenkteken te maken.

Het Nationaal Monument MH17 is een bijzonder landschapsobject dat de herinnering aan de 298 slachtoffers levend wil houden. In de parkachtige oase zijn 298 bomen geplant in een groen lint ter nagedachtenis aan slachtoffers; voor elk slachtoffer één. Een plek die samenbindt en dient als oase van bezinning, troost en hoop. Omringd door een krans van zonnebloemen, met een intiem amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken.

Wilt u meer weten over het monument of het eens bezoeken? Op de website van Monument vindt u meer informatie.

Geplaatst op: 23 juni 2022

Het proces van de vernieuwbouw van het cultureel centrum Noordam in Amstelveen startte met torenhoge ambities; kolommen moesten weg, de lichtkoepel werd een diamantvormige museumconstructie en de toneeltoren moest van het kaliber Carré worden. Voor ons als ingenieurs natuurlijk een uitdaging, maar tijdens het overleg met de opdrachtgever (de gemeente Amstelveen) werd al snel duidelijk dat we voorzichtiger met het beschikbare budget moesten omgaan. En dat betekent meestal kiezen. Gelukkig was ook de architect daarvan overtuigd, zodat we alle aandacht konden leggen op de nieuwbouw. Met als referentie de oude school die ooit op die plaats had gestaan kwamen twee puntvormige daken uit het ontwerp, met een gevel die steeds verder open zou gaan. Grote overspanningen en weinig plaats voor constructie dus.

Met een aantal schetsen hebben we de opties aangegeven. En de oplossing is dan altijd: als het constructief moeilijk wordt; draai dan de overspanningsrichting. Op die wijze konden we met een paar zware constructies heel veel opvangen, inclusief de stabiliteit. En kon de pui heel fijn met erg slanke stalen portaaltjes tegen de bestaande theaterzaal worden uitgevoerd. Voor de nieuwe duurzame techniek (warmtepompen e.d.) moest er ook nog van alles gebeuren, maar die constructie zal geen bezoeker terugzien in het ontwerp. Dat is daadwerkelijk de onzichtbare kracht.

Fotografie: Arjen Hoogeveen, Hoogeveen Architecten

Meer dan alleen een constructief advies voor een distributiecentrum, kantoor of woning

Geplaatst op: 25 mei 2021

DAT WIJ EEN ADVIESBUREAU ZIJN OP HET GEBIED VAN BOUWTECHNISCHE CONSTRUCTIES, DAT VERTELLEN WE VAKER. MAAR DAT WIJ GRAAG UITDAGENDE, UNIEKE PROJECTEN OPPAKKEN VERTELLEN WE NIET ZO VAAK. 

Neem bijvoorbeeld de opdracht die wij uitvoerde voor een windpomp op de Halvergate Marshes in de vrijstaande parochie Freethorpe in The Broads in het Engelse graafschap Norfolk. Wij hebben gerekend en getekend voor de restauratie van deze molen.

Neem ook de Narrenmuhle (molen) in Viersen (deelstaat Nordrhein – Westfalen). De standerd was heel slecht, dit was de reden voor de eigenaar van de stad Viersen om bouwtechnisch en bouwhistorisch onderzoek te laten verrichten en de molen uiteindelijk te restaureren. Pelecon heeft een controleberekening van de bestaande constructie gemaakt en advies gegeven/een berekening gemaakt voor het plaatsen van een nieuwe trap.

Voor beide opdrachten was ‘EAG Monuments’ onze opdrachtgever.

Nieuwsgierig naar nog meer uniek werk van Pelecon? Ga dan naar www.pelecon.nl/projecten

Fotocredits: Erfgoed Advies Groen

Freement; een toepassing die bijdraagt aan een duurzaam gebouw

Geplaatst op: 20 oktober 2020

De fundering, of het fundament van een gebouw, zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw wordt overgedragen op de draagkrachtige ondergrond en of palen. Bij Pelecon adviseren we projectontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven over de toepassing van onder andere betonfunderingen. Waarbij wij de laatste tijd de duurzame fundering, ook wel ‘Freement’, steeds vaker aanbevelen. Maar wat is dat Freement beton eigenlijk?

Beton is na water het meest gebruikte product ter wereld en wordt opgebouwd uit de grondstoffen grind, zand en cement. Een mooi product, maar bijna 9 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot vindt zijn oorsprong in beton. Om dit cijfer omlaag te krijgen is Freement ontwikkeld. Freement is een circulaire betonmortel waar gerecycled cement wordt gebruikt. Deze wordt gewonnen uit betonpuin uit slooppanden.

Recyclen van beton

Recyclen van beton gebeurt al zo lang als beton gebruikt wordt. In de vorm van puingranulaat dient dit product als ondergrond voor onder andere wegenbouw. Deze reststroom wordt gezien als een laagwaardig restproduct. Anders dan traditionele grove betonbrekers wrijft en draait de Smart Liberator cementsteen subtiel van betonpuin af en ‘bevrijdt’ het als ‘t ware tot herbruikbaar cement. Hierdoor worden de originele bestanddelen weer herbruikbaar, waardoor met name het cementdeel weer als hoogwaardig product kan dienen. Door het opnieuw toevoegen van grind en zand ontstaat weer een juiste dosering en uiteindelijk het recycelde beton: ‘Freement’. Het wereldwijd toepassen van circulair Freement zorgt voor wel negen procent minder CO2-emissie. En het past volledig binnen de steeds groter wordende wens om zo duurzaam mogelijk te bouwen.

Pelecon past Freement toe in advies

Pelecon heeft ooit als eerste in Nederland deze betonsoort toegepast in het constructieontwerp van een gebouwfundering. Wij zijn enorm enthousiast over deze betonsoort en zullen het dan ook altijd meenemen in ons advies als een potentiële duurzaamheidsoplossing. Maar daar blijft het niet bij, wij blijven in het algemeen zoeken naar slimme oplossingen om de gebouwen waarvoor wij constructief berekenen steeds duurzamer te maken. Wij zitten per slot van rekening nooit stil!

Uniek gebouw voor City Bioscoop in Roosendaal in aanbouw

Geplaatst op: 16 juni 2020

Voor C-Cinemas wordt in het centrum van Roosendaal gebouwd aan een nieuwe City Bioscoop. Deze filmtempel bevat zes zalen van verschillende grootte. Drie zalen bevinden zich op het eerste verdiepingsniveau, deels boven het buitenterrein en deels boven het grand café en keuken. Op het complex worden twee penthouses met dakterras gerealiseerd. Voor de energie voorzieningen worden de daken benut om zonnepanelen te plaatsen.

Het gebouw is opgetrokken uit een hollewand-systeem in combinatie met kanaalplaatvloeren. Waar geen wanden toegepast konden worden daar is een staalconstructie ontworpen. Juist daar ligt de toegevoegde waarde van Pelecon. Samen met Mies Architectuur hebben wij de plantekeningen en een model voor de algehele constructie gemaakt.

Ook nu de bouw nog volop bezig is zijn wij met de constructeurs van Pelecon betrokken bij het correct uitvoeren van de stukken van de leverancier. Dit unieke gebouw aan de Nieuwstraat wordt nog dit jaar opgeleverd.