Geplaatst op: 25 juni 2020

Iedere maand sturen we al onze relaties ons laatste nieuws over de projecten die in ontwikkeling zijn en die reeds zijn afgeronde. Maar ook nieuws vanuit ons bedrijf Pelecon. Heeft u zich al ingeschreven voor onze nieuwsbrief?

Waarom nú juist deze oproep? Omdat we op 1 juli heel mooi nieuws hebben, dat brengen we naar buiten via onze nieuwsbrief. Wilt u de eerste zijn die het hoort? Meld u dan snel aan via www.pelecon.nl

Geplaatst op: 25 juni 2020

De Nederlandse Vereniging van Makelaars, ook wel NVM, tekende een overeenkomst voor het ontwerp en de realisatie van hun nieuwe hoofdkantoor op Papendorp in Utrecht. Het prachtige en uiterst duurzame ontwerp is van Heembouw Architecten en wordt gebouwd door Heembouw Kantoren.

Als strategisch partner is Pelecon vanaf de schetsfase betrokken bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor. Wij hebben de constructie vanaf de fundering tot en met het dak ontworpen en daarvoor hebben wij nauw samengewerkt met de architect en aannemer.

Onze complimenten gaan uit naar Vivian Wijburg, zij is vanuit Heembouw Architecten verantwoordelijk voor het zeer fraaie ontwerp.

Project GMLP op Schiphol is volop in aanbouw, helft reeds opgeleverd

Geplaatst op: 16 juni 2020

Bij Schiphol-Zuidoost, vlak naast de Aalsmeerbaan, worden vier warehouses gerealiseerd in opdracht van Borghese Logistics. Dat betekent dat er in totaal ±100.000 m2 warehouse wordt gerealiseerd met 9.000 m2 optionele mezzanine en ±100 docks.

De vier panden zijn door Pelecon constructief ontworpen en hebben alle vier een bijna identieke constructieve opzet. Een staalconstructie met in twee richtingen dakspanten, waarbij in de voorgevel een portaalsysteem is ontworpen. Ieder Warehouse kan weer verdeeld worden in meerdere units. De warehouse units zijn geschikt voor opslag door middel van stellingen met een stapelhoogte van 12,2m.

Warehouse één is in 2017 opgeleverd, warehouse twee in 2019 en warhouse drie en vier zijn nu in aanbouw.
Mies Architectuur is de architect van dit project en Pleijsier Bouw is de aannemer.

Fotocredits: Marc Maurer

Uniek gebouw voor City Bioscoop in Roosendaal in aanbouw

Geplaatst op: 16 juni 2020

Voor C-Cinemas wordt in het centrum van Roosendaal gebouwd aan een nieuwe City Bioscoop. Deze filmtempel bevat zes zalen van verschillende grootte. Drie zalen bevinden zich op het eerste verdiepingsniveau, deels boven het buitenterrein en deels boven het grand café en keuken. Op het complex worden twee penthouses met dakterras gerealiseerd. Voor de energie voorzieningen worden de daken benut om zonnepanelen te plaatsen.

Het gebouw is opgetrokken uit een hollewand-systeem in combinatie met kanaalplaatvloeren. Waar geen wanden toegepast konden worden daar is een staalconstructie ontworpen. Juist daar ligt de toegevoegde waarde van Pelecon. Samen met Mies Architectuur hebben wij de plantekeningen en een model voor de algehele constructie gemaakt.

Ook nu de bouw nog volop bezig is zijn wij met de constructeurs van Pelecon betrokken bij het correct uitvoeren van de stukken van de leverancier. Dit unieke gebouw aan de Nieuwstraat wordt nog dit jaar opgeleverd.

Duurzame constructie voor Hordijk Verpakkingen

Geplaatst op: 11 juni 2020

Als strategisch partner van bouwbedrijf Heembouw berekende en tekende Pelecon de constructie voor het nieuwe pand van Hordijk Verpakkingen. Het betreft hier een nieuwe bedrijfshal, pal tegenover de bestaande vestiging aan de Daalderweg in Zaandam. De in staal opgetrokken hal heeft een oppervlak van 22.500 m2, het kantoorgedeelte omvat 1.300 m2.

“Voor dit project hebben we de hele constructie, zowel de fundering als de opouwconstructie van staal berekend en getekend”, vertelt Piet Peters, Adviseur bij Pelecon. “Op basis daarvan hebben de staalleveranciers en de leverancier van de kanaalplaten hun eigen werktekeningen en legplannen gemaakt. Het palenplan en de fundering hebben we wel helemaal uitgewerkt. Bijzonder aan het project is toch wel het kantoor met de grote overkapping. Daarvoor hebben we in overleg met de architect de constructie ontworpen met een heel eigen karakter.”

Piet vertelt verder: “er zijn grote, zwarte schoren aangebracht om die overstek te realiseren. “Een ander opvallend aspect is het constructieve onderscheid dat is gemaakt in de bedrijfshal, tussen het productiegedeelte en het distributiedeel. De kolommen in het productiegedeelte staan twee keer zo ver uit elkaar als die in het distributiedeel.”

“Zo bouwen we zo economisch en dus ook zo duurzaam mogelijk, wat uiteraard gewenst is als een duurzaam gebouw als dit.”

Inspirerende opdracht voor nieuwe vertrekhal Rotterdam The Hague Airport

Geplaatst op: 9 juni 2020

Omdat de oude vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport uit 1970 verouderd was en te klein werd, ontstond behoefte aan een nieuwe terminal. Een terminal met een veel grotere capaciteit, maar die wel goed moet passen bij het karakter en de uitstraling van het vliegveld. Geen megalomaan anoniem gebouw, maar een prettig gebouw met veel daglicht, bedoeld om de passagiers zich prettig te laten voelen. Een duurzaam gebouw ook, onder meer met een mossedum dak.

Deze ambitie inspireerde Pelecon! Wij werkten dan ook graag mee aan de plannen en uitvoering voor dit project. In een team van onder andere architecten, aannemers en leveranciers van alle materialen hebben we geadviseerd over de ruim 100 ton staal, de gelamineerde dakliggers en circa 4.000 stalen bouten die zijn verwerkt in de staalconstructie van de nieuwe vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport.

Daarnaast zijn er in het bestaande gebouw van Rotterdam The Hague Airport wat behouden is, veel constructieve aanpassingen gedaan en verbeteringen aangebracht. Pelecon kreeg de ‘constructieve puzzel’ van het bestaande gebouw waarbij een aantal gegevens vast stonden:
1: de bestaande tussenverdieping waar onder andere Grand Café De Horizon is gevestigd, zit op 3,10m+ peil,
2: de onderliggende begane grond heeft een interne hoogte nodig van minimaal 2,60m+,
3: de bestaande verdiepingsvloeren zijn opgebouwd uit een dunne betonvloer die rusten op stalen liggers.

Wij moesten veel nieuw leidingwerk voor de E, W & sprinkler installatie door deze bestaande stalen liggers krijgen waarvoor er meer dan 200 sparingen gecreëerd moesten worden. De puzzel is gelegd, mede door de veelvuldige afstemming tussen de installateur Engie, aannemer Volker Wessels Bouw Schiphol en Pelecon.

Wij zijn trots op het immense vraagstuk wat wij beantwoord hebben voor het project Rotterdam The Hague Airport waarin wij binnen ons vakgebied een groot verschil hebben gemaakt. De vertrekhal wordt einde van dit jaar in gebruik genomen.

Onlangs is er een mooi artikel verschenen voor dit project in het magazine ‘Industrie Bouw’ van mei 2020. Klik hier om het magazine te downloaden.

Lange samenwerking voor nieuwbouw hofwoningen in Montfoort

Geplaatst op: 9 juni 2020

Pelecon staat niet stil! Vanaf de eerste plannen voor de woningen tot nu, tijdens de bouw, adviseren wij in opdracht van De Vries en Verburg Ontwikkeling over de bouwtechnische constructies van 9 riante hofwoningen in Montfoort. Het betreft hier vrijstaande, geschakelde woningen en twee- onder-één-kapwoningen gesitueerd rondom een besloten hof, ontworpen door Quadrant Architecten. Alle woningen zijn gasloos en energiezuinig en voldoen aan alle eisen die aan moderne huizen anno 2020 worden gesteld.

 

Unieke werkzaamheden voor brandweerkazerne Rotterdam The Hague Airport

Geplaatst op: 3 juni 2020

Pelecon doet al 20 jaar het constructiewerk voor Rotterdam The Hague Airport. Naast de vertrekhal werkt Pelecon ook mee aan de constructie van de brandweerkazerne. “We hebben ons uiterste best gedaan om, met respect voor het ontwerp van Moen & van Oosten Architecten en puttend uit onze brede ervaring, te komen tot een zo optimaal en mooi mogelijk constructief ontwerp voor de brandweerkazerne”, vertelt Piet Peters van Pelecon.

Afzonderlijke brandcompartimenten

“Het gebouw bestaat uit 2 delen; de remise en het gedeelte met verschillende verblijfsruimten. De constructie bestaat uit een staalskelet, stalen dak- en gevelbeplating, betonnen vloeren op de eerste verdieping en een in het werk gestorte fundering op de begane grond.” In totaal is 120 ton staal in het pand verwerkt. “Om brandoverslag tegen te gaan, zijn afzonderlijke brandcompartimenten gecreëerd. Verder hebben we meegedacht in de detaillering van de staalconstructie, zodat deze geluidstechnisch zo min mogelijk problemen gaat geven. Tevens hebben we verschillende milieuvriendelijke en energiebesparende maatregelen ingepast in het ontwerp.”

Toetsende rol

“We hebben ook een controlerende rol in dit project. Zo toetsen we of de materialen die toegeleverd worden door leveranciers wel voldoen aan alle eisen. Daarnaast controleren we ter plekke op de bouwplaats of er op belangrijke onderdelen daadwerkelijk gebouwd wordt conform de door ons geleverde werktekeningen. We laten niets aan het toeval over.”

Onlangs is er een mooi artikel verschenen voor dit project in het magazine ‘Industrie Bouw’ van mei 2020. Klik hier om het magazine te downloaden.